Airties 4960R ve 4960XR sorunlar

airties’ın 4960r veya 4960xr mesh sisteminin çalışmasında tespit ettiğim bazı sorunlar var. bunları bilgi olarak paylaşmak ve çözüm üretilmesi amacıyla böyle bir konu açıyorum.

  1. daha önce yazmıştım, modeme ethernet kablosu ile bağlı olan 1. airties 4960, elektrik kesilmesi sonrasında kendisini fabrika ayarlarına resetliyor. değişmeyen tek şey ise web arayüzü/airties vision programıda admin kullanıcı ismi için son kullanılan giriş şifresi. bunun haricindeki tüm ayarlar, fabrika ayarlarına dönüyor.

  2. sahip olduğum airties 4960 cihazların dördü de resetlenmiş olsa bile, aynı ortamda açıldığında otomatik olarak, otomatik (mevcut ap) modunda birbirine bağlanıyor. yani bir beşinci üniteyi mesh ağına getirseniz, bu da otomatik olarak ağa bağlanır. komşunuzda da aynı mesh sistemi var ise … :smiley:

  3. cihazın web arayüzüne girdiğimizde, bağlı olan cihazlar listesi ile bağlı olan erişim noktası listelerinde: cihazların otomatik (mevcut ap) modunda olması durumunda ki bu moda bridge mode diyelim. yani modemin dhcp’sini kullanıyor. listeler online olarak gerçek durumu gösteriyor. ancak ilk cihazı otomatik moddan, yönlendirici moduna aldığımızda (çift nat durumu yani farklı lan ip yapılandırması)) lan cihazları listelemesinde sorun olduğu görülüyor:

  • erişim noktası, bağlı olan cihazlar listesinde görünüyor. bazen de olması gerektiği listede.
    *bağlı olan cihazlar yanında “Y” veya “N” yazıyor ama erişim noktası ve bağlı olan cihazlar aktif olsa bile listelemede “N” olarak gösterim yapılıyor. ayrıca erişim noktaları aktif ve işini yapıyor ama bu ünitelere ping atılamıyor. kısacası “lan cihazları” sayfasının çalışmasında sorun var görünüyor.
  1. mesh sisteminin wireless ssid yapılandırmasında, farklı isimlendirme yaparak: 2,4 ve 5.0 ghz ağları ayrı yayın yapacak şekilde ayar yapıp kullanıyorum. ancak örneğin; interneti alan ilk airties cihazı resetlersem eğer, cihaz açıldıktan sonra diğer bütün erişim noktaları bu router’a yeniden otomatik olarak bağlanıyor. bu olay, acemiler için iyi bir şey ama aynı zamanda da kötü bir şey. böyle bir şeyin mümkün olması yani yapılandırmayı operatörden geri yükleme konusu da var ama bahsettiğim olayın bununla bir ilgisi yok. ne yaparsanız yapın, aynı ortamdaki farklı yapılandırılmış airties 4960 lar, her türlü birbirine yine otomatik olarak bağlanıyor.

  2. tivibu kullanıyorum. tivibu için ipoe yapılandırmasını diğer konuda vermiştim. airties’ı pppoe, ipoe veya bridge modda yani otomatik (mevcut ap) modunda kullansam bile saniyelerle sayabileceğiniz şekilde, tivibu yayınlarında donma yaşanabiliyor. üç saniye beş saniye gibi. bu sorun düzensiz ama sık değil. bir şekilde mesh sisteminin etki ettiği kanaatindeyim.

bu cihazın sorunlarıyla ilgili yazabileceğim başka bir şey kalmadı sanırım. belki wps butonu için web arayüzünde disable seçeneğinin olmasını ekleyebiliriz. bunun haricinde, aklıma şu an başka bir şey gelmiyor. önerebileceğim tek şey ise cihazın hiç bir ayar yapılmadan otomatik modda kullanılması. yakın çevrenizde de airties mesh sistemi kullanan var ise kullanılmaması. :grin:

1 Beğeni

Hocam bu sorununuzu chatgptye sorarsanız yardımcı olabilir

yok ya, bu cihazın yazılımı sorunlu. keşke orjinal yazılımına dönebilsem. TurkNet’in yazılımında bir çok sorun var. bu sistemi alan güzel bir şekilde kullanamaz…