5Ghz 2.4Ghz ayarı

Tp Link Archer c5v modem kullanıyorum. Normalde 2.4Ghz’nin menzilinin daha geniş olması gerekmiyomu?

Örneğin; modemin bulunduğu tam tersi uzak noktadaki odada 5Ghz 2.4Ghz’den daha iyi çekim gücüne sahip.

Ben mi yanlış biliyorum acaba? Bütün kanalları tek tek denedim. Yapmam gereken başka bir ayar için fikri olan varmı?

44 olan 5Ghz diğeri 2.4Ghz.

20220826_091924
Screenshot_20220825-064947_Chrome

Merhaba @orhanncolak sorununuz ile @CKLasT arkadaşım müsait olduğunda ilgilenecektir iyi günler dilerim.

Merhaba, @orhanncolak Router ayarlarınızda sorun yok başka kişilerin kullananlar bu sorunu yaşıyor.Tek yapmanız gereken destek kaydı açıp router değişimini istemeniz.
İsteyeceğiniz router ZTE ZXHN H298A olarak belirtirseniz iyi olacaktır, TT’nin routerlerinden aralarında en iyi çalışan routerdir.

3 Beğeni

2.4 kanal genişliğini 20Mhz çekersen çekim artar.

Denemiştim pek bi faydası olmamıştı. Akşam tekrar deneyeceğim

Kanalı 1, 6, ya da 11 yapıp 20MHz seçip dene istersen çekim mesafesi artar ama hız düşer.

Teorik olarak aynı çıkış gücü ile (örneğin 100mw) frekans yükseldikçe kablosuz ağın taşıyabileceği bant genişliği (aktarım hızı) artarken, açık hava erişim menzili ise buna ters orantılı olarak düşmekte. Haliyle dar alanlarda yüksek hız erişimleri için 5Ghz bandı tercih edilir. Alan genişledikçe 2.4Ghz’i tercih etmek durumunda kalınır.

Tabi burada tek etken yayın yapılan frekans değil. Günümüzde her evde 2.4Ghz frekansını kullanan birçok ürün bulunmakta. Alt, üst, yan komşunuzun modemi, kablosuz kamerası, IOT cihazı vb 2.4Ghz üzerinden sizinle aynı yayın kanalını kullanıyorsa, cihazlar birbirlerine interferans (girişim) yaparak yayın mesafelerini kısıtlamaya başlıyorlar. Ancak hala çevremizde 5Ghz frekansını kullanan cihazların sayısının az olması, girişim ihtimalini azaltmakta.

2.4Ghz için çevrede az kullanılan veya kullanılmayan bir kanala geçmek, kanal genişliğini düşürmek (20Mhz) menzil konusunda fayda sağlayabilir. Fakat aynı zamanda hızdan ödün vermeniz gerekeceğini de unutmayın.

Ek olarak, WiFi modemlerin maksimum çıkış gücü ve yayın yapabileceği kanal aralıkları FCC (Federal Communications Commission) tarafından ülkeler arasında farklılık gösteren limitler ile bir standarda bağlanmıştır. 2.4Ghz frekansı için Türkiye’de maksimum çıkış gücü 100mw ve kanal aralığı 1-13 şeklinde belirlenmiştir. Amerika için maksimum çıkış gücü 1000mw (1w) ve kanal aralığı 1-11 veya Hindistan için bu değer 4000mw (4w)'tır.

Haliyle birçok modem üreticisi de satış yaptığı ülkere göre tanımlanan kurallara uymak zorundadır. Yani donanımsal olarak modeminiz daha yüksek çıkış gücüne sahip olsa da, kurulum esnasında ülkeyi Türkiye olarak seçerseniz, çıkış gücü otomatik olarak limitlenmekte. Belki Hindistan, Kenya, Güney Kore, Malezya gibi ülkeleri seçmek çıkış gücünü/kapsama alanını arttırmaya yardımcı olabilir.

Not: Çıkış gücü arttıkça yayılan radyasyon miktarının ve insan/canlı sağlığına olumsuz etkilerin artacağını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

1 Beğeni

Bu kadar az mesafede bile 5ghz daha çok çekiyor. Şu an 20mhz kanal 6 seçili.



Malesef. Modemin dibindeyken bile 2.4 bi tık az çekiyor. Ama 5Ghz gayet iyi. Oda uzak odada zorlanıyor. 2.4 ayarını yakalayabilirsem bu mesafe yeterli olacak gibi ama. 20 mhz 1 6 11 kanallarını deniyorum. Sonuç aynı

Bana du modemi verdiler ama bir kaç gün sonra toplayıp, kutusuyla kaldırdım. Hatta aboneliğim devam ederken iade edebiliyor muyum diye sordum ama abonelik süresince sizde kalması gerekiyor dediler. Şanslıydım elimde ADSL zamanlarından kalma, fiber destekli Asus modem vardı. O modemle devam edioyrum şimdi. @CKLasT arkadaşımızın dediği gibi ZTE isteyebilirsiniz, bir ara Telekom bana Tilgin vermişti ama onu da değiştirtmiştim. Ya da kendiniz yeni bir router alabilirsiniz. Hazır almışken ileriye yönelik olarak ax destekli bir cihaz düşünebilirsiniz.

Keenetic markada ax ürünler hala yok.
Huawei ax3 cihazdan memnun olanlar var, özellikle dual-core olan ürünün fiyat/performans oranı çok yüksek.
Xioami ax router kullanan pek yok sanırım ama teknik olarak iyi duruyor.

1 Beğeni

2.4Ghz frekansı için 1, 6, 10 ve 11 en çok kullanılan kanallardır zaten. Haliyle girişim potansiyeli yüksek kanallardır.

Tavsiyem 8. veya 12. kanalları tercih etmeniz. 12. kanalda yayın yaparken eğer bazı cihazlar tarafından WiFi görünmeme problemi yaşarsanız (yalnızca 1-11 arası bağlantı sağlayabilenler) 8. kanala dönebilirsiniz.

1 Beğeni

Modem değişikliği için destek kaydı açtım. Kanalı bu arada 8e çektim bir kaç gün öyle deneyeceğim. Teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.

Merhabalar. Talebim doğrultusunda ZTE ZXHN H298A modemi getirdiler. Şu an 2.4 menzili daha iyi 5ghz’ye göre. Sorunsuz router değişimi sağlandı.

Teşekkür ederim yardımlarınız için.