Fiber vae internet bağlantısı sorunu

İnternete açık olarak yaydığınız bilgide her kutu üzerinde anahtarı olduğunu garantiliyor musunuz?

Eğer siz her kutunun kilitli olduğunu kabul ediyorsanız, ben de kabul ediyorum. (Apartman içerisindeki daire dağıtım ve bina dışındaki dış ODF’ler.) PoP ve genişbant erişim kabinetleri hariç durum bu şekildedir. Konunun ehli değilseniz, belirli bilgiler haricinde fikrinizi asli doğru olarak göstermek yanlıştır. Ben tüm Türkiye’deki kutuların açık olduğunu iddia etmedim, ‘kilit ne işe yarıyor’ diye yanıt veren sizsiniz. Bazı kutularda kilit bile yok vida ile tutturuluyor. Siz her kutuda kilit olduğunu kabul ediyor musunuz?

Her OFDK nın altyapıyı çeken operatörün (TurkNet, Türk Telekom, SuperOnline, Vodafone, Kablonet v.s önemli olmaksızın) özel malı olduğunu ve kilitli olduğunu kabul ediyorum. İhmalkârlık yapılmış durumları genelleyemezsiniz. Bu kutular kilitlidir ve altyapı yetkilisi dışında kurcalanmamalıdır. Gerçekçi olmak gerekirse kurcalarsanız ceza alır mısınız tabiki almazsınız çünkü bilinçli bir toplum olmadığımız için kimsenin umurunda olmaz. Ancak biri fark eder de sıkıntı olursa o zaman ceza alabilirsiniz. Örneğin aynı binada oturuyoruz, kurcaladınız ve internetim kesildi. Siz OFDK dan bunu fark edemezsiniz ama yetkisiz biri olarak iletişim özgürlüğümü engelleyecek şekilde müdahale ettiğiniz için size dava açabilirim.

Genelleme yapıyorsunuz. Yukarıda gerekli konuşma geçmesine rağmen hâlâ polemik seviyesine getiriyorsunuz. Sektördeki tecrübeniz aboneliğinizden mi ibaret bilmiyorum, ama gerekli bilgi ve donanım elinizde varsa bina içerisindeki daire dağıtım kutusundan kendi kablonuzu bulup müdahale edebilirsiniz. Kutular genellikle kilitsiz oluyor; kilit olsa bile anahtar üzerinde duruyor veya vida ile tutturuluyor.

Ekstra olarak kilit var veya yok, birçok kişi mecburen kendi kablosunu çekip bağlatma sorumluluğunu alıyor. Bazı internet servis sağlayıcılar kullanıcılara kendi kablosunu kendisinin çekmesi gerektiğini belirtiyor ve kablolama işi size kalıyor. Kablolamadan kasıt, bina içerisindeki kutudan dairenize kadar fiber kablo çekilip sonlandırılır. Sadece ekip gelerek ont ve router bağlantısını yapar; mantık budur.

Keza, zamanında bazı forumlarda yine aynı şekilde böyle saçma bir bilgi vardı. Bakır kabloları içeren ankastredeki regletlere de dokunulmaması gerektiğini söylüyorlardı. Standartlara göre, A firması, B firması fark etmeksizin GBEK ve PoP noktalarında kabinetin içerisine yetkisiz müdahale yasaktır ibaresi koyuyor ve koymak zorunda. Siz apartman içerisindeki ODF’lerde böyle bir şey gördünüz mü? Eğer varsa foruma atın, biz de bilgilenelim ve öğrenelim. Ben bu vakte kadar hiçbir bina içerisindeki ODF’lerde “dokunmak yasaktır” gibi bir ibare görmedim. Konu bu kadar uzadığı ve olay farklı yerlere gittiği için forum yönetimine bildirdim.

Son olarak zaten kasıtlı olarak bir sistemi bozmaya yönelik herhangi bir hareket firma tarafından davalık olmanıza sebep olabilir. Bu tartışmada sadece kendi kablonuza müdahale edebilirsiniz üzerinden bir tartışma geçti. Bir çok veya tek bir kişinin kablosuna hasar vermek cezai durumdur. Bu sebeple bilgi birikimi ve yeterli donanımı olan kişilerin sadece kendi kablolalarına müdahale etmelerini veya hizmet aldığı operatöre destek kaydı açması uygun olur.

Eğer ne yaptığımızı biliyorsak ve bu işlerden anlıyorsak binamızın içindeki dağıtım kutusunu açıp sadece kendi evimize giden kabloyu söküp takabilir veya başka bir kablo ile değiştirebiliriz, komşulara giden kablolara dokunmadan bunu yapmak mümkündür.
Ayrıca apartmanımızın içine yerleştirilmiş bir kutu internet firmasına ait olamaz, o kutu artık apartmana ait sayılır ve komşular olarak ne istiyorsak onu yaparız.
İnternet sözleşmesinde bina içindeki kutunun sahibi internet firmasıdır diye bir şey de yok.
Diyelim ki elimde maymuncuk ile apartmanın içine girdim, ben bu maymuncuğu sadece kendi kapımda kullanırsam bu kimseyi ilgilendirmez, sizin kapınızı kurcalamadığım sürece yani sizin internetinizin kesilmesine sebep olmadığım sürece kendi hattımı kurcalayabilirim.