Amazon Yurtdışı Alışverişi

Merhaba. Ben İstanbul’dayım ve Amerika’daki arkadaşımdan amazon üzerinden bana Amerikan milli takım forması göndermesini istedim ($35) bunun gümrüğü gelişi vs ne süreçten geçiyor ek ücreti varmı ve kim ödüyor yardımcı olurmusunuz

Merhabalar, TurkNet Forum’a hoş geldiniz :hugs:

Normalde Amazon’dan yapılan alışverişlerde (satın aldığınız ürünün Türkiye’ye gönderilen bir ürün olduğunu varsayıyorum) ek %40 gümrük vergisi ve kargo ücreti (bazı ürünlerde bedava da olabiliyor) ödenmesi gerekiyor. Tam bir bilgim olmamakla beraber; arkadaşınızın Amerika’dan adınıza yapacağı bireysel kargolamanın salt ücreti, sizin Amazon’dan direkt yapacağınız satın alıştan muhtemelen çok daha pahalıya gelecektir. Arkadaşınızdan gelecek ürünün ayrıca çıkacak olan gümrük vergisinden muaf olabilmeniz için arkadaşınız ürüne “hediye” yazdırabiliyor olmalı fakat konuya hakim değilim. Deneyimi olanların yorum yapması daha iyi olabilir.

Düzeltme: Ben tamamen yanlış anlamışım. Gümrük işlemlerini Amazon sizin için hallediyor, ek ücret olarak da kargo ve gümrük vergisi (%40) ödenmesi gerekiyor. Bu ek ücretleri Amazon satın alım sırasında size bildiriyor, siz de ürünün fiyatının üstüne bu ücretleri de ödeyip ürünü satın alıyorsunuz. Buradaki tek önemli nokta, arkadaşınızın bir TC kimlik numarası girmesi gerekiyor gümrük işlemleri için. Bu kimlik numarası sanırım sizin kimlik numaranız olmalı. Adres ve kimlik numarası doğru girildiği sürece Amerika kartıyla satın alımda sorun olmayacağını düşünüyorum.

Amazonu pek bilmem ama bildiğim kadarıyla gönderen kişi gümrüğünü falan herşeyi ödemiş oluyor diye biliyorum öyle değilse bile gümrüğü ile kargosunu sen ödersin.

Bazı satış yerleri gümrük ödemeden gönderebiliyor. Bazıları gümrük ödüyor. Çok ürün almışlığım var.
Alırken Tahmini ithalat ücreti depozitosu yazarsa ödemeyle birlikte ücretini ödüyorsunuz.
image
Sadece resimdeki gibi yazıyorsa ödemeyi gümrük yoluyla siz yapıyorsunuz ama ne kadar çıkar bilinmez.
image