Fiber modemde SNR değeri değişir mi?

GPON kullanmadan SFP girişli bir modeme direkt fiber bağlasak modem arayüzünden SNR değeri değişikliği yapabilir miyiz?

1- Fiber’de SNR olmaz, hat değeri olur ki bunu ancak özel cihaz ile görürsünüz. Ayrıxa fiber hatta zayıflama maalesef ülkemizde yanlış kullanılan malzeme ile oluyor ve pek umursamıyorlar. Mesela GPON’daki giriş yeşil ise yeşil konnektör ile sonlanmalı vs gibi.

2 - Ülkemiz ne yazıkki enerji konusunda fakir ama harcama konusunda zengin olduğundan operatörlerde de mantıklı yöneticiler olmadığından GPON’u aradan çıkartıp kendi modeminize bağlamanıza izin vermiyorlar. Buna bir sürü bahane buluyorlar ama hiç birine inanmayın :blush:

4 Beğeni

Fiberde snr değeri yoktur. Artı olarak sfp portunu tr de kullanamıyoruz güzelim issler her şeyi engellediği gibi teknolojinin de önünü kesiyor :slight_smile:

Sordan hepsi yenilikçi özgür

2 Beğeni

Ben de diyorum Türkiye’de neden fiber modem çok az satılıyor mağer gpon olmadan fiber kullanılmıyormuş. Acaba bir yolu yok mudur mesala bazı internet sağlayıcılar kendi modemini zorunlu tutuyor ama o modemin mac adresini kendi modemine girince kandırmış oluyorsun gpon’u aradan çıkarmak imkansız mı?

Başarırsanız yazın :blush: Örneğin bizi kıskanan Almanya GPON’a artık son verdi. Yavaş yavaş yeni sisteme dönüyor. Ama nedeni kısıtlama değil (zaten yoktu) sadece yüksek enerji tüketimini azaltmak ki çok ciddi şekilde enerji tüketiyorlar.

2 Beğeni

Kaç milyon hane var hem aradan bir cihaz eksiliyor hem enerji verimliliği oluyor daha ne :slight_smile:

Bizim çok bilen internet servis sağlayıcılarımız ne ipv6 dan haberleri var ne sfp den haberleri var müşteri yolmaya devam.

1 Beğeni

Bakır altyapı ile edinilen tecrübe genellikle fiberle eşleştirilmeye çalışıyor ancak bakır altyapı ile fiber altyapı birbirine asla benzemez.

Fiber, altyapıda kullanılan kablonun adı ve türüdür. Fiberden ne hızda veri akacağını uç sistemler belirler. 1G, 10G, 100G olması uç cihazların teknolojisine bağlıdır. Fiber altyapıda eve kurulan fiber uç cihazı ONT dir ve operatörün altyapı cihazıdır, bu yüzden rastgele altyapı cihazı (SFP) alıp kullanamazsınız. Müşterinin kendine ait SFP kullanılması güvenlik riski ve performans sorunu oluşturabilir. Ortak kullanılan PON ağında kullanıcıların rastgele bir şekilde PON ağına dahil edilmemesi gerekir. Müşterinin oluşturacağı bir performans ve güvenlik sorunu 63 aboneyi daha etkiler.

Fiberde hat değerleri yoktur, fiber optik kablodan gelen ışık seviyesinin değeri vardır ve belli bir aralıkta olması gerekir. Seviye düşük olsa da yüksek olsada da cihazınız PON sisteminin teknolojisindeki son hız neyse o hızda bağlıdır. Örneğin GPON teknolojisiyle hizmet alıyorsunuz ve internet paketiniz 24 Mbps diyelim. PON bağlantı hızınız yaklaşık 2488 Mbps download, 1244 Mbps upload olacaktır.

Yurt dışında bu modemler satılıyor bir şekilde güvenlik ve performans sorununu çözmüş olmalılar. Sadece elektrik gideri sorun değil kablo karmaşasına da neden oluyor ayrıca detaylara internet sağlayıcıdan çok kullanıcının hakim olması daha iyi olur.

1 Beğeni

Şu anki haliyle dahi sinyal sorunları olabiliyor. Örneğin sinyalin lazerden geri yansıması durumunda tüm hat kilitleniyor. 64 aboneden sorun çıkaranı tek tek kaç binaya bölündüyse sorunun olduğu binayı ve sonrasında sorun olan daireyi bulmanız gerekiyor. Bu gibi çözümü zor sorunları nasıl kolay bir şekilde çözüyorlar?

Enerji konusunda haklısınız ONT ekstradan 2…3 watt arası güç tüketiyor.

Kablo karmaşası konusunda aslında kullanım sorunu var. ONT cihazının normalde daire girişinde fiber sonlandırma kutusuyla beraber sabit olması gerekiyor, odalara fiber gitmemesi gerekiyor. Odalara yapılan kurulumlar ve fiber sonlandırma kullanılmadan yapılan kurulumlarda arıza oranı çok yüksek.

Hiç bir sorun olmadan gelişmiş ülkelerde kullanılıyor :+1: Çünkü düzgün altyapı ve denetlenen firmalar var. Bizde ise arabada hangi firma adına gidiyorsa onun yeleğini giyen taşeronlar. Yakın gelecekte ülkemizde imkansız maalesef çoğu şey. Çünkü müşteriyi sadece para olarak gören tipler ceo oldular. Örneğin Almanya’da eve takılan belli marka modemlerin çoğu Telekom tarafından cep telefonu baz istasyonu gibi kullanılıyor. Hatta evlerde çanak çömlek yok aynı firma tv kanallarını internet üzerinden stream olarak veriyor. Vs vs. İşin özü burada yazdıklarımız hayal sadece. İstanbul’da dahi 7-8mbit bağlantıyı göremeyen yerler var hala. Ben ise Elon Musk Starlight’a onay alsın da alayım diye bekliyorum :slightly_smiling_face:

Güvenlik ve uyumluluk nedeniyle operatör gpon ont cihazına mecbursun. Metro ethernet ile hususi kablo ve hususi olt/ont kullanabilirsin.
Sinyal meselesini kafaya takma, zaten telekom elemanı gelip sinyali ölçüp sinyal normalse aboneliği başlatıp gidiyor.

Sanırım super online ve kablonet kendi fiberinde huawei’nin yeni ont’li router’unu takıyor.

Bana kalırsa gpon ont + router son kullanıcı için çok daha iyi yöntem. İsteyen kendi router’ını takıp kullanabilir, isteyen ethernet kablosu ile router’ı evde istediği yere koyabilir.
Gpon ont için ayar, yazılım, uyumluluk derdin yok, tak çalıştır. bağlantı sorunu (pon ışığı yeşil) olduğunda müşteriye eleman göndermeleri gerekmiyor, santral tarafında müdahale edilip çözülüyordur.

Metroda istediğiniz cihazı kullanılırsınız çünkü herhangi bir sorunda etkilenecek tek kişi sizsiniz.

Bana kalırsa gpon ont + router son kullanıcı için çok daha iyi yöntem

İki cihaz son kullanıcıda nedense aynı yerde tasarlanıyor, hâlbuki ONT dairenin demirbaşı. Bir yere gittiğinizde veya hattınızı iptal ettiğinizde onu söküp götürmüyorsunuz. Router kiralama ücreti kalktığında bu durum daha da güzel olacak. SOL altyapıda ONT demirbaş olarak dairede kalmıyor, kullanım sonrası bütün cihazlar geri toplanıyor bu yüzden tek cihaza düşürmeleri bu sistemde daha mantıklı. Telekom ile diğer operatörlerin hizmet şekli biraz farklı. Hizmet şekline göre mantıklı olanı yapıyorlar.

Ben de yıllar önce diyordum bana verilen ONT cihazı APC girişli yeşil girişli ama taktıkları uç UPC diye… Muhtemelen GPON’un girişide UPC ve eve gelen fiber sonlandırma kutusundaki kurulum da full UPC ama tek APC olan verilen ONT… Yanlış işlem bu. İlla ki zayıflama yapar dediğiniz gibi ancak pingi etkiler mi bilmiyorum.

1 Beğeni

Işık gücünü etkileyeceği için mümkün :+1:

1 Beğeni

Aslında ileriye dönük bir modem almak için sormuştum öğrenmiş oldum. Bu GPON’a takılı olan ethernet kablosunu direk bilgisayara bağlasak bir modeme erişildiği gibi (192.168.1.1 gibi) gpon cihazına erişim sağlanıyor mu? Sanırım bütün ayarlarlar router üzerinden yapılıyor gpon sadece fiber sinyalinni routera tanıtmak için.