Milyonlara çıkan CRC Destek Kaydı ile çözüme kavuşmayan sorunlar

Merhabalar,
Son 3 gündür internetim berbat. En son arıza kaydı açmıştım hattımı kontrol etmişlerdi bir sorun yok dendi TT gelip ankastre kutusundan ölçüm yaptı hızınız çok yüksek bu yüzden kopma falan yaşıyorsunuz hızınızı 75Mbps den 50Mbps ye düşürün dedi. Ancak ben bu şekilde kullanmak istiyorum çünkü 75Mbps yi aylardır sorunsuz kullanıyorum. Ancak arıza kaydını kapattıktan sonra 3 gündür her akşam 21.00 dan sonra CRC 2 Milyonu geçiyor internet hızım 75’den 3-4Mbps ye düşüyor ve CRC her saniye 4000 4000 artıyor. Sonra modemi kapatıp açıyorum düzeliyor. Sonra 1-2 saat sonra tekrar oluyor sonra yine kapatıp açıyorum düzeliyor bu sefer bir sonraki gün 21.00 e kadar sorun olmuyor. Sonra yine o saatler gelince yine internet berbat bir hale geliyor. Şimdi ise bu saatlerde olmaya başladı az önce modemi kapatıp açtım düzeldi ama şimdi yine olmaya başladı. Ne oluyor da ben modemi kapatıp açınca düzelip sonra tekrar bozuluyor. Yardımcı olabilir misiniz?
Asus DSL-AC750

Kabloda ek yok zaten bu olaylar olmadan önce de aynı kablo kullanılıyordu herhangi bir işlem ya da zarar görmedi. Destek kaydı açın diyebilirsiniz ama şunu söylemek istiyorum bence gerek yok aynı şeyler söylenecek. Örnek olarak (bunu kötülemek için söylemiyorum ama) TurkNet’e geçtiğimden beri (3 yıl) her açtığım arıza kaydında aynı cevaplar geldi. TT ye iş emri bırakıldı inceleniyor, TT tarafında soruna rastlanılmamıştır ekiplerimiz ilgileniyor, bilmem kaç saattir 75Mbps hızı sorunsuz alabildiğiniz görüyorum hattınızda bir sorun ile karşılaşmadık yardımcı olabileceğim başka bir konu var mı? Hep bu cevaplar geliyor şimdi isterseniz açayım ve gelecek cevapları buradan paylaşayım ama inanın zaman kaybı olacak. Eğer fiziki olarak yapılacak ya da modem üzerinde yapılacak bir ayar var mı?

Modem üzerinde ki kararlılık ayarını crc oluşmaya başladığı zaman aralığında indirme snr değeri 13db ve üstü olacak şekilde ayarların. Yoğun kullanım saatlerinde dolabın kapasitesi düşüyor haliyle sizin modeme ulaşan maksimum hız da düşüyordur bu da crc ye sebep olur. Tavsiyem kararlılık ayarını kademeli olarak yükseltip crc yi durduracak değerde tutmanız. Kararlılık ayarını yukseltikçe hızını aynı oranda düşer bilginiz olsun.

Eğer Max Rate den bahsediyorsanız bu değer 24 saat içinde maksimum 2Mbps oynuyor. yani 94Mbps~90Mbps gün içindeki SNR Margin değişimim 8,1db~7,6db
Şimdilik SNR Margin değerimi 9db ye sabitledim. Bir süre böyle kullanmaya devam edeceğim akşam saatlerinde yine aynı şey olmaya devam ederse dediğiniz gibi kademeli olarak arttıracağım.

1 Beğeni

D1 kısmında ki zayıflama ve snr değerini de takip ediniz.

Tamamdır, bu kısma daha önce detaylı olarak bakmamıştım.

Hocam dediğim olay yine olmaya başladı dediğim gibi saat 21 oldu ve biraz geçti yine CRC artmaya başladı saniyede 4000 artıyor hızım 4Mbps civarına yine düştü. Ve SNR’yi 9db ye ayarlamama rağmen şu anda 7,6db ye düşmüş durumda. Söylemiş olduğunuz SNR arttırma işlemini uygulamalı mıyım?

Modemi kapatıp tekrar açtım ve sorunum düzeldi.

Belli bir değere kadar modem hataları telafi etmek için paket gönderme işini tekrarlıyor. Sayı arttıkça bu tekrar gönderme kuyruğu uzuyor modem yanıt vermez hâle geliyor. Yani sayı belli bir değerden sonra hızla artıyor da olabilir. Umarım geçici bir durumdur. Çözüm olmaz ise keenetic modem alıp şansınızı deneyebilirsiniz.

Umarım öyledir. Bu durumlar arada bir oluyordu sonra düzeliyordu. Ve 3-4 ay sorunsuz kullanıyordum umarım bu da öyle olur.

son çare olarak öyle yapacağım.

1 Beğeni

aynı durumu o kadar olmasa da bende yaşıyorum. Seninle aynı hızları alıyorum hemen hemen. Ayrıca Keenetic Extra DSL kullanıyorum ve gerçekten farkını ortaya koyuyor. Eğer bütçen varsa bir düşün derim. Snr değerine gelirsek bendeki sıkıntı hat değeri düştü mü ( mesela hat değerimde max alacağım upload miktarı geçen 32000’den 4096 ya kadar düştü.) modemi kapayıp açmak sorunumu çözmüyor . Tek çözümü ekibin gelip saha dolabında birşeyler yapması.
Ekip ne zaman gelse bana tek söylediği bu oluyor :smiley:

Dimi bende bu sefer açtığım destek kaydında lütfen TT’ye destek kaydı açmayın istemiyorum dedim ve onlar da açmadı. Eğer sorunu tekrar yaşarsam 3 adet hız testi yapmamı istediler. Yüksek ihtimal akşam yine olacak bende fotoğrafını çekip atacağım. Asus da bir kere güzel bir SNR yakalarsa çook uzun süreler o değerden düşmüyor ve çok kaliteli, stabil bir internet sunuyor ama o esnada modemin kapanıp açılması o değerin bozulmasına yol açıyor ve o değeri tekrar bulması bayağı bir zaman alıyor. Eğer çok başımı ağrıtırsa bende bu modem’ e geçebilirim.

Merhaba, yaşamış olduğunuz asus modeminizdeki sorun yazılımsal olarak görünen sorunlardan birisi. Modeminizin yazılımını en stabil sürüme yükseltmenizi önerebilirim yanii eski yazılımları deneyebilirsiniz.

Not: Asus modemlerin yazılımlarına kendi resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Maalesef hangi sürümü denediysem olmadı. Bütün sürümlerde de aynı sorunu yaşadım.

Modeminizi resetleyip tekrardan kurulum yapmayı denediniz mi?

Daha geçen hafta resetledim. Zaten resetden önce herhangi bir sorun yaşamıyordum. Reset attıktan sonra destek kaydı açmam gerekti hızım düşmüştü orada küçük bir yanlış anlaşılma olmuş nedense modem SNR Margin değerini 15db ye kitlenmiş onu elle devre dışı bırakınca sorunum düzeldi ancak o destek kaydı kapandıktan sonra internetimin stabilizesi gitti. Her akşam CRC sayısı 2-3 milyona dayanıyor ve her saniye 4000-4000 artıyor hız 3-4Mbps’ye düşüyor. Modemi kapatıp açınca geçici olarak sorun düzeliyor. Bu durum bir kaç kere tekrarlandıktan sonra bir sonraki gün akşama kadar sorun olmuyor.