DSL Portunu Ethernet portuna dönüştürebilir miyim?

Merhaba, TurkNet’e abonelik başvurusunda bulundum bu hafta içinde yetkililerin gelip modemi kurmalarını tahmin ediyoruz. Lakin bizim evimize daha önce hiç fiber kablo bağlanmamıştı, eskiden VDSL kullanıyorduk. Bilgisayarımı kablo ile internete bağlamak istediğim zaman odamdaki DSL portuna modemi takıp modemden de bilgisayarıma ethernet kablosunu bağlıyordum. Yeni altyapı modemimi odamda kullanmama imkan sağlamayacak. Bir arkadaşımın evi doğrudan fiber altyapı mimarisi ile yapıldığı için onun evinde modem koridorda takılı çalışırken odasındaki ethernet portuna kendi ethernet kablosunu bağlayarak modeme doğrudan bağlanılabiliyordu.

Bende arkadaşımdaki bu altyapının benzerini odamdaki DSL portunu manipüle ederek yapabilir miyim?

Fiber Kablo genel olarak ONT ile Ethernet kablosuna cevrilir ve uygun modemin(aslinda adi GateWay veya Router) WAN kablosuna takilir. Modemden yine bilgisayara Ethernet kablosu ile baglanacaksin. Yani aslinda sonuc fazla degismeyecek, sadece modemden öncesi DSL kablosunun yerine fiber ve bunu enternete ceviren ONT cihazi gelecek. Cihaz ve modemi Turk Telekom getiriyor. Sadece Ek bilgi ONT ile Modem arasinda ethernet kablosu kisa oluyor. Gerekirse bunu uzunu ile degistirebilirsiniz.

Yeni altyapıda Router koridora kurulacak, ailemde koridordan odama kablo çekmeme izin vermez bu yüzden DSL portunu manipüle ederek ethernet’e dönüştürenilir miyim diye sormuştum. Benden kaynaklı biraz iletişim problemi yaşadık :s

Merhaba eğer bahsettiğiniz telefon hattının kablosu 4 lü ise 100mbps lik ethernete çevrilebilir. Bir ucu modeme diğer ucu bilgisayara takılır. Hızınız 100mbps ise yapılabilir.

Benim bilgisayarimda dahili WiFi mevcut, sen de harici bir sistem alarak wifi’a gecebilirsin. Ben de son sefer kabloyu cekmedim. Wifi ile yeterli performans oluyor. CS 2’de sikinti olmuyor. Speed Test olarak da full performans aliyorum. Burada Wifi’a gececeksen kaliteli bir ürün alman önemli internette TP-Link Archer T3U Plus AC1300 Yüksek Kazançlı Kablosuz Çift Bant USB Adaptör bu ürünü gördüm yorumlar vs iyi, sen de kendi arastirmani yapabilirsin. Farkli bir secenek olarak da https://www.vatanbilgisayar.com/tp-link-re200-300mbps-433mbps-dual-bant-kablosuz-ac-range-extender.html bu tarz bir ürünle wifi sinyalini yoplayip, altinda cikan ethernet kablosu ile PC’ye baslayabilirsin ama ilk secenek daha iyi gibi

Fikriniz nedir? 100 mbps paket aldık.

Bilgisayarım zaten Wifi destekliyor, kablo daha iyi olacağı için kablo çekme imkanımı zorluyorum. Ama gerçekten çok ilgili bir yazı yazmışsınız teşekkür ederim.

Oreye gelen kablo ethernet kablosu. Mesafe fazla uzun değilse cat 5 bile olsa 1gbps alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken rj42 soketleri rj45 ile değiştirip kabloyu doğru bağlamak.

İlginiz için teşekkür ederim ama elektrikçi gün içinde fiber kabloyu çekti ve kablo şu anda eski DSL portunun olduğu yerden geliyor yani modemi koridordaki kabloları düzenleyip ethernet girişi oluşturup modemi oraya bağlamama pek imkân kalmadı gibi

Mantik su DSL sinyali 2 adet ince kablo ile iletilir, CAT kablolarin icinde 8 tane bu ince kablolardan vardir, duruma göre CAT kablo cekip icindeki 8 ince kablonun sadece 2 tanesi ile bir eve DSL baglanabilir(resme göre sizin evdeki durum öyle gibi), 1 CAT kablosu ile 4 eve de DSL baglayabilirsin, Buradan görünen senin eve Fiber kablo gelmiyor. DSL sinyal geliyor(ADSL ve VDSL; DSL’in alt tipleri) DSL(VDSL) (Binaya kadar fiber olanda eve 8 kabloyu da kullanan WAN kablosu geliyor. Daireye kadar fiberde direk ince fiber kablo geliyor. Sizde binaya kadar fiber kablo gelip bunu binada VDSL’e cevirmis olabilirlar. Buna normalde Fiber denmeyip VDSL deniyor ama pazarlama amacli fiber diyenler oluyor.) Uzun lafin kisasi bu resme göre sizin binada VDSL var, VDSL’den devam edeceksiniz. TurkNet size farkli bir altyapi cekmeyecek. Binaya Fiber’i kendiniz cektirebilirsiniz veya TürkTelekom’a cekilmesi icin basvurabilirsiniz. TurkNet Gigafiber disinda direk internet cekmiyor. Fiber cekerlerse de bizde tam istedigim yere kadar modemi koymak istedigim yere kadar cektiler, yine sikinti olmadi.

Takildigin seyleri sor, evde canim sikiliyor aciklarim. :):):slight_smile:

Duvarlarin icinde insaat sirasinda elektrik kablolarinin icinden gectigi, kanallar oluyor. Bunlar yerine göre belli ana kanallardan belli prizlere olacak sekilde. Benim kayinbiraderim bu kanallari kullanarak benim odamdaki prizden, Modem’in oldugu yere bir hat cekti ve ben bu sekilde kablolu baglanabildim. Ne kaskettigimi anlatabilmek icin örnek videolar. https://www.youtube.com/shorts/Ih8ChmmMI8c
https://www.youtube.com/watch?v=DdaDezbKTmQ

Tam Cat kablonun olduğu yerden geldi yeni fiber, o yüzden muhtemelen kablolu bağlantı yapamayacağım demiştim.

O fotoğraftaki kablo ince fiber kablo elektrikçi iç tesisattan getirdi :s

Sizin yanıtınızı az önce anladım. Deneyeceğim. Yardımınız için çok teşekkür ederim. :))

Daha önceden de dedigim gibi WiFi ile test yap, memnun kalmaz kablo istersen tanidik bir elektrikci vs birine göster ben de olmaz demistim. Elektrikci kayinbirader BIlgisayarin dibine bos duvara internet kablosu cekti, hatta bunu yaparken oraya bir tane de fis olusturdu.

rj45 priz girişi için hepsiburada, n11 gibi sitelerden bağlantı paylaşabilir misiniz?