FTTH kurulumu

Merhabalar, sitede eve kadar fiber(FTTH) kurulumu yapmak istemiştik. Bugün elektrikçiler gelip 60 daire olduğunu ve bir site için çok fazla metre kablo çekeceğini görünce vazgeçtiler. Türk Telekom fiberi getirip, VDSL(Bakır kablo) sistemi iptal edeceğini söylüyor ve site sakinleri 400 tl (işçilik parası) vermek istemiyor. Bu durumda ne yapılır? Yardımcı olabilecek var mı, şimdiden teşekkürler. Türk Telekom bana FTTH/OBK kablosunun 1000 mbps olduğunu söyledi. Bu doğru mudur?

1 Beğeni

Fiberin teknik hızı 2.5 Gbps download 1.25 Gbps upload ile sınırlı. Türkiye’de en fazla 1Gbps download alabiliyoruz o da Türk Telekom kendi altyapısı için veriyor diğer operatörler içinse 100 Mbps. Halihazırda telekom fiberi getirmişse çekecek olan parasını verip çektirsin ve fiberi kullansın.

comnette türk telekom altyapısı ile 1000 mbps veriyor ayrıca fiberin teknik hızı dediğiniz hızlarda sınırlı değil fiber daha yüksek hızları destekliyor atlantisnet kendi altyapısında 10 gbps download ve 10 gbps upload verebiliyor

1 Beğeni

Comneti bilmiyordum. Doğrudur fiber demem yanlış oldu son kullanıcıya GPON verdiği için çok detayına girmedim. 10Gbps gibi hızlar metro internet dediğimiz doğrudan santralden çıkan fiberle çalışıyor bunu son tüketiciye vermiyorlar zaten fiyat olarak da pahalı.

Fiber kabloda uç cihazların değişimi sonrasında 10G, 40G ve daha üstü hızlar almak mümkün, kablonun kendisinde bir hız sınırı yok. Günümüz için bütün operatörler 1000 Mbps verebiliyor (aşağıdaki görsel Türk Telekom FTTH port yani paket hızlarını gösteriyor, bunlardan birini x operatörü verebilir) fakat başka maliyetlerden dolayı yüksek hız vermek istemiyorlar.

image

Normalde daire kablolarını Telekom kendisi yapıyor, sizde neden yaptırmanızı talep ettiler acaba.

30 Daireli, 7 katlı binayız. 1 yıl önce daire başına 750 TL masraf çıkmıştı.400 TL ucuz ancak tabi interneti verimli kullanmayanlar bu parayı vermekten bilesakınır

Altyapıyı siz yapacaksanız (demirbaş) dairelere kabloyu çekeceksiniz. Daire içi bana ait dedi

Ekiplerin canı yapmak istememiş, o yüzden öyle demişler. Yoksa ülkenin her yerinde apartman veya müstakil ev fark etmeksizin herkese ince kabloyu ücretsiz kuruyorlar.

16 daire, 5 kat. Bize de 2 hafta önce fiber optik kablo geldi. 1 hafta sonrada dairelere OBK çekti taşeron ekip. Ama kutu gelmedi onu bekliyoruz. OBK kablosunu dairesinde olanlara kapıyı çalıp sordular isterseniz daire içine alalım diye. İsteyenlere daire içine aldılar istemeyenlere (veya evinde olmayanlara) daire kapısının üstüne ~20mt. kadar bıraktılar.

1 Beğeni

Sosyal medyadan yazarak şansınızı deneyin

Adrese Fiber gelince VDSL iptal edilir ve evet 1000 mbps destekliyor fakat TurkNet’in telekom altyapısında sadece 100 MBPS’e kadar alabiliyorsunuz. Twitterden vs. yazarak durumu iletirseniz ararlar.

Buradan altyapınızı kontrol edebilirsiniz .
Not: Turktelekom bakır 100MB hızını Fiber diye satabiliyorlar.

bana öyle sattılar turk.net’in sitesinden sorgulayınca da fiber görünüyor ve şuan mahkemeliğim türk telekomla mayıs 5’te duruşmam var.