FTTB hakkında

Merhabalar geçtiğimiz hafta mahalleme fiber altyapı geldiğini öğrendim şuanda vdsl TurkNet 100mbps kullanmaktayım Türk Telekom’u aradığımda Binaya kadar fiber hizmetinin olduğunu söylediler FTTH ye geçiş için ne yapmam gerekiyor
Hat Değerlerim


Hız Testim

Bu değerlere göre Fiber de yalnızca ping avantajınız olur. Onun haricinde zaten aynı hızı alıyorsunuz. Paket değişikliği tarafında fiber100 paketini görüyorsanız hattınızı iptal ettirip Fibere başvuruda bulunabilirsiniz.

Ayrıyetten şu anki paketler dahilinde ve yeni sistemler için FTTB ile FTTH arasında neredeyse fark yok diyebilirim hatta güzel bir switch kurulumu dahilinde FTTB’yi tercih ederim. ONT bilmem ne kalabalığındansa RJ45’i direkt modeme takıp ‘coşkuyu’ vermek daha güzel :smiley:

3 Beğeni

Bizde de FTTH var (her daireye ozel fiber kablo giriyor). Switch ne oluyor acaba?

FTTB sistemlerde oluyor switch. Binaya kadar gelen fiberin sonlandırıldığı ve binaya dağıtıldığı noktada yer alan cihaza genelde switch deniyor. Buradan dairelere internet RJ45 kablolar vasıtasıyla dağıtılıyor.

Bizdeki bu sekilde;

Eğer arkadaşını getir kampanyası dahilinde bedava hakkınız yoksa öncesinde fiber hizmet alıp alamayacağınızı TurkNet ten öğrenin sonra iptal ve yeni başvuru yapın

VDSL’i iptal edip Fiber’e gectigimde statik IP adresim degisir mi? Ayni IP’yi geri alabilir miyim?

Sizde görüldüğü üzere herhangi bir cihaz üzerinden dağıtım yapılmamış hatta bir ara bileşen bile yok. Fiber sadece dairelere dağıtılmak için bölümlenmiş ki bu da FTTH sistem demektir.

FTTB’de aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bir sonlandırma cihazı yer alır. Nokia ve Huawei haricinde diğer markalar da olabilir.

fttb1

(Kaynak, Technopat postuna köprü şeklinde görsele eklenmiştir.)

Muhtemelen yeni abonelik başlatılacağı için size rastgele yeni bir IP tanımlaması yapılacaktır.

1 Beğeni

Tesekkurler cevabiniz icin. Bu fotografi internetten aldim ama bizdekide birebir aynisi.

FTTH daha mi iyidir? Ve sizce bu sistemde 1000mbps hiz almak mumkun mudur?

FTTH ile tabi ki 1Gbps rahatlıkla alınabilir altayapınız buna uygunsa ki bu da Turk Telekoma bağlı VAE için diğer senaryo tamamen TurkNet’in elinde. Ancak bazı diğer ISS’ler VAE ile de pilot noktalarda Gigabit internet verebiliyorlar bir süredir. Bu altyapı bölgelerinden birinde iseniz şansınızı deneyebilirsiniz. TurkNet’in Gigabit interneti hakkında deneyimlemediğim için bir şey deme lüksüm yok çünkü kendi altyapıları olmadan bu hizmeti verebiliyorlar mı emin değilim. Deneyimleyen arkadaşlar altyapılarını lokasyonlarını ve sistemlerini sadece ‘speedtest sonucu’ atmak yerine paylaşmayı bir gün tercih ederse hep beraber bu altyapı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabileceğiz :smiley:

1 Beğeni

Şu an için TT fiberinde 100 mbps download var.

Satis olarak oyle ama ben altyapi olarak max kac alabiliriz onu merak ettim. Fiber sonucta 1000mbps veya daha ustu alabilmek gerekir diye dusunuyorum. Sebepsizce limit koymuslar. Satis politikasi galiba.

Tam bir kapasite bilgisi yok veya bilinmiyor. Bu maksimum iletme hızı 500mb/s teoride olabiliyor. Tabi buna doğrudan etki eden faktörler o dolabın abone kapasitesi, aynı fiber kablonun üzerinde ki abone kapasitesi. Kablonun frekans kapasitesi (kanal kapasitesi) dolap veya kabinlerde ki cihazların desteklediği kapasite diye sayabiliriz. Ama günümüz teknolojisi ile rahatlıkla 1000mbps verilebilir. TT ileride bununla ilgili çalışma yapar mı bilmiyorum. :person_shrugging:

Hangi İSS, hangi pilot noktada VAE ile bu hızı veriyormuş?

Comnet veriyor ancak lokasyondan emin değilim.

Bildiğim kadarıyla şu anlık İstanbul’un belirli bölgelerinde veriliyor.

1 Beğeni

VAE üzerinden verdiğini hiç sanmıyorum. Kendi altyapısıdır o.

Şöyle bir video görmüştüm. Müsait olduğunuzda incelersiniz. Reklam için belki zorlama ve istisnai olabilir ama emsal gösterilmesine kapı açık. Ve muhtemelen de VAE’den bu hızı alanlar var. Nasıl ki 105’le Fibere girip şu an 150 alanlar varsa Turk Telekom üzerinden.

Videoda comnetin kendi bölgesinde çalışma yaptığını ve bu hızı o şekilde aldığını belirtiyor. Video sonunda da eğer comnetin bölgenizde altyapısı varsa 1000 mbit hız alabilirsiniz diyor. Videoyu daha önce de izlemiş ve comnet ile görüşmüştüm. Altyapımızın olduğu bölgelerde bu hızı verebiliriz dediler.

İkinci abonelik açtırma konusunda ayak direten bir TT görünce ben durumu o şekilde yorumladım hocam. Kendi altyapısı olsa neden TT’nin altyapısı üzerinden cihaz getirtmeye taktırmaya ve izin almaya çalışsın bana pek mantıklı gelmedi orası. Nihayetinde farklı altyapılar üzerinden aynı hane için hizmet satın alabilmek mümkün bunda x firması ben o haneye internet verdim y firmasının vermesine gerek yoktur gibi bir yaklaşımda bulunması mantıksız. Kurumsal tarafta bu şekilde iken bireysel tarafa da aynı şekilde hizmet verildiğini biliyorum. DSL üzerinden aynı hane için TT’den hizmet alan bireysel müşteri aynı hanede SOL üzerinden fiber internet de alarak yedeklemeli kullanabiliyor. Bu çerçevede altyapı ComNet’in ise dediğiniz gibi TT’nin orada neden ayak direttiğini ben anlamış değilim. Diğer türlü TT sadece taşeronluğu yapıp giden bir firma olur.

Ayrıca belirttiğim gibi video reklam maksatlı ve istisnai olabilir. Fakat bu emsal teşkil etmesi bakımında önemli bir adım olarak kullanılabilir doğru kişi ve kurumlarca.