Yan binada fiber var bizim binada yok

Merhaba. Bizim yanımızdaki bina 2 sene önce yapıldı ve daire kadar fiber var sokaktan Fiber’de geçiyor birkaç Binada’da var fiber ve bizim bina 2 blok A ve B blok diye her blok 12 katlı bizim binaya fiber çekme ihtimali var mı? Ve ne yapmam lazım yani binadakileri tanımıyorum konuşmuyorum onlara gidip anlatsam anlamazlar muhatap olmak istemiyorum onlarla ben kendim giriş kattayım fiberi çekerler mi? Şu anda VDSL var ve ilk zamanlar 100Mbps alıyordum zaman geçtikce binadakiler internet bağlattıkca benim modeme gelen Max hız düşmeye başladı ve 40Mbps kadar düştü fibere dönüşmesi lazım artık yetmiyor. Yardımcı olacak kişi var mı? Türk telekoma gidiyorum ilgilenmiyorlar hiç. Dilekçe verdim 1 sene önce hiç haber yok ne yapacağım bilmiyorum.

Kişiye özel çekmezler. Bina yönetimi toplu dilekçe verirse bir nebze.

TT’ye gidip proje sorumlusunu bulup durumu anlatırsın. O da bina sakinlerini ikna edip dilekçe verebilirseniz fiber çekeriz diyecektir. Büyük olasılıkla sizden, fiber kablonun binaya kadar çekilmesi için site içerisinde kazı yaptırıp, boru döşetmenizi isteyecektir. Ekstradan bina içerisindeki kablolamayı da sizin yaptırmanızı isteyeceklerdir. Bu noktada çoğu site sakini cebinden tek kuruş para çıkmasını istemediğinden sorun yaşayacaksınız. Ya kendiniz paraya kıyıp yaptıracaksınız yada bu sevdadan vazgeçeceksiniz :smiley: TT proje odalarında geçen muhabbetler hep böyle. Giden kişide para varsa işi çözülüyor.

Arkadaşın dediği para istenmesi kısmı yanlış. Siz “biz para verip fiber çektirmek istiyoruz” demedikçe böyle bir yaklaşımları yok. Site veya tek blok farkı sitelere toplu yerleşim olduğu için gelme ihtimali daha yüksek ama blok/binada daire sayısı 6 dan fazla ve fiberli binalar/saha dolabı/manhole çok uzakta değilse site içinden bir blok olarak ayrıca başvurup kabul edilen projelerde var. Asıl önemli olan blokta bulunan daire sayısı ve yarıdan fazlası fiber istiyoruz demeli. 12 dairede 7 kişi istese yeterli. 50+1 gibi düşünün.

Peki nasıl başvurulur ve süreç nasıl işliyor?
Şöyle anlatayım. İlk önce dilekçe hazırlanıp imzalar toplanır çoğunluk sağlanır veya firesiz herkes imzalar. Bu dilekçeyi alıp vekil tayin edilen kişi bağlı olunan Telekom müdürlüğüne teslim edip dilekçe takip no alır ve 15 gün sonra takip no ile takip edebilmeye başlar. Erişim planlamada ilgili mühendis uygun görürse keşif yapılır, proje çizilir ve onaya gider/gerekli izinler alınır.

Onay alırsa süreç başlar. Parça tedariği yapılır ve ekiplerin uygun olduğu bir gün belirlenir. Uygun gün geldiğinde kazı gerekiyorsa önce kazı yapılır ve borular çekilir sonra ilgili ekip o kablo borusundan genelde turuncu Telekom fiber kablosunu binaya çeker.

Daha sonra ilgili ekip duvar tipi fiber bölücü kullanarak daire sayısı kadar olacak şekilde gelen ana fiberi böler. Bölünen fiberlerden dairelere sarı obklar çekilir. Tüm bunlardan sonra fiber sinyalinin sağlıklı şekilde geldiği ekiplerce kontrol edilip onay verilir. Altyapı satışa açılır. Fiber için başvurup kullanabilirsiniz.

Yani yatırımı Telekom yapar. Bunu yaparken bakır kablo varsa ve herkes fibere geçecekse bu bakır kablo sökülüp satılabilir veya başka binada değerlendirilir. Fiber altyapı geldikten sonra satılacak yüksek hızlı pahalı paketlerlede kısa sayılabilecek bir sürede maliyetlerini çıkarırlar.

Dilekçe konusuna dönersek dilekçe takip no alınmamışsa dilekçenin işleme alınıp alınmadığı bilinemez ve takip edilemez. Dilekçe kaybolabilir/unutulabilir veya çalışanlar işleme almayabilir. Bunlara karşı en iyi çare takip no almak.

Başka nasıl başvurulur?
Şöyle söyleyeyim. Aynı ıslak imzalı dilekçeyi düzgünce fotoğraflayıp birde düzgün bir metin ekleyip açık kapıdan, cimerden ve btknın sitesinden T.Telekoma gönderebilirsiniz. Yine Twitter’dan TTDESTEK hesabına, Ümit Önal beye ve Yusuf Kıraç beye yollayabilirsiniz. Genel merkezden arayıp konu hakkında bilgi vereceklerdir. Bunlara ek büyükşehir belediyesi olan bir ilde yaşıyorsanız büyükşehir belediyesine de talebinizi iletip Telekoma üstyazı çekmelerini rica edebilirsiniz.

Ben geçtiğimiz ayın 22sinde fiber altyapı talebimi ilettim ve söylediğim tüm yerlerden talebimi yollamıştım. Bu ayın 5inde Telekom il müdürü arayıp projenin hazır olduğunu ve ay sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Binamız 12 daire ve 2 metre uzakta fiber geçen Telekom manhole bulunuyor. Şehrin merkezindeyiz binamız yeni 100 metre uzakta fiberli bina var 140 metre uzakta fiberli saha dolabı var. Hesaplarım doğruysa binaya fiberi getirme maliyetleri 970 TL tutacak ve satacakları paket başına 80 TL kaldığında 12*80: 960tl ile ilk ayda maliyetleri çıkıyor ikinci ay kardalar. Getirmezlerse hata ederler kısaca. Fiber yatırım : yüksek hızlı pahalı paketler : daha çok kar.

2 Beğeni

Bir daha oku yanlış olan bir şey yok “site içerisinde ki kazı masrafını” TT karşılamaz.

Bina kentsel dönüşüme girecek bir muhitte ve eskiyse TTNet kılını kıpırdatmaz (masraflar açısından).

2 Beğeni

merhaba bizim binanın girişinden 7 - 8 metre uzaklıkta türktelekom fiber dağıtım kutusu bulunuyor . Fakat oradan bizim binaya bakır çekmişler şuan vdsl kullanıyoruz .
Dilekçe verirsek fiber gelir mi ? Ve çekildikten sonra direk türknetten paket alabilir miyiz ?

TT müdürlüğüne talebinizi iletin, FİBER geldiği zaman ve kurulumu bittiği zaman direkt TurkNet’ten hizmet alabilirsiniz.

2 Beğeni