5 GHz Koparken 2.4 GHz Sorunsuz Çalışıyor. Bu Neden Kaynaklıdır?

Merhaba,

Altyapımın desteklediği hız 75 Mbit ve bu hızı yalnızca 5 GHz ile alabildiğim için modem arayüzüne girerek 2.4 GHz ve 5 GHz için iki ayrı bağlantı noktası (wifi ağı) oluşturdum.

2.4 GHz kullandığımda hiç kesinti olmuyor fakat yan odadan bağlandığım an hızım 30 Mbit civarına düşüyor ki bazen 5-10 Mbit civarına düştüğü bile oluyor.

Modem: VMG8623-T50B
SNR margin değeri: 8.3 ve üzeri

Modemimi son sürüme güncellemeden önce 5 GHz ile neredeyse hiç bağlanamıyordum bile bu sebeple genelde 2.4 GHz kullanıyordum. Güncellemeden sonra 5 GHz kesintisi genellikle günde 1-2 defa veya ortalama 5 dakika sürüyor. Bir yıldır aklıma takılan bu durumun sebebini bir türlü çözemiyorum.

Sebebi modemimin arızalı veya yazılımının bozuk olması mıdır? Örneğin Keenetic Hero DSL gibi bir modem alsam bu 5 GHz kopma sorunu sonsuza kadar rafa kalkar mı boşa satın almak istemem.

5ghz’in kötü tarafı budur hocam. Duvarlardan geçerken çok kayba uğrar. 2.4gzh duvarlardan çok daha rahat geçerken 5ghz malesef her engele takılır. Bu tıpkı komşunuz müziği son ses açınca size sadece bas seslerin gelmesi gibi, hatta ikisinin de sebebi aynı aslında. 2.4ghz daha geniş ve alçak bir dalga boyundan yayın yapıyor (bas sesler gibi) ve betondaki moleküller arasından rahatça süzülüyor. O bakımdan zaten wifi-5’in saltanatı fazla uzun sürmedi. Wifi-6 daha uzun ömürlü olacaktır.

Ek olarak, eğer 2.4ghz’de bile sadece tek bir duvardan büyük hız kayıplarına uğruyorsanız ya çok sağlam yalıtımı olan bir binada oturuyorsunuz (ses yalıtımı vs.), ya da modeminizin/routerınızın wifi donanımı çok kötü.

4 Beğeni

Eski bir apartman ve yalıtımı çok iyi değil. Bu yüzden muhtemelen modemim (VMG8623-T50B) kalitesinden kaynaklanıyor. TurkNet abonesi olurken modem vermiyorlardı kendim satın almıştım. Şu an gördüğüm kadarıyla kiralık modem veriyorlar acaba kendilerinden modem istesem gönderirler mi?

En azından sorunun sadece benim modemimden mi kaynaklandığını yoksa genel olarak modemin kalitesinin düşük olmasıyla mı alakalı öğrenebilirim. Keenetic alırsam ve aynı sorun devam ederse elimde patlayacak.

Zaten ben modemi alırken TurkNet VMG8623-T50B olarak satıyordu. Şimdi gördüğüm kadarıyla birebir aynı modemin ismi değişmiş sadece, VMG3625-T50B olarak satılıyor. Acaba modemin kronik bir sorunu olabilir mi diye düşünmeden edemiyor insan.

Evet bu türknetin 2020’de abonelerine verdiği modemmiş. Türknetin kötü bir cihaz satacağına inanmak istemiyorum açıkçası. Modeminizdeki wifi ayarlarını kontrol etme şansınız var mı? Wifi sinyal gücü artırılabiliyor mu mesela? Ya da modemi yere filan düşürdünüz mü hiç? İçerideki anten bağlantıları çok hassas olduğu için antenlerden birisi soketinden çıkmış olabilir. Siz antenleri bakınca görmüyorsunuz ancak kutunun içinde 2 ya da 4 adet ufak anten var. Bu antenler devreye çok ufak soketlerle bağlılar. Garanti süresi dolduysa açıp bakabilirsiniz.

NOT: “Keenetic almayın”. Bütçenizi söyleyin başka bir şey tavsiye edelim.

1 Beğeni

Keenetic Hero DSL yazmışım ama şimdi fark ettim onun bütçesi biraz fazla. İki ismi karıştırmıştım doğrusu Keenetic Extra DSL olacaktı yani satın almayı düşündüğüm. Bütçem 800-900 TL bandında. Teşekkürler bu arada…

@turker’in dediği gibi 5 ghz frekansı uzun mesafede 2.4 ghz frekansına göre daha kötü.

1 Beğeni

Wifi detaylarını kontrol ettiğimde 5 GHz alttaki gibi görünüyor.

Sanırım internetteki kaynaklara göre burada RSSI denilen değerin ortalama bir çekim gücü seviyesinde olabilmesi adına en fazla -60 olması gerekiyor. Benimkisi -69 civarında. Her ne kadar yan odadan bağlanıyor olsam da duvarlar olumsuz etkiliyor demekki.

2.4 GHz ise imkansız denilebilecek yerden bile sorunsuz çekiyor. Evin en uzak köşesinden balkondan falan fark etmiyor. Tek dezavantajı modeme yakın bile olsam 5GHz’e oranla çok daha yavaş olması. :slight_smile:

1 Beğeni

2.4 GHz ise imkansız denilebilecek yerden bile sorunsuz çekiyor. Evin en uzak köşesinden balkondan falan fark etmiyor. Tek dezavantajı modeme yakın bile olsam 5GHz’e oranla çok daha yavaş olması.

Hocam hepimizde böyle zaten :slight_smile: Anormal bir durum değil yani. Bu arada size lazım olan şey “modem” değil. İyi bir router. Modeminiz zaten var. Bu masrafa girmeden önce daha önemli bir husus var. Bağlantı kurduğunuz cihazlar. O konuyu hep göz ardı ediyoruz ama önemli. Eğer sizin wifiye bağlandığınız cihazın içerisindeki wifi devresi kötü ise o zaman isterseniz en pahalı modemi router’ı alın yine yavaş bağlanırsınız. Bunları tümden kontrol edip kararınızı öyle verin. Boşuna masrafa girmeyin.

2 Beğeni

Antensiz modemler böyle benimde 4 antenli tplink modemim var aramızda 1 duvar payı var ama çekim kalitesi mükemmel antensiz modeller 2-3 dişe kadar düşebilir ki bu olduğunda wifiye bağlanamazsınız. Bağlansanız bile çekim gücü yine 2.4ghz ile aynı değerde olabilir…

1 Beğeni

Tüm evinizde hızlı ve stabil bir wifi çözümü istiyorsanız “mesh wifi” konusunu bi araştırın derim.

Mesh Wi-Fi Nedir, Ne İşe Yarar? (webtekno.com)

Merhaba 5 ghz sinyalindeki kopmayı engellemek istiyorsanız wifi alıcı cihazınıza sadece 5 ghz ağını tanıtın 2.4 ghz ağı tanımlı ise cihazdan ağı unut diyerek kaldırın.

2 Beğeni

Arkadaşların söylediği gibi 5 ghz aynı odanın içinde kısa mesafede iyi. Ama araya duvar girerse yani oda degistirdiginizde 2.4 e geçer. Keenetic Hero da da böyle. Ancak Mesh sistem kurarak 5 GHz sürekli ve kaliteli kullanibilirsiniz

1 Beğeni