93 Mbps Internet

Merhaba,

Evimde FTTB TurkTelekom VAE 100 Mbps internet hizmeti alıyorum. Binadaki switch’den eve kadar UTP kablo ile internet erişimi geliyor. Binada ortalama 100 daire bulunmaktadır. Gündüz vakitleri (sakin saatler)'de maksimum 93 Mbps’ları görürken akşam saatlerinde ortalama 60-80 Mbps 'lere kadar düşen hızlar görüyorum. Muhtemelen TurkTelekom’un switchin’deki uplink’ten kaynaklandığını düşünüyorum. Sizlerde benzer sorunlar yaşıyor musunuz?

Bu arada switch 100 Mbps destekliyor. Muhtemelen uplink portu 1 Gbps olabilir. Paketler içindeki PPP ve L2TP header’lar yüzünden mi 93 Mbps’a kadar internet alabiliyorum. Bu alanlardan dolayı ise bunların hesap edilerek bandwidth limitasyonu konulması gerekmez mi?

Kolay gelsin

1 Beğeni

100 daire var ise direk gigafiber e başvurun bence türktelekomla felan uğraşmayın

Gigafiber başvurusunda bulunduk. Ama herhangi bir cevap gelmedi. Bulunduğum yerde 24 blok var ve her birisinde 100 daire var. O da 2400 konut demek. Aslında TurkNet gigafiber tam yeri. Birde fiber kablolar için belediye gerekli menhol çalışmasını yapmıştı. Çok kazı olacağını sanmıyorum.

Neyse neden 93 Mbps dan fazla internet alamıyorum. Tam olarak bilen var mı?

2 Beğeni

FTTB olduğundan dolayı aslında binaya fiber girdikten sonra hattınız VDSL’e dönüşüyor. FTTH olmadan yüksek bir hız alabileceğinizi düşünmüyorum. Bir yerden sonra bakır kablo ile iletim sağlandığı için 93Mbps ye kadar gerilemesi normal. Yoğun saatlerde düşmesi normal değil aslında sağlıklı bir altyapıd hız düşmemeli stabil kalmalı.

VDSL FTTB de 100 Mbps i bırak 50 Mbps i düzgün almak zordur. FTTB VDSL i genellikle sitelere koyarlar ve sitelerde internet kullanım oranı yüksek olur. Hat değerleri komşularda kullanım yoğunsa (veri indirmeyi kast etmiyorum sadece açık ve hatta bağlı modem varsa) düşer çünkü kablolar birbirine çok yakın olduğundan dolayı VDSL eşleşmiş modem diğer VDSL hatlara enterfere olur ve hız herkeste düşer. Stabil bir şekilde gündüz yüksek gece düşükse komşularından bazıları evde yokken modemi kapatıyordur, gürültü azaldığı için hat değerlerini yükseltir.

1 Beğeni

Merhaba Arkadaşlar bir açıklık getireyim FTTB de VDSL teknoloji kullanılmıyor. Binanın altında switch var ve UTP (CAT5-6) kablolarla eve Ethernet bağlantı veriliyor. FTTH dan farkı eve direk fiber gelmiyor. VDSL teknolojisi FTTC veya FTTN olabilir. Yani 7 Mbps lık kayıp ya PPP veya L2TP header size dan veya switch de yaptıkları qos limitasyonundan kaynaklanıyordur. Ben bunu anlamaya çalışıyorum.

1 Beğeni