Bazı sitelere girememe sorunu

Merhaba dün (04.11.2022) olmaya başlayan biraz garip bir problemim var. İnternet olmasına ve çoğu siteye girebilmeme rağmen bazı sitelere girememeye başladım ve devam etmesi üzerine destek kaydı oluşturdum. Giremediğim sitele örnekleri:
İnternet Hız testi: Geniş bant bağlantınızı test edin - nPerf.com
https://ip.bieringer.net/
https://ipv6-test.com/
https://forum.mikrotik.com/
https://www.sahibinden.com/
https://test-ipv6.com/
https://mikrotik.com/
https://www.migros.com.tr/
örnek gösterebileceğim siteler daha fazlası vardır firefox güncelleme çekemiyor mesela.
Garip bir şekilde bu sitelere ping atabiliyorum.
Destek kaydını değerlendiren temsilci hattınızda sorun var türktelekom ekibi yönlendiriyorum bağlantıyı kontrol etsinler dedi. Sık sık kopma olarak başlıklandırmış. Kendisine fiziksel sorun olmadığını yönetimsel bir sorun olduğunu yazmama rağmen bu sabah türktelekom ekibinin telefonu ile uyandım.
Mikrotik kullandığım için kendi modemlerini sistemde göremedikleri için hattı kontrol etmişler. Benim bağlı olduğumu ip adresimi de bilmiyorlardı. Önce statik ip kullanmanız gerekli dediler. Zaten statik ip kullanıyorum dediğimde göremiyoruz modeme reset atın dediler. Mikrotik kullandığımı söyledim kendi modemlerini takmamı istediler ve garip bir şekilde onların modemini takınca sorun ortadan kalktı. Daha sonra bana modemi köprü moda alarak kullanabileceğimi önerip sorun çözüldü olarak bildirdi.
Modemi köprü moda alıp pppoe client girişini mikrotikten yapınca sorun tekrar yaşanmaya başladı.
Sistemimi kontrol için modemi normal moda alıp mikrotike ip aldırıp, mikrotik içinde natlayıp kendi sistemimi test ettiğimde sorun olmadığını tüm sitelere girebildiğimi gördüm. Ama tekrar köprü moda alınca sorun geri geliyordu. Sorun ağımda değildi.

Türktelekomun modemini incelediğimde pppoe client kısmında benim girdiğimden farklı bir veri yoktu. Hatta modemin mac adresini bile kılonladım yine sorun devam ediyor.
İki gün öncesine kadar olmayan bir sorun hiçbir değişiklik yapmadan ortaya çıkmıştı.
Şu an çözüm bulamadım. Aynı sorunu yaşayıp öneride bulunabilecek kişilerin önerilerine açığım :grin: yardım ederseniz sevinirim.

Bu arada ipv6 da tamamen gitti :grin:

Açılmayan sitelerin ortak noktalarını da bulamadım. Çok anlamsız bir sorun

Teşekkürler. Bende anlam veremiyorum. İnternet var çoğu site normal. Bazı sitelere girilemiyor. Bir yerde bir engelleme var. Bu sitelerin ortak noktasını bulsam belki birşeyler deneyebilirim ama bulamadım. Bu arada müşteri temsilcisi ile görüştük bazı denemeler yaptık. Birkaç ping ve tracert testi sonrası network ekibine ileteceğini söyledi. Sitelere ping atabiliyorum tracert başarılı ama siteyi açamıyorum :grin:

Deneyimli kullanıcıwınız. Wireshark fikir verebilir sorun hakkında.

Bende de hepsi sorunsuz açıldı.

1 Beğeni

Merhaba teşekkürler. Direkt router üzerinden paket takibi yapabilirim. Yarın onu deneyeceğim :grin:

İlk olarak MTU boyutunu azaltmayı denediniz mi? Ardından herhangi bir ICMP kuralı etkin ise onu da devredışı bırakıp test edebilirsiniz. Ayrıca PPPoE passthrough etkin mi?

1 Beğeni

Merhaba teşekkürler. MTU yu da deneyeceğim yarın. İcmp echo request dışında bir filtreleme yapmıyorum. Bütün güvenlik duvarını kapatıp deneme yaptım sonuç değişmedi. Mikrotik kullanıyorum passtrought yazan bir yer olduğunu hatırlamıyorum tekrar bakarım.
Sorunum network birimine iletilmiş. Kesin burda türktelekoma yeni bir çalışan almışlardır. Onun işidir bunlar. Geçen hafta da ipv6 paket gelmiyordu şimdi ipv6 prefix bile alamıyorum. Tekrar tanımlatmam gerekecek.

MTU boyutunu 1480 olarak test edin, eğer hala sorun devam ediyor ise clamp-to-pmtu ekleyin.

/ip firewall mangle add action=change-mss chain=forward new-mss=clamp-to-pmtu passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=syn

1 Beğeni

Tamamdır yarın deneyeceğim teşekkürler.

1 Beğeni

MTU düşürdüm hatta pppoe interfaceden bile düşürdüm ama bir değişişklik olmadı. Paket analizi yaptığımda modemle bağlıyken gelen paketlerden birinin bana gelmediğini gördüm. 3 paket sonra trafik duruyor ve zaman aşımı gerçekleşiyor. Benim paketlerde karşıya gitmiyor olabilir :grin: Bazen bir mağarada doğal insan gibi yaşamak istiyorum.
Destek kaydına ekledim. Geçen günlerde ipv6 ile ilgilide bu tarz bir sorun ile karşılaşmıştım. Sistem değişikliğinden kaynaklıydı sonra giderilmişti sanırım bu da öyle bir durum.

Actual MTU eğerini 1480 veya daha düşük bir değere çekip bridge MTU değerini 1500 yaptınız değil mi? Yaşadığınız sorun paket akışında yaşanıyor, bu da paket boyutu ile alakalı. Mangle kurallarından mss clampingi aktive ettiniz mi? Ek olarak staik ip sahibi misiniz?

Giremediğiniz herhangi bir siteyi -f ve -l parametresi ile pingleyerek yanıt alabildiğiniz maksimum paket boyutu nedir? Aşağıdaki 1472 değerini düşürüp yükselterek test eder misiniz?

Örneğin: ping turk.net -f -l 1472
burada -f → don’t fragment, -l → buffer size

1 Beğeni

Kuralı yanlış yazmışım tekrar deneyince çalıştığını gördüm :slight_smile: Teşekkürler.