Bufferbloat sorununa çözüm router önerisi? [ Gigafiber ]

Hali hazırda TurkNet’in vermiş olduğu Zyxel 3625-T50B ürününü kullanıyorum ancak hepinizin bildiği üzere SQM gibi özellikler yok bu aygıtta. Haliyle Bufferbloat sorunu yaşıyorum hafifte olsa.

Bufferbloat sorununa çözüm olabilecek, gigafiber destekli router tavsiyesi arıyorum. Çok profesyonel olması gerekli değil, çok pahalı olsun istemiyorum sonuçta sorunum sadece bufferbloat stabilitesi sağlamak. 2000 TL’yi geçmese iyi olur. OpenWRT’siz bu soruna çözüm olabilecek bir aygıt var mı bildiğiniz? OpenWRT ile uğraşmak istemiyorum açıkçası.

1 Beğeni

Hiçbir perakende router 1gbps internete sqm yapacak tek çekirdekte işlemci kapasitesine sahip değil. SQM’in kötü yanı sadece tek çekirdek üzerine çalışabiliyor ve nat hızlandırma algoritmaları sqm algoritmaları ile beraber çalışamadığı için sqm haricinde hızlandırma da olmadığı için işlemciye ek yük biniyor.

Router bu yükün altından kalkamazsa bufferbloat başlıyor ve router’ın temel yönlendirme fonksiyonları yavaşlıyor.

x86 mimarisinde işlemci kullanılan router’lar mevcut. Aliexpress’te de satılıyor. Fiyatları makul sayılır. Ben Raspberry Pi4 kullanıyorum. 1gbps için sqm yapabiliyor. Ancak fiyatı çok pahalı.

Peki basit bir TP-Link router alıp ( AX20, AX55 ) bunun QoS ayarlarından 700’e, 800’e sabitlesek işe yaramaz mı diyorsun? Birkaç kişide gördüm bunu yapıyorlardı ancak yüksek hızlarda yapanı hiç görmedim. Genelde 100 Mbps için yapılıyor. Eğer gigabit için çözüm olmaz dersen hiç macera aramayacağım.

1 Beğeni

Biraz ağ bilginiz varsa alttaki ürünleri kullanabilirsiniz. Türkiye fiyatları aşağı yukarı aynı
MikroTik Routers and Wireless - Products: hAP ax²
Mikrotik hAP ax² Türkiye satıcı

MikroTik Routers and Wireless - Products: hAP ax³
Mikrotik C53UiG+5HPaxD2HPaxD Wifi-6 Dual Band Access Point Router Türkiye satıcı.

Ürünler şu an stokta yok ama gelecektir. Codel ve cake içinde mevcut. Gigafiber için kullanmadım ama test sonuçları çalışacağını gösteriyor.

2 Beğeni

Hızı 200’e 500’e kısarsan belki olabilir. O da işlemcinin tek çekirdek performansına bağlı yine. Çözüm olmaz değil ama almadan önce araştırmak lazım. Yeni AX bazı routerların işlemci gücü fazla ama 1gbps sqm’i kaldırabilecekler mi bilmiyorum.

1 Beğeni