Fiber modem zte zxhn h298a

Elimde fiber modem olarak zte zxhn h298a modemi mevcut. Harici bir şekilde elimde var. Yeni abonelik yaptım eski modemim ise VDSL ve adsl destekli bir modem. Eski modemimle fiber internet kullanamıyorum. İnternet altyapısı yeni çekildi. Daireye gelen optik kablonun ucunda soket yok. Ham şekilde optik kablo. Nasıl bir yol izlemeliyim. Harici olarak elimde bulunan fiber modemi talep etmiş olduğum fiber internet için kullanabilir miyim. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Yardımcı olursanız sevinirim.

1 Beğeni

Fiber interneti direkt olarak modeme takıp kullanamazsınız (Eğer ONT dahil modem değil ise). Fiberin sonlanması gerekiyor. Bu işi de ONT adı verilen cihaz gerçekleştiriyor. Bu cihazı altyapı sahibi verir. Kuruluma geldiklerinde fiber konnektörü fiber kabloya bağlarlar. Fiber kablo ONT cihazına girer. ONT cihazından ise ethernet kablosu ile çıkar. Bu ethernet kablosunu WAN portu olan bir routera bağlayıp kullanıcı adı ve şifre ayarlarsanız internete erişirsiniz. Önerim eski modeminizde WAN portu var ise port hızının 1000Mbps destekli olduğundan emin olun. Eğer 1000Mbps destekli bir router değil ise fiberin sunacağı hızı eksik alırsınız. O nedenle eski routerı kullanmak yerine fiber uyumlu h298a routerı kullanmanızı öneririm.

1 Beğeni

Elimde aynı modemle uyumlu ont cihazı da mevcut. Lakin bu eski modem ve ont cihazını başka bir arkadaşımın evinde denediğimde internet ışığının kırmızı bir şekilde yanıp söndüğünü gördüm.

Bu görselde almış olduğum hata yer alıyor. Sebebi ne olabilir. Modem bozuk olabilir mi? Teşekkür ederim.

Bir de bu görselde modem ve ont cihazı yer alıyor onu da ekleyeyim. Tek seferde iki görsel yükleyemedim.

Hat ile mac adresi eşleşmiş durumda oluyor bu yüzden çalışmamış olabilir.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Peki bu eşleşmeyi ortadan nasıl kaldırabilirim. Bilginiz var mı. Fiber internet konusunda çok cahil kalmışım. Yıllardır 10 MB adsl internet kullaninca böyle oluyor. :wink:

Ben h298a dan keenetic vivaya geçtim mac adresinde sorun çıkmıyor. Ont cihazının mac adresi tanımlanıyor galiba ondan sorun olmuyor.

1 Beğeni

Router kurulumunu normalde aktivasyona gelen ekip yapar. Sizin yapmadı mı?

1 Beğeni

Öncelikle ont ve router bağlantınız bu şekilde olmalıdır. ONT den çıkan yeşil kablo routerdaki WAN portuna (kırmızı olan port. Genelde mavi de olur.) girmeli.


(Şu an h298a kullanmadığımdan eski görsel paylaştım. Fiber konektör hatasından net gidince çekmiştim. O nedenle routerda net yok uyarısı var. Normal durumda ONT üzerindeki PON ve LAN ışıkları yeşil yanmalı. Alarm ışığı fiber buluşmuyorsa yanar.)

Daha sonra


http://192.168.1.1 adresine gidin.
Kullanıcı adı ve şifre admin
Giriş yaptıktan sonra Genel Ağ > WAN Bağlantıları yolunu izleyin. Listeden INTERNET seçeneğini etkin konuma getirin ve genişletin.

Bu işlemlerden sonra internet ayarları için bilgilerinizi girmelisiniz. (IPv6 seçeneğindeki değerler farklı olabilir root hesabından değiştirmiştim.)

Kullanıcı adı ve şifre kısmını TurkNet’in size vermiş olduğu bilgiler ile doldurunuz (OİM üzerinden ulaşabilirsiniz) ve Uygula butonu ile kayıt ediniz. Bu işlem sonrasında internete bağlanmış olmanız gerekmekte. Eğer bağlanamaz iseniz bu modemde yaşadığım sorun vardı kabloyu çıkarıp takmadan bazen bağlanmıyordu. O nedenle WAN portundan kabloyu çıkarıp biraz bekleyip yeniden takın. Bazen gelmesi uzun sürebiliyor. Yine olmaz ise INTERNET altındaki VLAN ID nin doğru olduğundan emin olun. Yine gelmiyor ise yardım alın. Fakat dediğim gibi bu kurulumu aktivasyona gelen ekip yapmalıydı diye biliyorum.

1 Beğeni

Hayır kuruluma gelen olmadı. TurkNet Online İşlem Merkezi den talep girdim bakalım kaç güne gelecekler.