2. Modemi nasıl kullanabilirim

Merhabalar
Taşındığım evde fiber olduğundan yeni bi modem verdiler. Taşınmadan önce VDSL için kullandığım modemi şimdiki evimde 2. Modem olarak kullanmak istiyorum.

Bu modemin kutusunda fiber modem yazıyodu ama gerçekten destekleyip desteklemediğini bilmiyodum. Az önce bi deneme yaptım. Eski modemi sıfırlayıp Gpondan gelen internet kablosunu yeni modemden söküp bu eski modeme taktım fakat internet sağlamadı. Birkaç gündür yaptığım araştırmalarda öğrendiğim kadarıyla eski modemin arayüzüne girip dls modundan wan/internet moduna çevirdim ama yine bağlantı sağlanmadı bu arada gponda internet ışığı yanıyo ama modemde kırmızı ışık yanıyodu. Sonra yine eski modemin arayüzüne girip türknetin verdiği kullanıcı adı ve şifreyi girip denedim ve internet geldi. Yani eski modemim fiber destekli yormuş.

Şimdi ise benim sorum şu:
Evde her odada Cat6 yazan internet girişleri var. Toplam 5 tane var bu girişlerden. (Ve bu girişler dairenin girişinde sanırım birleşiyor emin değilim ama.) Ben ise internet kablosunun bir ucunu bu girişe takıp diğer ucunu eski modeme takıp çalıştırmak istedim ama internet bağlantısı gelimiyor kırmızı ışık yanıyor. Ben bu internet girişinden nasıl bağlantı sağlayabilirim? Sorunu yine modem ayarlarından mı yapmaak gerekiyor? Yarımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler…

Öncelikle tam olarak ne yapmak istediğini anlamadım ama evinde güzel bir altyapı yapmışlar. Eski modeminde TT nin verdiği bir modemmiş onu tek başına kullanıp napıcan ki yeni verilen daha iyidir muhtemelen ikisini de kullanıcam diyorsan çekmeyen yerler için eski modemi router gibi kullanman gerek.

İkinci modem olarak kullanmak istediğin cihazın ayarlarına girip yerel ağ ayarlarında DHCP’yi aktarma moduna alacaksın, sunucu adresine de 192.168.1.1 yazacaksın. Daha sonra İki modemi birbirine LAN çıkışlarından (WAN değil) ethernet ile bağlayacaksın. O zaman ikinci cihaza bağlanan aygıtlar internete erişebilir.

Şöyle söyleyeyim, yeni modem evin girişinde. Kısa internet kablosuyla modemleri birbirine bağladığımda ikisi de çalıştı. Yani 2 modemi de kablo aracıyla birbirine bağlayarak sinyal aldım bunda bi sorun yok. Benim isteğim evin girişinde bulunan yeni modemden evin arkasında kullanacağım 2.modemi (siyah olan) arada 10 metre kablo uzatmadan odada bulunan internet girişinden kablo çekerek kullanmak. Sizin dediğiniz şekil buysa bunu da denedim bir şey değişmedi.

@tnetwork @moderators

Odaya giden cat kablo üzerinden bunu yapabilirsiniz, kablo uçlarına RJ45 basmanız yeterli.

Bu arada DSL modemlerin neredeyse tümü fiberde de kullanabilir ancak DSL modemlerde management VLAN profili olmadığı için otomatik kullanıcı adı ve şifre ayarlarını alamaz, kullanıcı adı ve şifre ayarını elle yapmanız lazım. VDSL ile aynı şekilde kurulacak, DSL WAN yerine Ethernet WAN a ayarları giriyorsunuz.

peki 3. fotoğraftaki internet prizini nasıl kullanabilirim

@tnetwork @moderators

Anladığım kadarıyla dairenin her odasında cat kablo girişi var. 3. resimdeki giriş yerleri diğer odalara dağılıyor. Her odadaki prizilerin 3. resimdeki yere kadar cat 6 kablo gelmesi gerekiyor. her birini 3. yere bağlayıp o çoklayıcının ortak bir wan noktası olması gerekiyor o yerede modemin lan girişinden ortak nokta olan wan girişine bağlanması gerekiyor. Biz tam göremediğimiz için ve nasıl bir tesisat çekildiği bilmediğimiz için kimse net bir cevap vermez. Sadece tahmini olarak yazıyorum.

1. resimdeki o çoklu yerin sol tarafı nasıl bağlantısı var nereye gidiyor onu bul.

İki modem paralel çalışmaz. 2. modemi kablo ile router olarak kullanabilirsiniz…
Kablosuz menzil genişletici satın alıp kullanmak mümkün.