Bağlantı hızım 97Mbps olmasına karşın aldığım hız 50Mbps

Öncelikle merhaba. Yaklaşık 2 yıldır memnuniyetle kullanmış olduğum internet hizmetim dün bir şekilde sapıtmayı başardı :smiley: Otururken birden modeme gözüm takıldı ve internet ışığının turuncu (Omni DSL kullancısıyım) yandığını fark ettim. Modeme bağlı bir Pi Zero bulunduğu ve de bunu yerel DNS Resolver olarak kullandığım için bu hataya alışkındım. Modemi ve Pi Zero’yu yeniden başlatıp beklemeye koyuldum. Ancak boot tamamlandığında internetim halen daha yoktu. Birkaç kez daha yeniden başlatarak cihazın bağlanmasını bekledim. En sonunda boot olduktan 15 dakika kadar sonra bağlantı sağlandı. Bu sefer de hızım bir hayli dalgalıydı. Hız testim 70 ile başlayıp 20 ye iniyor ardından tekrar 65-70 dolaylarına çıkıyordu.

Ping testlerimde ise google.com’a bile 150-200ms ile erişebildiğimi gördüm. Ardından bu dalgalanma son buldu ve stabil bağlantıyı yakaladım. Cihazlarımın hepsini fabrika ayarlarına çevirip temiz kurulum sağladıktan sonra ise hızımın bir hayli düştüğünü farkettim. Normalde 5db ile 100010 kbps bağlantı sağlayarak 90-93Mbps arası download hızlarını görebilmekteydim.

En kötü 85-90 arasında hızım gidip gelmekteydi. Ancak dünden itibaren ne 5Ghz’de (MiR4A router kullanıyorım) ne de kabloluda 60Mbps’in üzerine çıkamadım. Destek kaydı açtığımda ise sürekli kopma tanımlaması yapılarak Turk Telekom ekiplerine yönlendirme sağlandı. Henüz bir gelişme yok. Bu veya benzeri bir sorunu yaşayan oldu mu? Çözüm için önerisi olanları dinlemek isterim.


Güncelleme 23.03.2021: Çok ilginç bir şekilde olanları izliyorum. İnternetim halen daha eski performansında değil ve sorunun kaynağını saptayamadım. Hattı kablolarımı ve de cihazlarımı kontrol edip sıfırlayıp birçok farklı konfigürasyonlarda da bağlantı sağlamama karşın ilginç sonuçlar alıyorum. 20DB’den başlamak üzere SNR değerimi düşürdükçe mantıken hızım artıyor ancak bu artış 10db sonrası son bularak pratikte bir hayli düşüyor. 3-4 dün öncesine kadar 5DB ile bağlantı kurararak almış olduğum ortalama 90-95 mbps hız bugün 5db SNR’de 30-35 dolaylarında ve ben bunu anlayamıyorum. Teknik destekten arandım ancak sorun için bir şey yapamacaklarını söylediler. Önerisi olan arkadaşlar varsa dinlemek isterim.

1 Beğeni

merakımdan soruyorum da netspeed altyapı sorguladığınızda santrale mesafeniz ne kadar çıkıyor o değerlere nasıl ulaştınız vdsl ile?

1 Beğeni

Mesafe 90 metre tahmini hız da 81 çıkıyor.

Selamlar, istediğiniz zaman yazabilirsiniz. Hiç problem yok. Ayrıca detaylı testler için teşekkür ederim. Siz bana yazdığınız zaman durumu arkadaşlarıma iletmiştim. Onlar incelemişler ve sabah sizi aramışlar ancak ulaşamamışlar. Konuyu yerel operatör tarafına iletmişiz. Arızayı onlarla takip ediyoruz. Bir gelişme olduğunda size bilgi vereceğiz.

Bende bizzat buradan yardımcı olmaya ve takip etmeye çalışacağım.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim Enes Bey farklı modemlerle de şu an hattı deniyorum ancak elimdeki cihazlar eski. Ve şu an son modemdeki bağlantı bilgilerimi de eve geçince ekleyeceğim. DSLAM’a sanki kısıtlama konmuş gibi görünüyor ama bir fikrim yok tabi ki

1 Beğeni

Biz gerekli iş takibini arka planda tamamlayalım. Size konu hakkında dediğim gibi daha net şeyler söyleyebiliriz.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

2 Beğeni

Keenetic modemde önizleme sürümü kullanmayı deneyebilirsiniz. Bende de bu tarz bir sorun vardı. 40 megabit gelmesi gerekirkene 25 mbps geliyordu. Bende önizleme sürümüne aldıktan sonra düzeldi.

Gürültü marjını 8e sabitleyip deneyebilir misiniz ?

Zaten 3.7 Alpha 1 deyim hocam. Onda da snr değişse bile sürekli 8dbde kalıyor dsl istatistikleri. Güncelleme sonrası bir tuhaf oldu cihaz. Eski firmware’ini flashlamayı denicem ama bulamadım henüz

UP (20 karakter şeysi)

Keenetic Extra DSL modeminde ben önizleme sürümünü kullanıyorum. Snr’yi 10 yaparak ve Önizleme sürümüne geçirerek bir bakabilir misiniz ? Bana sorun modem gerekli hızları vermiyor gibi geldi.

Birde kullanmış olduğunuz router’ı statik ip atayıp deneyebilir misiniz ? Kablolu kullanıyorsunuz galiba. Modemde cihazlara hız kısıtlaması vb yaptınız mı ?

Herhangi bir kısıtlama yok kaldı ki QoS bileşeni bile kurulu değil :smiley: O nedenle ben de garip karşılıyorum durumu. Cihazı yarın servise yollamayı planlıyorum. Şu an SNR ayarı yapamadığım eski ZTE modemimi kullanarak 8 SNR ile 85Mbps alabiliyorum sanırım. Sıkıntı Omni DSL gibi görünüyor.

Yurt dışı kaynaklı bir problemler var hız ve ping sorunları ile boğuşuyorum.

Hocam cihazı kutulayıp kaldırmış olmasam ben de benzer bir sorunu testlerle eklemeyi planlıyordum. Şöyle ilginç bir durum var ki SNR değerim 10’un altına düşünde fast.com ile yaptığım hız testleri 25mbps’i aşmıyor. 11 yapınca direkt olarak bağlantı hızımın yüzde 85-90’ı civarında bir download görüyorum. Son 3-4 gündür internet altyapımda mı sıkıntı var yoksa cihazlarda mı anlamakta sıkıntı çekiyorum. Demin de birkaç ping testi yaptım. Comnet’te bulunan sunucuma 18-20ms ile bağlantı sağlarken 1.1.1.1 ya da 9.9.9.9 gibi dns2lere 60ms’den aşağı bir değerde bağlanamıyorum. Çok garip şeyler oluyor.

Modeminize 100 MBps ulaşmaktadır.Farklı bir ethernet kablosu ile test etmeyi denediniz mi ?

Ethernet kablosu cat5-5e-6 hepsini denedim sonuç aynı idi. Bu akşama dek 50-60 arası gidip geliyordu net akşam bi ara modem kendi kendine gitti geldi o zamamdan beri sürekli test ediyorum ve ip gibi 94 download alabiliyorum diyebilirim. 5 gündür falan ne oldu bilmiyorum ama umarım sorun tekrar etmez. Mesajınız için de teşekkür ederim konuyu güncel tutup elimden geldiğince faydalı olmaya çalışıyorum burdaki arkadaşlara :slight_smile:

1 Beğeni

Önizleme sürümüne geçiş yaptınız mı ?

Hocam kurdum ancak modemi diğer evde unuttuğum için deneyemedim. Şu anki son değerleri aldığım setup ZTE H168N bridge mode MiR4A router.

Denedikten sonra sonucu yazarsanız sevinirim. Umarım çözüme kavuşmuştur. Alpha sürümlerinde sıkıntılar var.

1 Beğeni