Fiber sonlandırma kutularındaki gariplik?

Arkadaşlar bugün gözüme çarptı bazı kutularda dikkat edince yan yana bitişik olan fiber portlarından ayrı tek başına başka bir port bulunuyor ve sanki kablo bağlantısı da kaset dışında gibi. Sizlerin de bakıp incelemesini istiyorum. Böylece nedenini bilen veya fikri olan biri aydınlatabilirse çok sevinirim…
Aşağıya birkaç örnek bırakıyorum.

Umarım göstermeye çalıştığım şeyi fark edebilmişsinizdir. Yanıtlarınızı bekliyorum…

Ana gelen hat gibi duruyor. Sonrasında ana gelen hat coklanıyor gibi.

Bende öyle sanıyordum ama bütün lifler kasetin içinde birleşip sonlanıyor daha sonra dişi optik çıkışa yönlendiriliyor. Yani söylemeye çalıştığım şey onun interneti diğer boş portlara taşıyan ana hat olmadığı.

Dışardan gelen ana hat pasif çoklayıcı ile çoğaltılıyor daire sayısına göre bu işlem maliyeti azaltmak için yapılıyor genelde.

Çoklama işlemi için bu bağlantının yapılmasına ne gerek var ki kaset içinde apartmana gelen fiber kablo 8 Li 12 Li neyse kaset içinde lifleri ayrılıyor ve portlara kaynak yapılıp dağıtılıyor. Yani bu biraz şeye benziyor 3lü grup prizin kendi fişini kendine takması gibi ne demek istediğim umarım anlaşılmıştır. Diğer fiber sonlandırma kutularında da böyle bir uygulama yok mesela anlayamadığım bir şekilde

Nromal şartlarda dediğiniz gibi bir kablo bir kablo ile ek yapılıyor ama bazı durumlarda binaya gelen kablo yetersiz kalırsa dışardan gelen 1 kıl a 2,3,4 … Sayıda kablo bağlanabiliyor TurkNet in gigafiber kablosunda 1x2 drop kablo ile geliyor sonlandırma kutusuna orada her 1 kıl için 5 e bölüyor hattı kullandığımız hat zaten 10gbps destekli olduğu için bu da sorun oluşturmuyor. Kişi başı 2gbps normal şartlarda hat düşüyor.

1 Beğeni

Binaya 1 den fazla kıl gelsede sadece biri kullanılır. Diğerleri ya yedekte ya boşta oluyor. Gelen bir kılda hane sayısına bölünüyor. Her yerde uygulama bu şekilde.

Ne demek istediğimi tam olarak anlatamadım sanırım. Fotoğrafa baktığınızda bir tane portun diğer bitişik portlardan ayrı olduğunu göreceksiniz. Yani kutuyada bir tane fiber kıl giriyor bütün kutularda böyle yapmışlar bu tipte hep ekstra bir tane port ayrı duruyor ve bağlanmış yani kendi hattından gelen kabloya kendini niye bağlasın bir kablo mantıklı bir açıklama yapabilecek kimse yok mu

Bu ilk resimde anlatayım. Yuvarlak içine aldığım renklerden.
Beyaz gelen 4 kıl kablo.
Yeşil kullanılan binaya ayrılmış olan.
Mavi bina içinde 1 kılı port sayısına bölen kablo demeti. İçinde küçük prizma gibi bir yumak var. Bir fiber kılını port sayısına bölüyor.
Kırmızıda hanelere giden fiber bağlantılar.

O mavi daire içindeki kablolar kasete gitmiyor bu arada o da dikkatimi çekti belki orayı atlamış olabilirim büyük resmi anlamak adına. Kırmızı yuvarlak içine aldığın dairelere giden kablolarda renkli olmaz normalde bizdeki beyaz mesela bunların hepsi rengarenk bu yüzden kafa karışıklığı yaratıyor kaset içinde sarı kablolarla kaynaklı bu durumda o halde anlamam gereken şu beyaz yuvarlak içindeki 4 kıl kablo aslında yeşil yuvarlak içindeki ana kablonın lifleriyle kaynak yapılıp çoklayıcıya gidiyor? interneti beyaz kablolara dağıtmak için…

Beyaz yuvarlak içindeki 4 kılın sadece yeşil olan biri direk yeşil ile işaretledim yere bağlı. Kullanılan. Dİğer 3 boş.
Normalde dediğiniz gibi daireden gelenler direk jak ile bağlanmalıydı. Ama burada niye ise kaynak yapılmış. Bir kaç yerde daha gördüm. Sebebini bilmiyorum.

1 Beğeni

Benim bildiğim fiber sonlandırma kutularında core ne geliyorsa onu kasette liflerin her biri kaynak yapılıp portlara takılıyor, sonra dairelerden gelen kablolarda o takılan portlara giriyor yani bu kadar basit bir işlemi neden daha karmaşık ve egzotik bir hale getirdiklerini bilemiyorum… Bide madem o turuncu kablodan gelen fazlardan 3 tanesini boş bırakacaksın o zaman dışarıda dağıtım kutusundan böl ki fiber ulaşmayan yerlere de o fazlardan uzatma yapılıp ulaştırılsın… Yani israfa ne gerek var

Zaten o gelen 3 kılın karşılığıda boştur. Tek kore fiber yalıtımlı kalın pek görmedim. Bizim köye 3km çektiler. 4 core. 3 boşta ileride mutlaka kullananlar. Bir kıl bazı çok daireli binalarda yetmiyor. O zaman diğer kıllar kullanılıyor.

İşi yapan bu kablo. 1 fiberi 64 kadar bölüyor. Bizde en fazla 32 gördüm.
https://fibrefibre.com/optical-splitter-1x64-abs/

1 Beğeni

kardeşim kutuların hiçbirisinde bir problem yok. adım adım giderek açıklayayım.
-öncelikle gelen kablo içerisinde kaç core olursa olsun sadece 1 tanesi kullanılır. Diğerleri yedektir…misal benim binama 13 core gelir ve 12 tanesi boştadır. tek kablo ile mavi işaretlediğin yere gelir ve ordan daire sayısına göre süplitter ile çoğaltılır.
-kaset içerisinde dağılım yapılmaz. kasetler sadece kabloları birleştirmek içindir. ucunda hazır konvektör olan ince kabloların adı Pigtail’dir. bir tarafında connektör olur, bir tarafı boştur ve kaset içerisinde daireleriden gelen kablolar ile birleştirilir. amacı konnektörlerin olduğu yerde kalabalık ve kabalığı önlemektir. dailerden gelen kabloların ucuna direkt connektör çakılarak da oralara bağlanabilirdi ama müthiş bir kablo kalabalığı oluşur ve bağlantılar da çok sağlıklı olmazdı.
-bahsettiğin ayrı gelen konnektör, kasetin içerisinde binaya gelen ana kablo ile birleşiyor. yani o kablo binaya gelen ana kablo. mavi yuvarlak içine aldığın süplitter ile çoklanıyor ve üstteki adaptörlere takılıyor. yine dairelerden gelen kablolarda karşılarına takılıyor…
-%90 bu iş bu şekilde yapılır. anormal bir durum yok.
-özetle binaya gelen tek kıl kablo süplitter ile çoklanıyor ve dairelere dağılıyor. durum bu kadar basit.