Fttx v1 gpon

Dostlar selam


Ben Telekom alt yapısı ile Turknetten hizmet alıyorum 100/25. Fakat bina girişinde saha dolabından dairelere ethernet kablosuyla (cat5) çıkış veriliyor. Ben Gpon ile daireme kadar gelmesini talep ediyorum. Resimde sanırım bunu destekliyor. BTK üzerinden telekoma şikayet oluşturdum. Merak ettiğim şey alt yapım gpon ile interneti destekliyor mu? Destekliyorsa telekom bu süreçte ne yapabilir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Suanda gpon altyapisi uzerinden hizmet aliyorsunuz zaten bu sorgulama sonucuna göre

Türk Telekom o dönüşümü yapabilir ama gerek olmayan bir şey çünkü hız olarak fark yok. Tek fark senin şu an kullandığın FTTB sistemde ONT cihazı ortak, evlere fiber çekildiğinde FTTB oluyor ve herkesin ONT cihazı ayrı oluyor. Resimdeki senin kullandığın sistem. Senin açından bir fark yok CAT kablo uzunluğu 100metre altında olduğu sürece problem olmuyor.

1 Beğeni

Evlere kadar fiber olunca FTTH oluyor diye biliyorum hen yanlismi biliyorum

1 Beğeni

Doğru biliyorsunuz.
Sondaki harf türünü belirliyor. H harfi ingilizce Home kelimesinin kısaltması, eve kadar olan. B olan ise building or -basement kelimelerinin kısatması yani binaya kadar olan sistem. C harfi de bildiğim kadarıyla Cabin kısaltması.

1 Beğeni

Resim onu anlatmıyor ancak gelme ihtimali düşük olsada siz eve kadar fiber talebinde bulunun. Mevcut durumda 100 Mbps üstü hızları istesenizde kullanamazsınız. 100 Mbps e kadar olan hızlarda pek fark hissetmezsiniz. 100 Mbps te ise hız testiniz 95 Mbps yerine 110 Mbps civarında çıkacaktır. Ortak fiber hattında şu anda size düşen kısım 1/64/24 (24 apartmandaki daire sayısı). Dairenize kadar fiber gelirse bu pay 1/64 kadar olacak.

1 Beğeni

Türk Telekom sorgulama sisteminde FTTB ile FTTH sistemi aynı gözüküyor, bu yüzden siz şu anda FTTB hizmet almanıza rağmen FTTH alanlar ile aynı sonucu görüyorsunuz. Ne yazık ki FTTH türünde kendi GPON’unuz ile erişim almanız için binanıza Fiber dönüşüm yapılması gerekiyor, bu da zor bir işlem, bölge müdürlüğünün canı isterse yapar, istemezse 10 sene yapmaz.

1 Beğeni

Ben hatalı yazmışın eve kadar olan FTTH. Resimde attığım FTTB yani binaya kadar.

Türkiye’de B+ optik kullanılır bu da tek fiber kıl için 64 değil en fazla 32’ye bölünebilir, 64 C+ optik için geçerli. Ayrıca pay mantığınızı çözemedim. Kaça bölündüğünün önemi yok burada her kullanıcıya düşen bandwidth bellidir. Örnek olarak 20 pasta dilimi var, 20 kişi de yese 2 kişi de yese sana düşecek olan pasta dilimi 1’dir. Ortak olan ONT cihazı maximum 32’ye bölebilir. Böldüğü sinyalleri tek cihaz üzerinde ethernete çevirir ve evlere dağıtır, evlere kadar fiber de ise bölünen sinyal çevrilmeden fiber optik kabloyla evlere gelir. Fark sadece çevirme işleminin tek cihaz üzerinde yapılıp yapılmamasındadır.

20200118_2219120

Pratikte kullanıldığı şekilde bilgi verdim, internetten rast gele bilgiler bulup bana karşı cevap olarak yazmayın. Türk Telekom 1/64, TurkNet 1/32, SuperOnline 1/128 şeklinde altyapı kurulumu yapıyor.

1/64 ile 1/64/24 arasında fak var. Birinde 1 ONT 1/64 Qos pay alırken birinde bir apartman komple toplam olarak 1/64 pay alıyor. MDU ONT kurulu bir binada 24 kişinin pasta payı MDU ONT kurulu olmayan, bireysel ONT kullanan başka bir binada 1 kişinin pasta payına eşit, umarım anlaşılmıştır.

1 Beğeni

Peki bu durumda 3-4 sene sonra 1000 Mbit iyice yaygınlaşınca yoğun saatlerde kapasite yetmemesi yüzünden hız düşümleri görecek miyiz ?

Her şey değiştirebilir durumda olduğu için bu sorunları düşünmenize gerek yok. Teknoloji gelişiyor 40G gibi hızlara doğru yolculuk başladı bunun dışında mevcut teknolojide (GPON) bu sorunu gidermek için port başına düşen abone sayıları OFSD lerden azaltılabilir böylece hız da artmış olur.

Ama bunu yapmak için bina içlerindeki kutulara, sokaklardaki OFSD’lere ve santrallere müdahale gerekmez mi ? Yani Türk Telekom’u tanıyoruz, saha dolabı kilitlerini bile düzeltmeye üşeniyorlar, VDSL35Byi açmıyorlar, VDSL var diye çoğu semte Fiber bile döşemek istemiyorlar. Bu kadar işten kaçan bir firma sizce uğraşıp da port başına düşen abone sayısını düşürmek için çabalar mı ?

VDSL35 bütün modemler değişmeden açılabilecek bir şey değil, çok ciddi yatırım gerektiriyor ancak PON teknolojilerinde farklı dalga boyunda ışık kullanıldığından aynı hat üzerinde combo şekilde birden farklı teknoloji kullanılabiliyor bu yüzden yükseltme sorunu olmuyor.

1 Beğeni