Arkadaşlar İyi Geceler,
GİGAFİBER kullanıcısıyım, standart kablo ile 100’e 100’e yakın indirime ve yükleme alıyorum. İnternet hızımı artırmak acısından CAT6 kablo aldım internet CAT6 kablo ile 1000’e yakın indirme ve yükleme almayı bekliyordum. Biraz önce hız testi yaptım 10’a 10 alıyorum. TurkNet müşteri hizmetleri ile görüştüm onlardan kaynaklı olmadığını söylediler. Başınıza geldi mi daha öncesinde böyle bir olay. Anakartım B450M S2H.
Anakart ve modem ayarlarınızı kontrol etmenizde fayda var. Adım adım şunları yapabilirsiniz.
- Ethernet port ayarları: Anakartınız B450M S2H’nin Ethernet portu 1 Gbps hızını desteklemelidir, ancak bazı durumlarda port, 100 Mbps hızında çalışabilir. Bunu kontrol etmek için Windows’ta ağ bağlantınızın “Bağlantı Hızı” kısmına bakabilirsiniz. Eğer 100 Mbps görüyorsanız, port 1 Gbps hızına sabitlenmemiş olabilir.
- Ağ Bağdaştırıcısı Ayarları: Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi > Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir > Ethernet’e sağ tıklayın > Durum > Hız kısmında 1 Gbps gözükmelidir.
- Kablo Testi: CAT6 kablonuzun düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kablo fiziksel olarak hasarlı olabilir ya da yanlış bir şekilde sonlandırılmış olabilir.
- Modem/Ağ cihazları: Modem ya da yönlendiricinizin 1 Gbps hızını desteklediğinden emin olun. Bazı cihazlar varsayılan olarak 100 Mbps hızına ayarlanmış olabilir.
- Sürücüler: Anakartınızın ağ sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. Gigabit Ethernet sürücüleri düzgün çalışmadığında bu tarz sorunlar yaşanabilir.
Bu adımları kontrol ettikten sonra sorunun devam edip etmediğine bakabiliriz.
Kanka 1 madde dediğine baktım standart kablo takılı iken 100 Mbps gözüküyor, CAT6 kabloyu takınca 10 Mbps’e düşüyor nedendir sence?
3 ihtimal var, ya bilgisayarının ethernet portu bozuk, ya kablolar bozuk, ya da modemin ethernet yuvası bozuk.
Bunları farklı kombinasyonlar ils test edeceksin, mesela o kabloyu bir laptopta tak dene bakalım 1000 olacak mı, bilgisayarı direkt laptopa bağla 1000 olacak mı ? Kabloyu başka arkadaşına ver sorun yaşayacak mı ?
Aygıt yöneticisi>ağ bağdaştırıcıları hız ve ikili kısmından 1.0 gbps tam ikili yapıp dene
Hacım bilgisayarın internet portu bozuk olsa hiç internet gelmez diye düşünüyorum. Kabloyu deneyebileceğim farklı bir cihazım yok. WİFİ olarak kullandığımız telefonda 600 alıyorum.
bu olmadı demiştim.
Ethernet portunda 8 tel vardır, 1 tanesi çalışmazsa hızınız 100 mbit ile sınırlanır. Port arızaları hız düşümüne sebep olur yani.
Yeni kablo siparişi vermiştim, bugün gelecek her şey belli olacak. Umarım kablodandır.
Bu konu, son yanıttan 60 dakika sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.