Fiberle ilgili sorularım

Şu anda VDSL kullanıyorum ve modemimde KN-3610 yeni aldıgım eve onumuzdeki hafta taşınacagım ve altyapıdan baktıgımda fiber gozukuyor ancak evde şunlar dısında herhangi bir çıkıs goremedim;

1. çıkış 2. çıkış

TurkNet kullanıcısıyım TurkNet’i aradım ev de fiber çıkıs goremediğimi ve binadakı kutudan eve çekemediklerini ve bir elektrikçiden destek almamı istediler, ayrıca şu an kullandıgım modemlede fiberi kullanamayacagımı soylediler. Ancak; teyzemlerdeki fiber duvardan bildiğimiz Ethernet çıkısı var ondan bir Ethernet kablosuyla modeme baglanıyor ve 100Mbps fiber hızı almıs oluyor, bazı kişilerde GPON diye bir çihaz kullanılgıdığına şahit oldum bu alet nedir? Elektrikçiye bu konuyla ilgili soymeme gereken bir husus var mı? Neden bu GPON neden gereklidir neden teyzemlerdeki gibi drekt duvardan bir Ethernet kablosuyle internete cıkamıyorlarda bu GPON aletini kullanıyorlar? GPON’lu olması daha mı iyidir yoksa daha mı kotudur anlayamadım. Bu konularda kafam cok karısık beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

FTTH’de (Daireye kadar fiber) eve fiber kablo gelir, GPON + Gateway(Router veya FiberModem de deniyor.) FFTB(Binaya kadar fiber-teyzenizdeki) RJ45(normal internet kablosu gelir, sadece Getaway(Router veya Fiber Modem) yeterlidir. Binaya fiber muhtemelen sonradan döşenmiş. Siz yan (size yakın komşulardan) fiber kullanana sorun, mümkünse modemin, kabloların fotoğrafını çekin. ona göre buradan birileri yönlendirir. Bu ara Fiber Modem’i evde fiber internetiniz varsa TurkNet verecek diye biliyorum

Bu konu, son yanıttan 60 dakika sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.