0dB SNR ile İnternetimi kullanmam sağlıklı olur mu?

Merhabalar arkadaşlar, yaklaşık 3 gün önce Turk.net aboneliğim başladı. Türk Telekom üzerinden geçiş sağladım. İlk başlarda Telekom modemi kaynaklı olduğunu düşündüğümüz bir sorun yaşıyordum (power ışığının uzun süre yanıp sönmesi ve bağlantının bu sebepten çok geç gerçekleşmesi). Daha sonra bir modem satın aldım ve ayarlarını kurcalamaya başladım. Alabileceğim maksimum hızın 71mb/s - 81mb/s olabileceği bana iletilmişti ve imza attığım belgelerde de bu mevcuttu. Ayarları kurcaladıkça modemimde birden fazla ayar olduğunu öğrendim ve VDSL SNR margin isimli ayarı keşfettim. Buradaki dB ne kadar artarsa o derece kararlı internet, ne kadar inerse daha hızlı ancak kararsız bir internet kullanabileceğimi gördüm. Ancak ben bu ayarı 0dB ile kullanmaya başladım ve yaklaşık 75mb/s hıza ulaştım ve ping değerlerimde olumlu bir etkisi oldu. Asıl soruma gelecek olursak bu ayarı bu şekilde kullanmamın binamdaki internet ağına, modemime veya bilgisayarıma olumsuz bir etkisi olur mu? Olur ise bu ayarı kademeli olarak yükseltirsem geri dönülebilir mi?

Merhaba

Keeneticlerde. 0 ve 1 kullanımı iyi stabil olmuyor. Kopma meydana getiriyor daha önceden denemiştik.

Şöyle diyip. Hız baya yavaşlıyor ondan sonra kopma gerçekleşiyor hemen olmuyor yavaş yavaş kendini hissettiriyor.

1 Beğeni

Kopma dışında bir zararı olmaz değil mi?

Yok olmuyor. :slight_smile: Resetlemek zorunda kalıyorsunuz. Eski haline dönüyor

1 Beğeni

Yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Öncelikle modeminizi geliştirici moda alıp bunu keenetic-dark-theme-extension - Chrome Web Store chrome eklenti olarak kurun. Kurulum dan sonra modem arayüzüne girdiğiniz de siyah bir tema olacak. Aşağıya atacağım fotoğrafta ki gibi CRC hatalarını göreceksiniz. CRC hatası genelde 500 bin den sonra sorun çıkarmaya başlar. CRC yükseldikce hız da yavaşlamalar, kısmi olarak pingler de artış. Web de gezinme de yavaşlamalar gibi sorunlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda modem kapa aç yapmak gerekir. 1 gün de 500k CRC hatası alıyorsanız, günlük modem kapa aç sorun olmaz ise kapat aç yaparsanız düzelir. Fakat VDSL altyapının ne yapacağı belli olmaz. 5 dk içinde milyon hata yeme durumunuz da olabiliyor. Zaten 0 db aldığınızda hattınızın maks ulaşabileceği maks hızı kaç snr da alabileceksiniz o SNR değerine alır. 1 db olur 2 db olur. Tanımlama bölümün den görebilirsin. Dediğim gibi hatalar ile karşılarsanız SNR değerinizi kademeli olarak yükseltip, size en uygun değerde kalmanız…

2 Beğeni

Merhabalar, Google Chrome kullanmıyorum fakat Github üzerinde Microsoft Edge ile uyumlu bir uzantı buldum, biraz daha araştırıp dediklerinizi yaptıktan sonra değerleri, hataları vs. paylaşacağım.

Yaklaşık 12 saat oldu dediğiniz şeyleri yaptım. Microsoft Edge ile eklenti düzgün çalışmadı bende Chrome yükledim. Daha çok kısa bir süre, ilerleyen zamanlarda yeniden paylaşacağım. Herhangi bir kesinti veya hız kaybı ile şuan için karşılaşmadım. @MehdiUygun

Şuanlık CRC de sorun yaratacak şekilde herhangi bir artış yok :slight_smile: iyi kullanımlar dilerim.

1 Beğeni

Merhabalar, bugün yaklaşık 45-50 gb download işlemi gerçekleştirdim ve neredeyse gün boyu online oyun oynadım. Elimden geldiği kadar aktif olarak internet kullanımı sağladım. Aldığım son değerler bu şekilde ancak herhangi bir performans kaybı yaşamadım. Herhangi bir problem var mı? Bu değerler çok sayılabilecek durumda mıdır? Bir de atanabilir hız kısmındaki sayıda internet hızı talep etsem kullanabilir miyim? @MehdiUygun

CRC hataları milyonlara ulaşmadığı sürece bir problem yaratmaz. Atanabilir hızı olarak da oradaki değerin %100’ü sağlanmaz.

3 Beğeni

Ama yine de bir hız artışı söz konusu olur değil mi? 99 lira veriyorum zaten en son ne alabileceksem o nu alsam daha iyi olabilir.
Edit: Paket değişikliği başvurusu yaptım şimdi, bakalım. Konuya ilişkin yardımcı olan herkese teşekkürler, bana çok yardımcı oldunuz. Aklımdaki tüm soru işaretleri kalktı. :slight_smile:

1 Beğeni

Paket değişikliği kısmın dan başvurunuzu yapmışsınız. Zaten şuan alabileceğiniz maks hızı alıyorsunuz tarzı bir dönüş olursa, nms hız profilimin 102400/8192 olmasını istiyorum diyin. Güncel değeri de buraya atın bakalım.

1 Beğeni