Öncelikle herkese hayırlı forumlar
Yaklaşık altı ay önce Türk Telekom binamıza önce fiber kablosu döşedi sonra kutusunu da getirdi, ben de bir iki ay önce TurkNet’e fibere geçiş için başvurdum ve sağolsun Telekom ekiplerine iletip hızlıca dairenin içine fiberi de çektiler. Buraya kadar bir sorun yok.
Ancak benim sıkıntım Türk Telekom’un verdiği modemlerle alakalı. Daha önce adsl ve vdsl olarak iki farklı Telekom modeminde hep masaüstü bilgisayarımın kopma sorunu yaşıyordum ancak altyapı kaynaklı sanıp hep çözümü orada aradım. Evlenip taşındıktan sonra yine aynı modemle (o sırada altyapı vdsl’di) birebir aynı bilgisayarı ilk açtığımda bağlanamama ve arada kopma sorunu yaşayınca, eşimin önerisiyle belki modem eskidi diyedir diye modem aldım ve bir anda sorunlar sıfırlandı. Size abartmıyorum hiçbir özel ayar yapmadım (gece kendi kendine reset atması hariç) ve bir anda bütün sorunlarım bitti. Mutlu mesut kullandığım, bilgisayarı başlatınca bağlanabildiğim bir internetim vardı artık.
Gel zaman git zaman fiberi bağlarken de bu yüzden heyecanlaydım hatta sırf bu yüzden TurkNet çağrısında da özellikle modemim var onu kullanmak istiyorum diye belirttim. Ancak kuruluma gelen ekip ellerinde bir Telekom modemiyle geldi ve kurarken bunu kullanmamın zorunlu olduğunu söyledi. Ben itiraz edince birini aradı, ona bendeki modemin modelini söyledi (tp link archer vx1800v), karşıdan güya modemin bilmemnesi sistemde uyumsuz olduğu için çalışmayacağı cevabını aldığını bana söyledi ve Telekom’un modemi (zyxel vgm3313 sanırım) kurdu. Ben itiraz edince bana modemin birebir aynı özelliklerde olduğunu (wifi6 vs) hiçbir sorun yaşamayacağımı anlattı. Ben de inandım, ne diyim, sonuçta teknik eleman o.
Sonra ilk işim modem arayüzüne girip her gece reset ayarını aramak oldu. Ama o da ne, yok! Elimde kanıt yok ama bana kalırsa Telekom ayarlar kısmını kısıtlamış millet müdahale edemesin de Telekom sansürünü aşamasın diye, yoksa bu çapta bir modemde böyle basit bir ayarın olmaması imkansız. Ve korktuğum başıma geldi, şu an birebir aynı ilk seferde bağlanamama ve kopma sorunlarını aynen yaşıyorum. Modemi elle kapatıp biraz bekleyip açınca (bekleme süreme bağlı olarak) birkaç saatten bir iki güne kadar gene ilk seferde bağlanabiliyorum ama her zaman nedense wifi listesi bir sıfırlanıyor ve bağlantı 5 dakika kurulamıyor, sonra geri geliyor (sorun bilgisayardan değil, telefon falan da kopuyor ve bilgisayarın bütün parçaları sorun yaşadığım yıllar içinde sürekli değişti).
Uzun lafın kısası, ben kendi paramla aldığım modemi kullanmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım?
Ekleme: Sorun çözüldü. Bilen bir arkadaşımın yardımıyla, Telekom’un verdiği modemin ayarlarını ekran görüntüsü alıp parayla aldığım modemi bağladıktan sonra o ayarların hepsini tek tek elle girdim. Şu internete bağlı, hız sanki fiber gibi gelmese de bir sorun yok gibi.