Statik ip ile port açıp yönlendirdiğim rasbbery pi'ın hızı düşük çıkıyor!

Merhabalar, statik ip alıp port yönlendirip dışa açtığım rasbbery pi’ın internet hızı 2 Mbps geçmiyor. Bu neden olur acaba? TurkNet bu gibi durumlarda hızda otomatik yavaşlatma mı yapıyor acaba?

Pi kablosuz bağlıysa eğer o yüzden yavaş olabilir. Ethernet ile test ettiniz mi?

Ethernet üzerinden bağlantı sağlıyorum. Testleri terminal üzerinden, speedtest-cli ile yapıyorum.

Dış hattan modeme ve pi ye bağlanırken alabileceğiniz hız Upload hızınız kadardır. Onboard ethernet sahibi bir pi modeliniz varsa iperf3 ile test gerçekleştirmenizi öneririm. Pi zero gibi bir karta sahipseniz ethernet kartınız 10/100 destekli olabilir ve çip desteklenmediği için 10mbps bandwidth kullanımı sağlıyor olabilirsiniz

Kullandığım cihaz pi 4 Gigabit Ethernet kartı bulunmaktadır. Buna rağmen almam gereken hızları maalesef alamıyorum.

İperf3 ile test gerçekleştirdiniz mi?

Maalesef sonuç değişmiyor. Sanırım TurkNet abonesi iseniz evinize ufak bir sunucu kuramıyorsunuz.

iperf ile pi ile bilgisayariniz arasindaki baglantiyi(ethernet) test ettiniz mi

Evimde sunucu var hiç problemim yok (sayılır). GigaFiber ve statik ip kullanıyorum. Problem routerden kaynaklanıyor olabilir.

Ben pi zero üzerinden public ipde iken bile dns resolver kurmuş kullanıyordum hiç sıkıntı yaşamadım. Upload hızım 6 idi o zamanlar benim pi zero’ya aldığım hız 4-5 mbps arasındaydı. Sıfırdan kurulum yaparak tekrar deneyin derim. Pcniz win 11 ise wsl ile ubuntu kurarak onda da ethernet hızınızı dış kaynak üzerinden iperf ile ölçünüz derim. Yine aynı çıkarsa TurkNet’e danışın ancak onların yaptığı bir throttling vesaire yok bildiğim kadarıyla.

Bende pi3 var böyle bir sorun yaşamadım. Biraz önce test ettim ne local ağda nede dışarıdan bağlantıda böyle bir sorun yok. Büyük ihtimal kurulumda bir sıkıntınız var yada modem üzerinde bir sınırlama yapmış olabilirsiniz.

1 Beğeni

Pi kullanmadım ama benzer durumu başka linux distrosunda yaşamıştım. Apt üzerinden indirdiyseniz onu kullanmayın aşşağıdaki linkten kurun.

Ookla SPEEDTEST® CLI buradan yükleyin ve versiyonun speedtest 1.1.1.28 olduğuna emin olun. Apt üzerinden alınan paket düzgün çalışmıyor. Örneğin bende 8 mbit çıkıyor 900 çıkması gerekirken.

speedtest -s 11250 üzerinden bir bakın belki sunucuda problem vardır (ben saat başu bu sunucuya istek atıyorum, performansı iyi 11250 -> http://speedtest.turk.net:8080)

Çözmeyi başarırsanız bizi de aydınlatın bizde fazladan bir şeyler öğrenelim :slight_smile:

Yardımlarınız için çok teşekkürler. Sorunun modem kaynaklı olduğunu denemelerim neticesinde anladım ve TurkNet’den yeni bir modem siparişi verdim. Modem hemen elime ulaştı. Kurulumu yaptım ping ve hız değerleri ciddi anlamda yükseldi :+1:. Böyle bir sorun yaşarsanız aklınızda bulunsun.

1 Beğeni

Geri dönüş için teşekkürler. Modemi size TurkNet mi vermişti acaba modelini yazabilir misiniz?

Ayrıca Pi’yi dışarı açtıysanız son zamanlarda çıkan log4shell için güncel olduğunuza emin olun.
https://logging.apache.org/log4j/2.x/security.html

Pi desteği için teşekkürler. Evet yeni modemi türknetten aldım. Model. Zyxel VMG 3625-T50B iyi bir modem :+1: