Gece saatleri bile hızla artan CRC hataları

Merhaba. Eskiden Türk Telekom’un altyapısındayken, gece saatleri CRC derdinden kurtulabiliyordum ama artık geceleride CRC hataları hızla devam etmekte. SNR’yi herzamanki gibi 1 dB’ye sabitledim ama çok fazla CRC hatası var. SNR’yi 8 dB yapsam gene artıyor. Ciddi bir sorun var gibi fakat modemden kaynaklı değil. Farklı Firmware yazılımları denedim. En günceli ve daha eski birçok sürüm denedim. Değişen birşey yok. Ayrıca hattım modeme buluştuğu an, Upload tarafında aniden “10640” CRC hatası aldım. Neden aniden oldu bilmiyorum. DSLAM Kart arızası mıdır? Bu saatte bu kadar parazite ne sebep olabilir? Daha önce böyle bir sorunla pek karşılaşmazdım şahsen. Çözümü nedir? CRC Hataları, her 5 saniyede bir 400-500 kere artıyor şuan. Saat gece 06:51 yani herkesin uyuduğu saatte yazıyorum.

Hızımı baya düşürdüm ama hala hızlıca CRC artmaya devam ediyor:

Sinyal zayıflaması miktarına göre hattın kalitesi çok düşük yapabilecegin tek şey kablonda bir ek varsa bunu çözmen ya da vdsl geçmen en sonda interleaved mod denemen

1 Beğeni

Snr değerini 13 db üstüne çıkarıp deneyin.

Hız acayip düşer o şekilde… Ne anlamı kalır? Gece saatlerinde bile CRC varsa, sokakta delinin teki sırf beni gıcık etmek için kablolarla oynuyordur diye düşünüyorum?

1 Beğeni

Arkadaşlar size çözüm önermiş, siz ise hız acayip düşer diyorsunuz. Ya SNR düşürüp her 1 saatte bir artan CRC hataları yüzünden modem resetlemeniz gerekecek, ya da hızdan feragat ederek stabil bir internet bağlantısı kullanacaksınız.
Tercih sizin.

Seçenekler; oradan altyapısı olan bir yere taşının, gece kabloları ile oynayan (senin tezin) kişiyi bul döv.

1 Beğeni

Gece kablolarla birinin oynadığından şüphelenmemin sebebi, bundan 2 yıl öncede hat zayıflamam şu anki ile birebir aynıydı. Demek ki kablo kalitesi aynı kalmış. Ancak o zamanlar gece saatleri hiç böyle CRC sorunları yaşamıyordum. Altyapı yine aynı altyapı ve gene aynı kablolar? Hani sorun kabloda olsa hat zayıflamasının eskisine göre yükselmesini beklerdim ki öyle birşey yok. Değerler birebir aynı olmasına rağmen bu kadar çok CRC hatası varsa, ya DSLAM’da arıza var yada DSLAM’ın firmware yazılımını değiştirdiler. Yada delinin biri gece gece kablolarla oynuyor… Aşırı CRC artmasının birkaç sebebi vardır bunlar;

  1. Kablonun yıpranması (Hat zayıflaması artarak ve CRC artışlarıyla kendini gösterir. Fakat bende hat zayıflaması aynı)

  2. DSLAM Kart arızası/DSLAM yazılımında yapılan değişiklik

  3. Çevrede ciddi parazit oluşturacak araçların çalışır vaziyette olması ki kim gece yarısı saat 4-5 saatlerinde araba kullanır? Herkes yatıyor bu saatlerde.

  4. Delinin teki kablolarla oynuyor ???

interleaved mod denenmeli en kısa sürede

1 Beğeni

Denerim denemesine de hocam eskidende FastPath modunda kullanıyordum ve hat zayıflaması değerleri şu an nasılsa o zamanlarda birebir aynıydı. Bu sebeple bu anormal CRC artışının DSLAM kaynaklı olduğundan şüphe ediyorum. Talebim üzerine benim portu, başka DSLAM’a bağlayabilirler mi acaba? Deney amaçlı? Mesela daha yeni konmuş bir DSLAM?

önce bi mod değişikliğini deneyebilirsen sonrasında deneyimlerini aktarırsın memnunsan farklı bir işlem yapmanada gerek kalmaz ancak sorunun devam ederse dslam konusunu da konuşursun yetkililerle

1 Beğeni

Bence yeni model DSLAM’a bağlarlarsa, belki modeme 16384 Kbps veya üzeri hız buluşur fakat paketim 16 Mbps olduğu için, 16384 Kbps paket sınırını aşamaz.

Abone sayısının en az olduğu, en az yükte olan ve yeni DSLAM’a hattımı bağlamalarını isteyeceğim onlardan. Güzel taktik? Abone sayısı az olan cihaza bağlamaları da zaten direkt CRC sorununu çözer belki? Saha dolabındanda portumu değiştirmeleri gerekecek.

zor gibi görünüyor hepsini sorabilirsin yardımcı olamazlarsa burada ki yetkili modlarımızdan birisi de fast ile interleaved gecişinde yardımcı olacaklardır. Bir zamanlar turknetin sitesinde interleaved mod ile ilgili açıklama vardı sanırım kaldırılmış. Fazla talep geldiyse demekki

1 Beğeni

Bu forumda Türk Telekom çalışanı mı var? Ona kullanıcı adımı versem, hattımı Interleaved yapabilir mi hızlıca?

burada TurkNet çalışanları ile iletişim kurabilen moderatörler var sanıyorum. Geçenlerde erişimimiz yok diyen birisi vardı ama hiç belli olmaz sorunun çözülmesi için yardımcı olmak için çabalayan birisine de denk gelebilirsin

1 Beğeni

Belki de gece indirme yapan bir komşunuz sizin dolaptan yeni bir internet hizmeti aldı :thinking:

2 Beğeni

Ondan birşey olur mu ki? Sadece bir kişi bu kadar parazit yapamaz?

Dsl ac51 sanırım modeminiz. Ben de aynı modemi kullanıyorum ve bu modem 8db de bile çok yüksek crc hatası veriyor. Ttnetin yazılım değiştirmesini veya dslam değiştirmesini beklemektense siz modeminizi değiştirin bence.