Ev Tipi Teknik Ağ Yapısı Örneği

Merhaba, bu konu altında TurkNet internetim ve teknik ağ bağlantılarım ile ilgili sorduğunuz sorulara cevap vereceğim.

Sistem yapısındaki cihazlar şu şekildedir: Omurga Switch olarak Edge-core ECS4120-28F , kenar switch olarak 3Com Baseline Switch 2824-SFP Plus ve Cisco SF300-24P , yük dengeleyici olarak F5 Local Traffic Manager 6800 Application Security Edition, güvenlik duvarı ve VPN bağlantısı olarak Mikrotik hAP lite . Sunucu olarak IBM System x3650 M3 tercih ettim ve sistemi bu şekilde kurdum.

Fiziksel katmanları belirttikten sonra yapı hakkında bilgi vermek istiyorum. Omurga switch üzerinde sırasıyla 3Com 4 gigabit, Cisco 2 gigabit, load balancer 10 gigabit ve sunucu 20 gigabit fiber ile bağlı. Genel olarak LACP kullanarak bu yapıyı oluşturdum. Cisco switch üzerinde MikroTik bağlantısı mevcut. Şu anda MikroTik cihazını sadece VPN için kullanıyorum. Genel olarak tüm yük omurgadaki load balancer üzerindedir. Sunucu üzerinde ESXi sanallaştırması mevcut. Yaklaşık olarak 15 cihaz, çoğunlukla Linux tabanlı olmak üzere çalışıyor ve projeleri yürütüyorum.

Bunun haricinde tüm sistemler UPS üzerinde ve herhangi bir elektrik kesintisine ve akım dalgalanmalarına karşı korumada. Subnet mask olarak 255.255.248.0 kullanıyorum ve yaklaşık 2,046 cihaz bu ağ yapısını kaldırabiliyor. Ayrıca ev ağında kullandığım bilgisayarlarım mevcut. 2 adet bilgisayar 3Com switch üzerinden 1Gbps ile bağlı. Birinci bilgisayar genel amaçla kullanılan bilgisayarım, ikinci bilgisayar ise genel olarak yedeklerin bulunduğu bilgisayardır. Ayrıca laptop 5GHz ile ağa bağlıdır ve network monitoring yaptığım ve ağın loglarını tuttuğum bilgisayar Cisco switch üzerinden 100Mbps ile bağlı.

Evin dışarısında, internet bağlantımı ortalama 1 kilometre yarı çap mesafeden kullanabilmek için radyolink vari 2 adet outdoor access pointim mevcut. Bu cihazlarla evime yaklaştığımda, internet ağımı kesintisiz olarak kullanabiliyorum. Bunun haricinde merak ettiğiniz sorular varsa belirtirseniz, yanıtlamaktan mutlu olurum. VLAN, LAGG, LACP yapılandırmaları ve MikroTik üzerindeki VPN konfigürasyonu ayrı bir konu olduğu için eklemek istemedim, genel ağ yapısından bahsettim, bilginiz olsun.