Türknet İtibarına Gölge Düşüren Telekom Kalitesizliği

Merhaba sevgili TurkNet kullanıcıları ve çalışanları.

Birkaç haftadır süregelen bir saçmalığı olabildiğince öz ve net bir şekilde özetleyerek dile getirmeye çalışacağım.

TurkNet dahil birçok internet servis sağlayıcısı şirketi uzun yıllardır kullandım. TurkNet ile ilk ilişkimizi kestiğimizde tek sorun: herhangi bir teknik destek sürecinde robot dışında bir teknik destek almamızın çok zor olmasıydı ve görüyorum ki TurkNet bu durumu başarılı bir şekilde aşmış. Yaptığı yatırımlar ve ar-ge işlerinden ötürü öncelikle TurkNet’i tebrik ediyorum.

Nitekim konu saha çalışmasına gelince elleri maalesef Telekom tarafından bağlanmış durumda. Öyle ki Telekom bir sorun durumunda öncelik olarak kendi müşterileri ile irtibata geçiyor ve diğer servis sağlayıcılarının müşterilerine ulaşmakta pek de öncelikli ve özenli davranmamakta. Bunu bizzat bir Telekom çalışanından duydum ve sorunumda da gözlemlemekteyim.

Başlığın açılma sebebine gelecek olursak; 35 mbps internet hızına kadar altyapısı olan bir binada oturuyorum. 1 ay kadar önce bir apartman sakini taşınma sırasında birtakım kabloları kopartmış ve bütün daireler dışarıdan hat çekerek internetlerini kullanmaya devam etmiş. Bu süre zarfında ben şehirdışında konakladığım için durumdan habersizdim.

1. Talep

Açtığım ilk talebi takip eden 3. gün Telekom ekipleri adresime gelip benimle iletişime geçtiler. Sinyal kontrolleri yapıldı ve sorunun iç tesisatta olduğu söylendi. Bana ait olan hattı krone reglette de işaretlemişlerdi.

“Ne TurkNet ne de Telekom iç tesisat konusunda sorumluluk kabul etmediği için” apartmanın girişindeki ankastre kutusundan modemime kadar kablo çekme işini kendim üstlendim. Bütün süreci tek başıma başarılı bir şekilde hallettim fakat bir sorun vardı: İnternet hızım eskisi gibi 35 mbps dolaylarından 15 mbps dolaylarına düşmüştü.

2. Talep

İnternet hızımın işlerimi olumsuz yönde etkilemesi üzerine tekrar talep açtım. Süreç TurkNet tarafında tıkır tıkır işliyordu. Önce aramalar ardından her adımda geri bildirimlerle durumu güncel tutmaları beni mutlu ediyordu. Fakat bu süreçte Telekom ekipleri eve uğramamaları ve iletişime de geçmemelerine rağmen sorunun yine iç tesisattan kaynaklandığını ve kontrollerin yapıldığını belirtmişler.

3. Talep

Şu an içerisinde bulunduğum 3. talep sürecinde gerekli araştırmaları yaptım. Krone reglet nedir? İnternet hızını etkileyen faktörler neler olabilir? Sorun çektiğim cat-6 kabloda mı? Alternatif bağlama yöntemleri nelerdir?

Kafamda oluşan birçok soruya adım adım cevap vermek adına ilk olarak çektiğim kabloyu kontrol ettim.

Telekom ekiplerinin portuma geçirdikleri ara kablolardan kurtulup krone reglet ile direkt bağlantı sağladım: Sonuç Aynı.

Kendi kablomu komşunun portu ile değiştirip deneme yaptım: Sonuç: internet hızım 17 mbps oldu.

Kendi kablomu yine başka bir port ile değiştirip deneme yaptım: Sonuç: internet hızım 24 mbps oldu.

Giderek artan internet hızımdan çıkarımım sorunun yüksek ihtimalle krone regletlerde oluşmuş bir korozyon olabileceği üzerine.

Yetkili ve bilgili arkadaşlara sormak istediğim soru ise:

İkinci fotoğrafta siyah çembere aldığım kablolar sanıyorum ki telekom santralinden gelen internet hatlarına ait, ekipler gelince bu iki kabloya ölçüm isteyip sonuca göre regleti aradan çıkarıp diğer sarı çemberdeki modeme giden kablolarla direkt olarak yak konnektörü üzerinden bağlantı sağlasamalarını istesem sorunum çözüme ulaşır mı?

Ek olarak aklıma takılan soru ise:

Neden sağ ve sol yanımdaki apartmanlara alt yapı sorguladığımda 80 mbps’lere varan sonuçlar alırken aralarında olan kendi apartmanımda 20 mbps’lere kadar düşüyor alt yapı sonuçları?

İlginiz ve geri dönüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar @larutyAh, yazınızı baştan sona okudum. Arka planda hizmetinizi incelediğimde hızınızın belirttiğiniz değerlerde olduğunu görüntüledim. Tüm bildirimlerinizi ilgili birimlere aktardım. İnceleme sonrasında dönüş sağlanacak.

Telekom ekipleri geldi, sorunun saltral üzerinde olduğundan bahsettiler. Gerekli işlemler yapıldı ve internetim şu an 25 mbps dolaylarında seyretmekte.

Yan apartmanların hızları ile kendi apartmanımın hızı arasındaki bariz farkın da santral’den apartmana gelen kabloların kopması sonucu oluştuğunu öğrendim. Bu durum için tek çözüm dilekçe vererek telekom saha ekiplerinin tekrar kablo çekmesi olacak gibi görünüyor.

İlginiz için teşekkür ederim. TurkNet’in de saha ekibi ve kendi alt yapısı olsa keşke.

Beni ortalama bir elektrikçi yapan bu sisteme de ayrıca teşekkürlerimi sunarım :slight_smile: