Ankastreden (box) daireye hangi kabloyu çekmeliyim

Ankastreden (box) daireye kendim kablo çekeceğim ama hangi kabloyu çekmeliyim bilginiz var mıdır ?

Cat 5 haricindekileri çekebilirsin.
UTP hariç diğeri daha iyi yalıtımlıdır.
Uygun istersen UTP de alabilirsin.

1 Beğeni

Standart kaliteli telefon kablosu iş görür ama için kalite konusunda rahat etsin istiyorsa Cat 5 bile gayet yeterli.

DSL için twisted pair kablo çok önemlidir, standart kaliteli telefon kablosu iş görmez. Çapraz burgunun sağladığı sinyal dengesini (iki tele de aynı oranda maruz kalınma) düz telefon kablosu sağlayamadığı için ankastreden modeme kadar olan kablo güzergâhında parazitlerden kötü etkilenir. Bakır cat5, cat6 kablo kullanılmalıdır.

Uzun olursa evet ama twisted pair parazite %100 yok ediyor diye bir şey yok. Burada max 10m kablodan bahsediyoruz. Bu yüzden çok fark etmez ama tabii ki en iyi CAT kablodur.

Yukarıda yazdım ancak dikkatinizden kaçmış. Bükümlü çift telin kullanılma amacı paraziti yok etmek değil, zaten böyle bir şey mümkün değil. Fiziksel olarak iki telin de aynı oranda parazite maruz kalmasını sağlayarak dengenin bozulmamasını sağlamak. Kablonun 10 metre veya 1 metre olması durumu değiştirmez, parazit kaynaklarını tespit etmeden böyle bir yorum yapamazsınız.

Knka 25 metre cat7 kablo aldım ondan çekicem hangi iki renkle bağlantı yapmalıyım önemli mi rengin ne olduğu

Bu konularda standart olarak ilk önce “mavi… mavi beyaz” renk çifti kullanılır ama çalışması bakımından rengi önemli değil, aynı renk çiftini kullanmak önemlidir. Tek hat için sadece tek renk çiftini kullanın, birden fazla renk kullanmak hattı daha sağlam yapmaz, aksine sinyali bozar.

Mavi - Mavi Beyaz
Turuncu - Turuncu Beyaz
Yeşil - Yeşil Beyaz
Kahve - Kahve Beyaz

Başka bir forumda data gönderimi için turuncu-turuncu beyaz set edilir demişlerdi ilk başta mavi mavi beyaz demenizin bir önemi ayrıcalığı var mıdır?
Birde sizden fikir alıyorum ancak statünüzü konumuzunu konu ile ilgili uzmanlığınız nedir sorabilir miyim ?

Neyi araştırdığınızı bilmiyorsunuz, bilgileri karıştırıyorsunuz. Cat kabloyu Ethernet LAN kablosu olarak kullanacaksanız sıralama çok önemlidir, rast gele renkleri seçemezsiniz.

Konudaki sorunuz DSL kullanımı için, DSL kullanımında 1. renk mavidir ancak hangi rengi kullandığınız önemli değil, bükümlü çifti kullanmanız yeterli. Modeminizin DSL portu RJ45 ise yukarıdaki renk sıralamasını kullanabilirsiniz bu durumda diğer uçta mavi kullanmak zorundasınız.

Forum profilimde yeteri kadar bilgi var, konu dışına çıkmayınız.

1 Beğeni

Merhaba, DSL bağlantısında renklerin hiç bir önemi kalmıyor. Hepsini tek tek denemiş biri olarak hep aynı hızı almaktayım. Ankastreye kablo bağlamadan direk olarak tt kablosuna bile bağladım hiç bir fark olmadı. Hertürlü aynı hızı aldım.

1 Beğeni

Bu konu, son yanıttan 60 dakika sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.