İki Daire Arası Hız Farkı

Merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda sokağımızın altyapısı yenilendi ve VDSL’e geçtik. TurkNet ve diğer internet firmalarının söylediğine göre altyapım 80 mbps’i destekliyor. VDSL ilk açıldığında da 80 mbps aldım kısa bir süreliğine ama sonra hemen 60 civarına düştü ve bir daha yükselmedi. Hemen alt katımızda oturan ve TurkNet kullanan kuzenimin modemine 100 mbps ulaşıyorken benim modemime 60 mbps civarı ulaşıyor. TurkNet birkaç kere Türk Telekom ekiplerini gönderdi ama bir sorun bulamayınca iç tesisat dediler. İç tesisata baktırmadan ve kablo çektirmeden önce sizin tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Benim ve kuzenimin hat değerlerini ekliyorum. Mavi renkle 1 olarak işaretlelediğim benim modemim, kırmızı renkle 2 olarak işaretlediğim ise kuzenimin modemi. Sizce de daireme gelen kablolarda mı sorun vardır? Teşekkürler şimdiden cevaplarınız için

Merhaba, tahmini belirtilen kapasiteden 20-30mb düşük veya yüksek çıkması normaldir, değişebilir fakat sizin ve komşunuzun SNR değerin de farklılık var ve anormal yani 60mb’de 8dB alan hattınız komşunuz da 100mb’de 6dB alıyor yani anormal.
Şunları yapın:

  • Ankastre bağlantınızı kontrol edin, duruma göre yenileyin. Kablo değişimi yapılırsa CAT6 23 AWG Nexans, Erse, Reçber marka kablo kullanabilirsin. Bağlantılarınızı YAK1 ile yapın.
  • Ek, dsl prizi ve splitter varsa iptal ettirin veya yenileyin.
    NOT: Bu işlemleri, elektrikçi ile yapabilirsiniz.
1 Beğeni

Benim de anlamadığım bu. SNR değeri daha düşük ama benden çok daha yüksek hız alıyor. Bu kadar şeyle uğraşmayıp 60 mbps ile idare mi etsem bilemiyorum ama hemen alt dairenin aynı para ve ISP ile neredeyse iki kat hız alması biraz canımı sıkıyor. :slight_smile:

60mb, ülke ortalaması için mükemmel değer fakat siz yine de “kontrolleri yaptırın” derim…

1 Beğeni

Port hızın ve mevcut paket hızın nedir onlar yok resimde

Paketim “Özgür İletişim 100”, çeşitli internet firmalarının sitelerinden altyapı sorgumda ise port hızım 80 mbps çıkıyor.

Teşekkürler, ben de öyle düşünüyorum. Şu anlık işimi görmediği, yetmediği bir an olmadığı için acele etmiyorum ama müsait bir zamanda kontrol ettirmeyi düşünüyorum. Daha iyisi olabilecekken neden olmasın, değil mi? :slight_smile: Direkt altyapı olsa elden bir şey gelmez ama altyapı destekliyorken ve saha dolabı çok yakınken (100 metre) altyapının desteklediğini almak isterdim.

Rica eder, keyifli kullanımlar dilerim.


Zaten, paket hızı veya tanım profili fark etmez yani 100 olsa da SNR sınıra ulaştığı zaman özellikle SNR ayarlı bir modemin yoksa yükseltemezsiniz hızınızı.