Fiber varken sadece VDSL gözükmesi

Merhaba,

1.5 senedir VDSL2 üstünden hizmet alıyorum. TurkNet üstünden altyapı sorguladığımda tek seçenek VDSL gözüküyordu ve o şekilde bağlattık. Türk Telekom üstünden sorgulamak aklıma gelmemişti.

Bugün site yöneticisiyle konuşurken, binada fiber olduğunu öğrendim. Turk Telekom altyapısı meğerse varmış ve TT müşterileri için fiber çekiyormuş. Türk Telekom web sayfası üstünden de adresi ve fiber desteğini doğruladım.

Sormak istediğim iki konu var:

  1. TurkNet neden sadece VDSL gösteriyor olabilir? Normalde TT fiber altyapısı olan her yerde, TurkNet’in anlaşması var. Bu konuda bir düzeltme gerçekleştirilebilir mi?
  2. İlk madde bir şekilde çözülürse, mevcut aboneyi direkt olarak kaydırabiliyor musunuz?

Teşekkürler,
Çağatay

Paket değişikliği sayfasına gittiğinizde Fiber100 kampanyasını görebiliyorsanız Fibere geçebilirsiniz. Görmüyorsanız argümanlarınızla destek kaydı açarak durumu anlatıp sorgulamayı onların da kontrol etmesini sağlayabilirsiniz. TT hattı çekip bazen bırakabiliyor aktive edilmesi biraz zaman alabiliyor. Halihazırda binanızda fiberden hizmet alan varsa VAE anlaşması gereği TurkNetten hizmet alabilmeniz gayet tabi mümkün.

Ancak belirtmeden geçmeyeyim VDSL hattınızı iptal etmenden Fibere geçiş sağlayamaz, himzetinizi nakledemezsiniz. öncelikle VDSL hizmetiniz için iptal dilekçesi yollayıp onaylanmasının ardından da fiber için yeniden müracaat etmeli ve evrakları gelen arkadaşlara teslim etmelisiniz.

1 Beğeni

Binaya fiber çekilmiş. Ancak benim dairemde fiber girişi görmedim. Anladığım kadarıyla Türk Telekom üstünden abonelik başvurusu yapıldığında, daireye fiber çekiyorlar. Zira verdiğim linkte fiber desteği olduğu yazıyor ve site yöneticimiz de fiber kullandığını söyledi.

Daha önce TT fiber kullanıyor olsaydım, sanırım çok hızlı bir şekilde TurkNet’e geçebilirdim. Fakat TurkNet üstünden sorgulama yapınca, fiber yerine sadece VDSL gözüküyor.

Daireye kadar fiber kablo mu geliyor yoksa RJ45 üzerinden mi geliyor? FTTB mi yoksa FTTH mi binadaki sistem?

Benim dairemde sadece RJ45 girişi var. Yalnız FTTB veya FFTH ayrımı olduğunu nasıl anlayabilirim, bilmiyorum açıkcası. Aşağıda iki büyük fiber yazan ankastre kutu var. Onlara bakıp, anlayabileceğim bir şey midir?

FTTH, evinizin içine dek gelen fiber hat demektir. Evinizin herhangi bir yerinde aşağıdaki fotoğrafta yer alan kablodab varsa hat FTTH’dir. ONT cihazı ile sonlandırılması gerekir (TT ya da TurkNet bunu verir)

fiber-optik-kablo-20-metre-scupc-siecor-gold-usa__0558078349215322

Eğer evinizde duvardan ya da bir priz ardından ethernet (RJ45) geliyorsa bu binanıza kadar fiber geldiği ancak dairelere switch üzerinden dağıtıldığı manasına gelir. Binada yer alan fiber kutusunda sadece kablolar duruyor ve herhangi bir cihsz yoksa büyük ihtimalle FTTB’dir hattınız

Merhaba,

Dairede fiber kablo yok. Muhtemelen dediğiniz gibi, aşağıda fiber bitiyor, üst katlara bakır çıkıyor. (FTTB)

Yalnız aklıma şu konu takıldı: Binanın girişinde fiber kutular var. Muhtemelen 20 metre üstünde oturuyorum. 75-80Mbit arası hız normal midir? Yani VDSL2 tanımlandığı için burada bir limitleme olmuş olabilir mi?

Soruyu tam anlayamadım ancak vdsl ile fiber altyapı birbirinden farklı hatlara sahiptir. Dolaptan itibaren bakır gelen hatlara VDSL denir. Sizin binanıza kadar fiber kablo geliyorsa bu hattın dsl ile bir bağıntısı yoktur. FTTB’deki ‘B’ ‘Building’ yani yapıya apartmana kadar fiberin geldiği kutudan sonlandırıldığı ve switch ile dairelere ethernet üzerinden dağıtıldığı sistemlerdir.

FTTH ise H ile House’u ifade eder. Bu da kutuya fiber kabloların geldiği burdan da çatallandırılarak çoğaltılması harici herhangi bir modüle bağlanmaksızın tek şekilde dairenize kadar bağlantının gelmesi manasına gelir.

VDSL’de ise durumlar biraz daha farklıdır. Hız; hat zayıflamasından sinyal gürültü oranına ve mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Hat değerlerinizi paylaşırsanız benim eksiklerimi ve hat değerlerinizi arkadaşlar yorumlayıp tamamlarlar. Akşam daha fazla yardımcı olabilirim.

Merhaba,

Modem istatistikleri aşağıdaki gibi…

=============================================================================
    xDSLFwVersion:      FwVer:5.12.21.0_B_A60901 HwVer:T14.F7_0.0
       Line State:      Up
       Modulation:      ITU G.993.2(VDSL2)
       Annex Mode:      ANNEX_B
=============================================================================
INP downstream: 34208
INP upstream: 14779
shineGINPdownstream: 0
shineGINPupstream: 0
reinGINPdownstream: 0
reinGINPupstream: 0

TPSTC type: 64/65B PTM TC

near-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
near-end fast channel bit rate: 88357 kbps
far-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
far-end fast channel bit rate: 8191 kbps

near-end FEC error fast: 56512
near-end FEC error interleaved: 0
near-end CRC error fast: 1981
near-end CRC error interleaved: 0
near-end HEC error fast: 0
near-end HEC error interleaved: 0
far-end FEC error fast: 98
far-end FEC error interleaved: 0
far-end CRC error fast: 0
far-end CRC error interleaved: 0
far-end HEC error fast: 0
far-end HEC error interleaved: 0
DSL uptime :13 days, 14:59, 31 secs
DSL activetime :0 min, 16 secs

Downstream:
relative capacity occupation: 100% 
noise margin downstream: 7.0 dB
output power upstream: 6.6 dbm
attenuation downstream: 7.6 dB

Upstream:
relative capacity occupation: 100% 
noise margin upstream: 24.7 dB
output power downstream: 14.6 dbm
attenuation upstream: 0.0 dB

Bit table:
carrier load: number of bits per tone
tone   0- 31: 00 00 00 01 23 55 56 76 77 77 76 66 65 55 54 00 
tone  32- 63: 09 9a aa bb bc cc cc dd dd dd dd dd dd ee ee ee 
tone  64- 95: ee fe ee ef ee ff ef ff ff ff ff ff ff ff ff ee 
tone  96-127: ff ff ff fe ff ff ef ef ee ee ee ee ee ee ee ee 
tone 128-159: ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee ee 
tone 160-191: ee ee ee ee ee ee ee ed ee ed ed de ee dd dd ee 
tone 192-223: dd de ed dd dd ee ed ee dd ee dd de de ee ee ee 
tone 224-255: ee ee ee ee ee ed dd dd de de de de ed ed dd dd 

Saha dolabına dediğiniz kadar yakın mesafede iseniz hat değerleriniz olması gerekenden geride kalıyor diyebilirim. Ek bağlantı splitter vesaire varsa bunları kontrol edip hattaki hasarları onararak tekrar istatistikleri değerlendiriniz. 7DB SNR o mesafe için kabul edilebilir değil ne yazık ki.

Çok teşekkürler bilgi için. Ancak sanırım şundan eminiz, ben VDSL olarak hizmet alıyorum. Binada fiber olarak hizmet alanlar var. Zaten Türk Telekom’un kendi sitesinde de fiber hizmet veriliyor gözüküyor. (Dediğiniz gibi FTTB olabilir ama sonuçta VDSL değil.)

Bunun için yardım merkezine yazmam doğru olur mu?

Daireye kablo çekilmediyse bile onların sisteminde görünüyorsa hizmeti sıfırdan alacağınız için geçebilme şansınız var diyebilirim. Aksi durumda binanızdaki duruma göre kendiniz de ayrılmış boşluk üzerinden kablo çekip/çektirebilir ardından da fiber için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bunu biz kablo çekilmeden vesaire yapamıyoruz derlerse yapın. Aksi halde kurulum ücretini sadece modeme kabloyu takmak için vermiyoruz değil mi :smiley: