Arkadaşlar iyi günler herkese. Daireme kadar 100 fiber kullanıyorum. Geforce Now kullanırken kasma, fps düşüşleri gibi problemlerim var. Bazen bilgisayarımdan sitelerin küçük gecikmeler ile açıldığını fark ediyorum ama hiçbir hız testinde ve cmd ping testlerinde sorun yok. Bilgisayarım ethernet ile bağlı. Genelde 95 download, 8.10 - 8.21 upload, Geforce Now Türkiye sunucusuna 20 - 23 ms ping ve 0.1 - 0.4 ms jitter, TurkNet İstanbul sunucusuna 13 - 14 ms ping ve 0.4 - 1 ms jitter değerlerim var. Daireme kadar gelen fiber optik kabloyu odama doğalgaz borusu üzerinden kendim getirdim. Haliyle hafif bükülmeler oldu. Montaja gelen arkadaş fiber hattımın -23.6 desibel değerde olduğunu, normalde -30 ile -20 desibel değeri arasının normal kabul edildiğini (-20 desibele ne kadar yakınlaşırsa değer o kadar iyi olurmuş) bu değerin de gayet iyi olduğunu söyledi. Değere bakarak kabloda herhangi bir hasarın olmadığını da doğruladı. Acaba kablomda böyle testlerde farkedilmeyecek kadar küçük ama benim internetimi etkileyecek durumda bir hasar olmuş olabilir mi? Hattımda bir problem olmadığını başka nasıl kontrol edebilirim? Geforce Now’da benzer sorunu yaşayan var mı? Teşekkürler.
Merhaba, DNS veya VPN kullanır mısınız?
FPS, kasma gibi sorunlarınız varsa kullandığınız cihazın Driverlerini yani ekran kartı, Anakart, LAN gibi sürücülerini güncelleyin.
FİBER hizmetlerden anlayan Elektrikçiler de var onlara da gösterebilir, kontrolleri sağlayabilirsiniz.
VPN kullanmayı deneyebilirim. Intel HD 5500 ana ekran kartı ve R5 M330 yardımcı ekran kartına sahibim. İşlemcim i5-5200U. 8 gb ramim var. Yani sistemimden dolayı kasma sorunu olduğunu düşünmüyorum. Driverlarım da güncel durumda. TurkNet benden Trace Route testi istedi ardından kontroller için Türk Telekom’a bildirdiler. Ayrıca bölgemde fiberden tam anlayan elektrikçiler olduğunu pek düşünmüyorum. Heralde Türk Telekom’dan gelecek geribildirimi bekleyeceğim. Teşekkürler.
Rica ederim. Umarım, sorununuz çözülür.
Bence bu durum sizden değil de Geforce Now’dan kaynaklı. Bende başlarda az kişi varken sıkıntısız oynuyordum fakat şu premium üyelerini bile sırada bekletecek kadar abone olmaya başladığından beri oyunlarda daha fazla takılma yaşamaya başladım.
Galiba dediğiniz gibi sorun Geforce Now’dan kaynaklı çünkü hat değerlerim, ping, jitter, download ve upload değerlerimde hiçbir sorun yok. Yani kablolarımda bir sıkıntı olsa bunlardan en az birinin bariz sıkıntı çıkarması gerekiyor. Yani bu değerlerde gözükmeyen ama sorun yaratacak bir durum olacağını sanmıyorum. Kontrol etmediğim hiç birşey kalmadı. Google DNS denedim işe yaramadı. Hatta acaba işletim sisteminden kaynaklanıyor olabilir mi diye Windows 7 de bile denedim. Gece geç saatte de girmeyi denedim sorun hep aynı. Gerçekten hem 100 fiber kullanıp hem de 75 tl premium hesabına sahipken keyif alamamak çok sinir bozucu. Umarım İstanbul sunucusu açılınca sorun düzelir. Teşekkür ederim.
Bende de benzer bir durum söz konusu. VDSL kullanıyorum 75Mbps dow 7.6Mbps upl. 11ms. Geforce Now da cs:go, Apex, Insurgency ve Ets 2 gibi oyunları denedim. Neredeyse gecikmesiz oynanabiliyor (istanbuldayım). Ancak arada bir 10dk 1 diyebilirim istikrarsız bağlantı hatası alıyorum ekran 480p ye düşüyor ve kasıyor, 3-4 saniye içerisinde normal’e dönüyor. Bu sorunu tam çözemedim açıkçası. Gerek destek kaydı gerek forumdaki arkadaşların tavsiyesi ama olmadı sadece azaltabildim. artık 30dk da 1 oluyor. Yüksek ihtimalle bunun olayı CRC hataları. Modem arayüzünüzden CRC hata sayısına bakmanızı tavsiye ederim. Eğer çok yüksek rakamlar varsa (24 saatte 10.000’nin üzerinde gibi) bu işten anlayan arkadaşlar modemde birkaç ayar değişimi ile size yardımcı olacaktır. Bu sorunu şöyle isimlendirebiliriz: anlık hız düşmesi veya Packet Loss.
Öncelikle yardım için teşekkür ederim. Ben TurkNet’in verdiği Archer C5V yerine Xiaomi AX1800 kullanıyorum. CRC hatalarını gösteren bir arayüzü yok maalesef. Çok basit tutmuşlar. Detaylı verilere çok ulaşamıyorsunuz. Hatta Geforce Now için port konfigürasyonu bile giremiyorsunuz. TurkNet tarafından verilen Archer C5V bu dediğiniz değerleri gösteriyorsa bağlamayı deneyebilirim. Ama Geforce Now’daki istatistiklerde 0 paket kaybım var. Değerlerim akış boyunca gayet normal gözüküyor. Bu arada bu CRC hataları fiber hatlarda da mevcut olan bir durum mu yoksa sadece ADSL ve VDSL’e mi özgü? Benim hattım fiber.
Modemler ile alakalı çok fazla bilgim olmadığından bir şey söyleyemeyeceğim.
@TworA
Bu değerleri ben de alıyorum. 20ms gecikme ve 0.0 paket kaybı diyor ancak oyunu oynarken bu durum değişiyor. Benim Geforce Now testim.
Evet hepsinde var. CRC, hataların doğru olup olmadığını kontrol eder eğer bu değer çok fazla ise görünmeyen bir ms ortaya çıkar. İlk başta söylediğiniz gibi google, youtube gibi siteler hız sorgulamasında gözükmese bile yavaş açılır. Bu CRC hatalarını azaltmanın çok fazla ya da kesin bir çözümü olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ben bu olayı çözdüğümde internetim tam 6 gün kesilmemişti ve 6 günde sadece 35 civarında CRC hatası vardı bu mükemmel bir şey ancak 6. günün sonunda internetim kesildi ve geri geldiğinde 2 saatte 40.000 e yakın CRC almaya başladım durum böyle. Sinir bozucu. Dediğim gibi deneyimli ve bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Ben CRC hatalarını bakmanın bir yolunu bulayım o zaman. Teşekkürler cevap için.
CRC hatalarına system log dosyasından bakılabiliyormuş. Yanlız dosya tar.gz formatında rardan açtığımda 4 kısım var. Kayıta nerden ulaşabilirim?
Gerçekten, bir bilgim olmadığı için bir şey diyemeyeceğim.
Anladım. Teşekkürler yine de.
Evet, xDSL hatlar da mevcut.
Benim bildiğim System log kısmı farklı ve CRC hataları gözükmez. FİBER hatlar da hat değerleri yok, belki modeminize yapılacak bir yazılım ile yapılabilir mi, sanmıyorum.
@hahamyan @asdas127816 Müsait olduğunuz da bakar mısınız?
@TworA 'nın dediği doğru. Bildiğim kadarıyla Xiaomi Router cihazlardan CRC ve hat istatistikleriyle ilgili detaylar kayıt altına alınmıyor. Router amaçlı üretildikleri için olsa gerek fiber de olsa hat parametreleri bir hayli göz ardı edilmiş. Archer C5v şu an elimde değil, haftaiçi edinip temel bilgiler kısmını kurcalar buraya yazarım. CRC verileri var diye anımsıyorum ancak emin de değilim açıkcası. Sorununuzun CRC ölçümüyle de bir ilerlemeye kavuşacağını ayrıca düşünmüyorum. Çünkü hattınız fiber, modeminiz oldukça güçlü ve bilgisayarınız da iyi bir konfigürasyona sahip. Sıkıntı büyük ihtimalle GeForce tarafında diye düşünüyorum şahsen. Son dönemde benzer sıkıntıları hem fiber hem dsl kullanıcılarından duymaya başladığım için garip gelmeye başladı durum.
Teşekkür ederim. Peki fiber optik kablomda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edebilmem için illa bir ölçüm cihazı mı gerekiyor? Yoksa kendim bilgisayardan bir yolla bulabilir miyim?
Cihaz ışık ile optik okuma yaptığından dolayı bunun ont ile yapılabileceğini pek sanmıyorum. İnternette Ont cihazınıza bağlanıp değer görebileceğiniz bir makale bulursanız deneyin derim
Anladım teşekkür ederim.