Download hızım düşük

Gigafiber e yeni abone oldum. İnanılmaz bir şekilde aynı gün kuruluma geldiler. Kurulum esnasında download ve upload hızım 800 mbps seviyesindeydi. Diğer operatörden sonra inanılmaz bir deneyimdi.

Ancak kurulum ekibi gittikten sonra hızım 250-300 mbps lere kadar düştü. Halen daha yukarısını alamıyorum.

İşin daha komik yanı; kablo ile bağlandığım zaman 80-110 mbps geliyorken 5ghz Wi-Fi üzerinden telefon ile maksimum 325 mbps download görebildim. Arkadaşımın bağlantısında telefon ile 600mbps görebilmiş iken kendi evimde bu hızlara çıkamamak hayal kırıklığı yaşattı.

Apartmanımda tek TurkNet abonesiyim. Yani binadaki kutudan sadece bana fiber kablo geliyor. Muhtemelen sokağımda da ilklerden biriyim. Ya i bulunduğum bölgede ağ yoğunluğu pek yok diyebilirim. Kurulum ekibi buradayken yüksek hız görüp sonrasında düşük hızlara tamah etmek moral bozuyor.

Elbette ki diğer operatörden aldığım vdsl hizmetine nazaran çok daha iyi Ping ve bağlantı hızı elde ediyorum ama henüz taahhütümü bozmuş değilim ve zaten vdsl de 100 mbit e yakın hız alabiliyordum. Gigafiber in taahhüt ettiği hızlara ulaşabilmem çok zor gibi geliyor. 1000mbit in %30 unu alabiliyorum resmen.

Hızımı en azından makul seviyelere çıkarmak için ne yapmalıyım?
Abonelik bilgilerim hesabımda tanımlıdır. Yardım talep ediyorum.


Bilgisayarınızın ethernet adaptörü 1gbps desteklemiyor olabilir. Ethernet ayarlarınızı kontrol edin ve varsa otomatik bağlantıdan 1gbps çift yönlü olarak seçip tekrar hız testi yapın.

1 Beğeni

Selamlar @delicevat, foruma hoş geldiniz :raised_back_of_hand: Değerli üyemiz @Schwi 'nin de dediği gibi bilgisayarınızın portunun bu hızları desteklediğinden emin olmamız gerekiyor. Devamında arıza süreci başlatabiliriz. Bu durumu teyit ettikten sonra bilgi vermenizi rica ediyorum :handshake:

1 Beğeni

Testi gerçekleştirdiğim bilgisayar gerçekten 100mbit Ethernet hızına kadar destek veriyormuş. Bu konudaki görüşünüz beni aydınlattı. Teşekkür ederim. Gigabit ethernetli bilgisayarımı işyerinden getirerek deneyeceğim.


Ancak 5ghz Wi-Fi ağında (modemin yanında) aldığım hız sonuçları da düşük görünüyor. Hatta bugün yaptığım test sonuçlarında 301 mbps bandını bir türlü aşamıyorum. Kurulum ekibinin yanında 800mbps leri görünce sevinmiştim oysa ki.

Acaba modem panelinden bir müdahalede bulunmam gerekiyor mu?

Not: 2.4 ve 5ghz arası geçişi otomatik belirledim.

5ghz de genelde 300mbps görmeniz normal, eğer kullandığınız cihaz 2x mu-mimo destekli olsaydı 500mbps civarı görebilirdiniz. Buradan destekli cihazlara bakabilirsiniz.

Ayrıca otomatikten çıkararak frekansı sizin tercih etmeniz. Modemin insafına bırakmamanız daha iyi olacaktır. Ben tecrübe ettim

1 Beğeni

Cevabınız için teşekkür ederim. Gönderdiğiniz linke göz attığımda kullandığım cihazın 2x mu-mimo destekli olduğunu görüntülüyorum. Aksi halde kurulum ekibi buradayken 600-800 aralığını da 5ghz bandından göremezdim. Sanki hızım bıçak gibi bir anda kesildi. İşin aslı buna anlam veremiyorum.

1 Beğeni

Farklı sunucularda test etmeyi denediniz mi? nperf ve fast sitelerinden de test etmeyi deneyin.

Sanki sihirli bir el geldi, dokundu ve gitti yada fiber kabloların içerisinde bir soluncan deliği yakaladım.
Son test sonuçlarım aşağıdadır. Yukarıda bulunan diğer test sonuçlarıyla aynı cihazlar ile aynı ortamda gerçekleşti. Tek fark, telefona gelen güncellemeyi yapmış olmam. Fakat bununla alakalı olduğunu sanmıyorum. Sadece dokunan o sihirli ele teşekkür ederim.

resim
resim

Speedtest (TurkNet - codit - vs) ya da nPerf’de de sonuçlar aynı. 5ghz bandında kurulum esnasındaki hızlara erişemiyorum.
Gigabit Ethernet desteği bulunan bilgisayar ile henüz deneme gerçekleştiremedim. Gerçekleştirir gerçekleştirmez gelişmeleri aktaracağım.