DSLAM kilidi, hız değerleri destek talebi

Merhaba. Arkadaşlar geldi ve yeni kurulum yaptılar. Saha dolabına olan uzaklığım 60-70m civarında. Kablolamaların hepsi CAT6 ile yapılmış. Dolaptan ankastreye olan mesafe 20-30m, ankastreden modeme direkt CAT6 ile mesafe 35-40m civarında. TTNet personeli ankastreye gelen hızı benimle 90mbps olarak ölçtü. Modeme de aynı değerler geliyor ve bunu da ricam üzerine kontrol etti. Ancak kabloyla testte en fazla 80-81mbps alabiliyorum. Ona göre durum normal tabi ama hattımda bir sınırlama olduğunu düşünüyorum. Upload da sınırsızdı önceden TurkNet’te ama şimdi o da 8mbps olarak sınırlanmış. Hattımda herhangi bir DSLAM kaynaklı ya da profil tanımlaması ile ilgili bir sınırlama olup olmadığı ile ilgili gerekli kontrollerin yapılması için desteğinizi rica ederim. Teşekkürler.

Kullanıcı id: 2309002data

Merhabalar, öncelikle bir konuya açıklık getirerek yorumuma başlamak istiyorum. Size gelen ekip ankastre kutunuzda ölçüm yapmış ve 90 Mbps’lik hız değerlerini görmüş. Ankastre kutunuzdan ev içi tesisatınıza ve modeminize kadar gelen ek kablo bağlantınızda bir hasar, kıvrılma, kopukluk, ek veya oksitlenme gibi durumlar varsa hızınız doğal olarak biraz daha düşük çıkabilir :frowning: Bu yüzden ankastrede 90 ama evinize ulaşan hızda 80 81 Mbps’lik hız değerleri görebilirsiniz.

İsterseniz siz yine bu konu hakkında Online İşlemler - TurkNet üzerinden bir kayıt oluşturun. Arkadaşlarım hizmetinizi detaylı bir şekilde incelesinler. Daha doğru ve net cevabı size vereceklerdir.

1 Beğeni

Vdsl de 8 mb upload sınır 'li olduğuna mı şikayetçisin

VAE VDSL kullanıcısı iseniz Türk Telekom tarafından maksimum 8 Upload değeri verilmektedir.

1 Beğeni

vae fiber de max kaç mbps upload alınır?

Yaba haricinde. 8 mbt alınır dostum

Maximum 8 Upload verilmektedir.

1 Beğeni

Tekrar merhaba. Upload problem değil neyse sadece eskiden sınırsızdı diye hatırlıyorum. Ancak detay bilgi şu; ankastrede de modemde de ulaşılabilecek maksimum hız 90mbps ölçülüyor. Aradaki bağlantılarda problem olsa modemde ulaşılabilecek hız daha az gözükürdü ya da düşerdi. Yani ankastreden sonrasında bir problem yok. Ankastreye kadar olan kablolarda bir problem olabilir ama 20-30m bir kablo ya var ya yok. Bu kadar mesafede bu hız düşüşü mümkün değil. Eğer o kadar hız düşüşü olsaydı daireye kadar olan artı 40m mesafede daha da düşüş olurdu. Modeme 90mbps gelmezdi. 90mbps veriliyorki kutudan ankastrede de modemde de maksimum 90mbps gözüküyor. Yani burada bir hız sınırlaması (DSLAM kilidi vb.) ya da profil problemi olduğunu düşünüyorum. Gerekli birime iletir ve işleme alınmasını sağlarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Ankastreye modeminizi bağlayıp değerlerinizi bizim ile paylaşır mısınız?

1 Beğeni

Buradan benim sizin sorununuz için kayıt açmam vs gibi bir durum söz konusu değil. Siz Online İşlem Merkezimizi kullanarak kaydınızı oluşturun. Arkadaşlarım arka planda dediğim gibi sizin hizmetinizi kontrol etsinler. İşlemler bittiği zaman sizinle iletişime geçerek bilgi verirler.

2 Beğeni

Daha önceki postlarda kullanıcı adı verip DSLAM kilidinin kontrolü ya da kaldırılması konusunda destek verildiğini gördüğüm için buraya yazdım.

Eğer DSL kilidi olduğunu düşünüyorsanız iyi bir VPN programı ile farklı bir ülkeye bağlanıp hız testi yapmanızda fayda var fakat hızlı bir sunucuya bağlanıp denemenizi öneriyorum. Genelde işe yarıyor bu yöntem yurt dışında bu yöntemi çok deniyorlar.
DSL kilidi IP üzerinden atılıyor ve farklı bir IP üzerinden bağladığınız zaman bu kilidi kırmış oluyorsunuz. Bu konuda çok fazla araştırma yapmıştım zamanında ve böyle bir bilgi edinmiştim okuduğum makalelerden ayrıca yurt dışında bu yöntemi kullanıyor kullanıcılar kontrol etmek amacıyla.

Bölge kapasite durumu, hizmet alan abone sayısı, hız yükselten aboneler vb. etkenlerden dolayı düşebilir bundan kaynaklı olarak maksimum 90 geliyor olabilir, modem arayüzünde yer alan hat değerlerini bizimle paylaşır mısınız?

1 Beğeni

Şu anda paylaşamam. Akşam eve geçtiğimde atabilirim. Ancak Tip7 ve Tip9 iki tane kutu var, ikisi de yeni tesis edildi. Kutularda port açılana kadar her gün kontrol ettim ve abonelik başvurusu yaptım. Kutularda kullanıcı yoğunluğu ya da kapasite problemi olduğunu düşünmüyorum. Teşekkürler.

@Darkcrak akşam bunu da deneyeceğim. Teşekkürler.

1 Beğeni


Modem değerleri ve teknik bilgiler ekranı bu şekilde. Değerler modemi ne kadar resetlesemde aynı ve hiç değişmiyor. Önceden belirli değerler olduğundan gram şüphem yok. D:86.83mbps U:8mbps

Kablo üzerinden testlerde tabiki 83-7.5 civarını aşmıyor hiç bir şartta.

Online işlemlerden de kayıt açtım fakat tatmin edici cevap veremediler.

@Baran

Merhaba, değerleriniz normal ve SNR sınırı ile buluşmuş hızınız. Hattınız da problem yoktur.

Yanlış anlamayın lütfen ama neye göre normal olduğunu da özet geçebilir misiniz öğrenmek istiyorum.

Benim cevabını merak ettiğim asıl sorular şunlar;

Nasıl oluyor da ankastrede gözüken değer (90mbps) modemde de aynı gözükürken, kabloyla bile test yapıldığında daha yavaş bağlantı kuruluyor (83mbps)?

Ankastre kutu arası yaklaşık 20m, ankastre modem arası yaklaşık 40m bu arada.

Nasıl oluyorda modemi resetledikten sonra her defasında modemin buluştuğu hız küsüratına kadar 86.83 / 8mbps olabiliyor?

88mbps DSLAM kilidi olduğunu düşünüyorum. Çünkü modemin buluştuğu maksimum hız 88x1024 = 90.112kbps zaten bu da bir başka kanıtı.

Madem herhangi bir sınırlama ya da sorun yok, nasıl oluyorda modem 90 ile buluşup, 89 ile bağlanıp, kablolu testte ise hiç bir zaman 83’ü geçemiyor?

Cevaplayanlara şimdiden teşekkürler.

Bakır kayıplarda mesafeye göre göreceli olarak normaldir test ettiğiniz hızlar.
Neye göre mi?

  1. SNR
    2.Max hız
    3.Mevcut hız
    Yani, burada 90mb max hızdan 90mb alamazsınız ki aldığınız hadi tanım yapıldı ve SNR zayıflaması nedeniyle sizin de test ettiğiniz üzere görüyoruz ki, 83 86mb gibi sınırlar da kalacaktır. Yani, olay tanım değil, asıl olay SNR marjınızdır.

SNR değerinizden dolayı ve altyapınız bakır sonuçta 3-5mb kayıplar normaldir ve bu duruma ek olarak SNR değeriniz de zayıflama olduğu için bu tarz sorunlar beklenir.


Mesafeniz toplamda 60 metre. Değerleriniz de bir sorun yok hattınız alabileceği kadar hız almış.


Tekrar söylüyorum SNR kaynaklı bazı kullanıcıların altyapısı 8 ve aşşağısın da bir sorun olmuyor ama sizde de bir sorun olmasa 90mb tanım olsa yani 2 mb fark ile 88mb hız yine 3-5mb kayıp eklense aynı duruma geliyor.


Göreceli olarak değişir. Örnek: sizde ki kilit aslında kilit değil çünkü: SNR sınırı kaynaklı bir tanım var hadi SNR sorunu olmasa yine 90 mb geçemezsin çünkü max kapasite izin vermez DSLAM kilitleri 79/88 olarak hem mevcut hem max veya ayrı ayrı farkedebilirsiniz ama siz de böyle bir durum söz konusu değildir.


SNR marjınız + bakır altyapı.
Ben teşekkür ederim. Umarım, aklınızda ki soruları yanıtlayabilmişimdir.

1 Beğeni

Öncelikle hesabı şöyle yapmalısınız, 90158/1024=88 mbps eder. Mevcut hız da 88925/1024=86 mbps eder. Yani hattınıza maks hız 88 mbps geliyor. 2 mbps aşağısın da kalır genelde mevcut hız, Max hızın… Sanırım türktelekom ekibi 90158kbps yi direk sana 90 mbps diye söylemiş. Yani Ankastreye ne geliyorsa o hızı alıyorsunuz sorunsuz. Hız testlerin de de 81 82 mbps alıyor olmaniz lazım. Yani telaş edecek bir durum yok.