Evde iki modemim var: biri eski Zyxel (TurkTelekom’dan 6 yıl önce verilen), diğeri ise yeni aldığım Tenda V12. Yeni modemimde zaman zaman ethernet kesintileri yaşadığım için, geçici olarak eski modemi kullanmak zorunda kaldım. Eski Zyxel modemle xDSL kısmında ulaşılabilir bağlantı hızım 50-65 Mbps civarında görünürken, yeni Tenda modemle bu hız 80-90 Mbps arası oluyor. Zaten servis sağlayıcım (TurkNet) bana 80 Mbps hız sağlıyordu ve bu hızla bir yıldır sorunsuz internet kullanıyordum.
Eski modemi taktığım dönemde bazı kesintiler olduğu için destek talebi açtım ve Turk Telekom’dan biri gelip “altyapınız bu hızı desteklemiyor, fazla hız almanıza gerek yok” dedi. Ben de o sırada eski modemin takılı olduğunu söylemeyi unuttum. Sonrasında tekrar yeni modemi bağlayıp hız artırımı talep ettim ama TurkNet altyapımın sadece 51 Mbps desteklediğini söyledi.
Ancak ben bir yıldır 80 Mbps hızla sorunsuz internet kullanıyordum. Altyapımın desteklediği hız 1 günde nasıl 80 Mbps’ten 51 Mbps’e düşebilir? Modemdeki verilere göre hâlâ 80 Mbps desteklemiyor mu?