Deco x60 ile GigaFiber Wifi Hızı

Merhabalar,

Kurulum sonrasında hem Zyxel hem de Deco x60 ile kabloyla 1Gbps hız alabiliyorum. Ancak router olarak Zyxel’i kullandığımda aynı odada Wifi’da 200 Mbps, Zyxel’i devre dışı bırakıp Deco’yu router yaptığımda (yani ethernet kablosunu direk x60’a taktığımda) Wifi’da 300-400 Mbps hız alıyorum.

x60 için hızı artırabileceğim bir ayar var mıdır? Eğer yoksa Zyxel ve Deco dışında bir router alıp Deco’ları sadece mesh için mi kullanmalıyım?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler!

Merhabalar,

Zyxel’i aradan çıkarıp Deco ile devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. PPPoE bağlantısını Deco’nun ana istasyonu ile kurup wifi mesh ile kablosuz yaymaya devam edebilirsiniz. İstemci cihazınız (telefon/laptop) Wifi6 destekli mi? AC bandı üzerinden 400mbit kabul edilebilir, ben 36/80 üzerinden 600mbitleri zorluyorum fakat Wifi6 ise bu hız ortalamanın altında kalıyor.

@KafaKonforu Test yaptığım cihazlar:

  1. iPhone 14 Pro
  2. M1 MacBook Pro

Dolayısıyla Wifi 6 destekli, en azından speclerde o şekilde belirtilmiş. Bu arada 2.4 Ghz’i de devre dışı bırakıp sadece 5 Ghz seçiyorum.

1 Beğeni

Deco’da QOS aktif miydi test esnasında? Deco’ya olan mesafeniz ne idi?

Telefonunuz ve Deco x60 2x2 Mu-Mimo desteklemekte. Daha yüksek hızları almanız gerekiyor aslında.

2 Beğeni

@KafaKonforu QoS deaktif idi, hiç aktif etmedim

İpucu : Wifi’nin MHz ve kanalı otomatik kullanıyor olabilir.
:wink:

Deco direk ana router yaptığında Akıllı sistemi aç (wifi birleştirme) birde öyle dener misin.

Kişilerin diyeceklerine ancak şunu diyebilirim macbookta sadece wifi 6yı görecek şekilde ayarla…

QoS kurulumunuzu yapıp cihazlara öncelik verip test yapabilir misiniz? Ben de M4 modelini kullanıyorum o şekilde hızım biraz daha yüksek oluyordu.

@JusTiMe Macbook’ta zaten 802.11ax protokolünde

@KafaKonforu Ben de çıkamadım işin içinden, aynı odadayım duvar vs yok, cihazlar ve Deco arası 3 metre ancak.

@CKLasT Wireless ayarlarında sadece 2.4 ve 5’i bir arada kullanma seçeneği var ancak Wifi birleştirme gibi bir menü malesef yok.

Son speedtest ve Deco arayüzünden görüntüleri de paylaşıyorum.

TurkNet yerine hız testi yaptığınız sunucuyu değiştirebilir misiniz? Codit veya PremierDC sunucuları TurkNet’e göre daha az yoğundur muhtemelen. Testi gerçekleştirdiğiniz saatlere göre de yoğunluk değişiyor olabilir.

Cihaz ile Deco arasında wifi olarak bağlantı problemi yok, ya paket önceleme sebebi ile ya da hız testi sunucusundan ötürü düşük çıkıyor sonuçlar.

Ne kadar alakalı bilyorum sadece deneyimlediğim birşey var. Aynı alıcı verici cihazlarda sadece wpa3 güvenlik protokolü seçiliyken en hızlı bağlantıyı yapabildim. Wpa2 de %20-30 daha az hız aldım. Wpa 2/3 beraber açıkken çok kararsızdı. Bir iyi bir kötü… bağlantı hızlarımın desteklediği değerlerde çok oynuyordu. Wpa3 seçili olduğunda 2.2 ve ya 2.4 gbps ile bağlantı kuruyor ve 915/925 gibi değerler alıyorum. Dediğim gibi hiç alakası da olmayabilir sadece denediğimde böyle oldu. Çokta arkasını aramadım.

Tp-Link AX73 ve S21 Ultra 5G ikilisi…

Gerçekten de test sunucusu ile ilgili galiba. 21:43 itibariyle mobil ve desktop sonuçları gayet iyi gözüküyor:

WhatsApp Image 2022-12-12 at 21.45.39

@Emree QoS aktif hale getirince 600+ Mbps hıza ulaşıyor öncelik verilen cihazlar

1 Beğeni

Yük dengeleme/paket öncelik algoritması nasıl çalışıyor bilemiyorum Deco’da. Teorik olarak belirtilen hızlara ulaşamadığınız için biraz canınız sıkılabilir, haklısınız da.

Peki Zyxel’in router olduğu alternatifte, Deco bu ayarlardayken sonucu test edebildiniz mi? 700+mbit mobil cihazlar için benim adıma kabul edilebilir bir hız. Deco’nun darboğaza girdiğini düşünmüyorum, ama Zyxel’i tekrar araya gelip yeniden bir test yapmanızı tavsiye edebilirim.

Ek olarak yazılımsal bir bug olması ihtimaline karşı @Mcevik 'in bahsettiği gibi güvenlik türünü wpa3’e çekerek test edin isterseniz.

Macbook’a indirme yöneticisi indirip google drivedan yüksek boyutlu 1 dosyayı indirip bakar mısın? Download Shuttle diye uygulama var ücretsiz deneyebileceğin duruyorsa tabi… 100mbps aktarım hızı çıkıyorsa internetin sıkıntı yok demektir.