FTTH GPON Altyapı Hakkında

Her gpon altyapı 1000mpbs hız hizmeti alabiliyor mu? Türk Telekom Müşteri hizmetleri her gpon fiber sahibi 1000mbps hizmet alamıyor. Kimisine 100mpbs verebiliyoruz dedi ama… Bilgisi olan var mı?

Fiber kablo daire içerisine kadar giriyorsa 1000 Mbps girmiyorsa 100 Mbps alınabiliyor. Adresi buraya girip en fazla hızı görebilirsiniz.

Merhaba,
Bazı bölgelerde FTTB to eth şeklinde hizmet sağlıyor telekom bundan kaynaklı 100 mbps üstüne çıkılamıyor.

Merhaba gpon protokolü yaklaşık 2.488 gbps download 1.244 gbps upload kapasitesi sunar. Pasif optik ağlar (pon) spliterler ile bölünebilirler. Hız konusuna gelirsek ağ içinde kaydolmuş tüm alıcılar belli zaman aralıkları ile verici tarafla heberleşirler. Verici hangi alıcıya nekadar zaman ayıracağını ve haliyle hızı belirler ve kullanıcılar kendilerine atanan hızı kullanırlar. Bu atama yapılmadığında ben dinamik olarak gerekli zamanlarda tüm alıcıların bant genişliğinin tamamına yakınını kullandığını gördüm. Malesef ki ülkemizde hiçbir servis sunucu her kullanıcıya bir fiber kılı vericiden direk olarak getirmiyor. Apartmana bir veya iki fiber kılı çekip sadece bir kılı bütün apartmana bölmeye çalışıyor. Türktelekom 8e TurkNet 4e bölüyor kılı ve bu şekilde kullandırıyor. Toplam hızı atama yok ise kıl üzerindeki kullanıcı sayısı belirliyor. Okadar kazı yapılıyor borulama yapılıyor sadece 2 kıl çekiyorlar. Çekin hane sayısı kadar ilerde 2.5gbps daha ilerde 10gbps altyapı hazır olsun. Alıcı verici sfp değişecek okadar. Anlam veremiyorum.

@A.OZGUR yazdığınız bilgiler kısmen yanlış, ben anlamanıza yardımcı olayım.

Normal internet kullanıcıları için uygun fiyatlı ve uygulanabilir olması amacıyla paylaşımlı internet hizmet verilir, dünya genelinde bu böyledir. GPON ve benzer şekilde bütün asimetrik altyapıların (ADSL, VDSL v.s.) amacı budur. OLT nin 1 port çıkısı 64 aboneye kadar paylaştırılır. Paylaşımsız hizmet için ücretini verip özel altyapı çektirerek metro ethernet ile internet hizmeti almak zorundasınız. Uygulanabilirlik kısmını da kısaca anlatmak gerekirse “maalesef tek kıl apartmanda dairelere bölünüyor” demişsiniz yani öncesindeki bölünmeyi de hesaplamadan 100.000 kişilik bir santralde evlerden gelen 100.000 tane fiberin santrale tek tek girdiğini yeterince hayal etmeyerek maalesef yazdığınızı düşünüyorum.

GPON da bu paylaşım sistematik olarak nasıl oluyor ona bakalım

16 daire bir bina için altyapı nasıl oluyor?
Hat ilk olarak sokakta 4 e ve sonra apartman içerisinde 16 ya bölünerek dairelere dağıtılır. Bu şekilde OLT nin bir portu üzerinden 4 apartmana hizmet verilir.

8 daireli bir bina için altyapı nasıl oluyor?
Hat ilk olarak sokakta 8 e ve sonra apartman içerisinde 8 e bölünerek dairelere dağıtılır. Bu şekilde OLT nin diğer portu üzerinden 8 apartmana hizmet verilir.

GPON Nasıl çalışır?

  • 1 port üzerinde kayıtlı olan tüm cihazlar (64 lük kapasitenin 64 ü de dolu olsa bile)

    • 2,48832 Gigabit/s hız ile kullanıcı tarafına (download),
    • 1,24416 Gigabit/s hız ile kullanıcı operatör tarafına (upload) ile bağlıdır.
    • Hız lımıtı sanal olarak uygulanır, fiziksel olarak uygulanamaz. GPON da hızı fiziksel olarak düşürmek için sistemin saat hızını düşürmeniz gerekir bu sefer bütün kullanıcıların hızı aynı anda senkronize olarak düşer bu yüzden ADSL ve VDSL deki gibi fiziksel olarak hızı değiştiremezsiniz. 2,48832/1,24416 Gigabit/s link hızı sabit.
  • Bahsettiğiniz gibi kullanıcılar zamana bölünerek çalışır ancak zamana bölünme sadece upload kısmı için geçerlidir. Kullanıcı evindeki cihaz (ONT) aynı hattaki diğer cihazlar ile aynı anda upload yapamaz, böyle bir şey olsaydı bütün lazer sinyalleri karışacağından upload verileri bir birine girerdi ve sistem çalışmazdı bu yüzden tüm cihazlar sırayla upload yapar. Download kısmında OLT 64 kişinin bütün dowload verilerini aynı anda bütün cihazlara (ONT) gönderir, zamana bölünme söz konusu değildir ancak veriye adres ve şifre bilgisi ekler böylece herkes kendi download verilerini çözerek alır.

Aynı hattı daha az kişi kullanabilir mı?

Daha az kişiye kullandırmak yatırım gerektiren bir durum, elinizde daha fazla port olması gerekiyor. 64 kişi yerine 32 kişi ile paylaşmak için 2 kat cihaz masrafı gibi düşünebilirsiniz. OLT ler çok fazla porta sahip olmadığından daha fazla port için yeni OLT cihazlar alınması gerekiyor. Altyapı yaygınlaştıkça ve ortalama kullanım hızları arttıkça zamanla daha az kişiye paylaştırılacaktır, kablolama zaten ileriye dönük şekilde hazır. Teknoloji geliştikçe portları daha az kişiye bölmeye gerek te olmayabilir, GPON a bağımlı değiliz. Daha üst teknolojiler alt teknoloji ile aynı anda çalışabilecek şekilde tasarlandığından ve daha uygulanabilir olduğundan geçiş zor değil.

Merhaba teşekkürler.

Durum alttaki gibiyse vay halimize :slight_smile:

Evet, TurkNet 32, Türk Telekom 64 e bölüyor, hız sorunu olacaksa sorun bölünmesi değil GPON olması. Bölmezseniz yüzbinlerce kablonun ne bağlantısını yapabilirsiniz, ne arızasını çözebilirsiniz ne de sinyal seviyesini tutturabilirsiniz (seviye fazla gelirse de çalışmıyor biliyorsunuz).