Hattımda hız kısıtlaması var

Hattım 26 mbit hız kısıtlamasına sahip modemde görünen değer de 26*1024 ile aynı değer
modemi ister evde 10 metrelik kabloyla bağlıyayım isterse telefon kutusunun oradan bağlıyayım line rate 1 kbps bile oynamıyor sadece max data rate artıp azalıyor.


bu değerler evimde 1 metrelik kablo kullandığım zaman çıkan değerler.

Değerleriniz normal ve değerlerinizden de anlaşılacağı üzerine mesafesel zayıflamanız var. Saha dolabı mesafeniz 400-500 metre gibi tahmin ediyorum?
Hattınız sağlığı için:

  • Ek, dsl prizi ve splitter kullanma/yenile (YAK1)
  • Ankastre bağlantılarını ve kablonu kontrol ettir duruma göre yenile. (YAK1, CAT6)

Bendede kısıtlayıcı olabilir mi ? hız testi yaptıgım zaman 70 mbps’yi geçmiyo Paketim 100 mbps


Var ama Hattınız önerilen SNR ile buluşmuş yani hızınızın daha fazla yükselmesi sonucunda hattınız da performans-kararlılık sorunları olabilir.
Testinizi kablolu yapın.

1 Beğeni

Belli bir mesafeden dolayı hat zayıflamam var doğru ancak benim sorunum hattımda bir hız kısıtlaması yaşamam. Kendi altyapımdaki pürüzleri düzelttim ekleri yak konnektör ile düzelttim.
26 mbit ile 32 mbit benim için büyük bir fark bu %20’den fazla bir hız farkı yapıyor.
Ankastre bağlantısını kontrol edebilecek ekipmana ve bilgiye sahip değilim ancak ankastre kutusunun içinin paslı olduğunu söyleyebilirim. TurkNet saha görevlilerinden randevu almak isterim hafta sonu evime ekipleri bekleyebilirim beraber inceleyebiliriz.

Ankastreye modem direk bağla kısa kabloyla dene dostum.

elimde ankastredeki hattı bulacak alet yok. Ekip gelirse komple ankastreyi iptal edip hattımı yak ile bağlamalarını isteyeceğim korozyonun yüksek olduğu bir yerde hizmet almaktayım. Ankastre içi boydan boya paslı ve muhtemelen su alıyor ve sanıyorum içindeki regletler de paslandı.

Bu sorun yani sizin tabirinizle “hız kısıtlaması” Zayıflama kaynaklı ve mesafesel bir durum, SNR ve Total Attenuation değerlerine bakarsak. Saha dolabı mesafenizi öğrenebilir miyim? (altyapı sorgulama sitelerin de çıkıyor.)

altyapı sorgulamasında 900 metre olarak çıkıyor. TurkNet bana 26 mbit hız tanımlamış ve aldığım snr gayet normal.

şuan üzerinden zaman geçtiği için online işlemlerde görünmüyor ama destek kaydında nmshız profili 26k ve 6k olarak geçiyordu. yani 26 download yönünde 6k upload yönünde. Benim isteğim konunun başında anlattığım gibi bu hız profilini 35 mbite çekmek çünkü müşteri hizmetleri bunda başarısız oldu ve en sonunda altyapımın desteklediğinden fazla hız aldığımı söylediler ben de daha fazla dil döküp vaktimi harcamak istemedim. Bu sanıyorum dslam kilidi gibi birşey telekom ekibi göndermelerini istedim ne soran oldu ne arayan.

Doğru söylemişler. 900 Metreden 20dB zayıflama mükemmel SNR de iyi dolayısıyla mesafe uzadıkça lacağınız hız hem max, hem mevcut hızlarınız düşer ve değerleriniz de yani SNR de düşmeler Line Attenuation zayıflamasında ise yükselmeler olur, normaldir. Hattınız da kilit veyahutta her hangi bir sorun yok bu değerler mesafenize göre gayet iyi. Çoğu kullanıcı, sizinle aynı mesafe de olsalar da daha yüksek zayıflama değerleri ve diğer değerler de fark açılabiliyor.


Hatta bakınız. bu tahmini sizin zayıflama değerinize göre yaptım. Normal de 20dB, 400-500 metre gibi mesafeler de görülür ve 500 metre üstü bu değer artmaktadır (genel olarak) ki siz de 900 metre de 20dB kalması çok iyi.

benim demek istediğim konu modem uygun gördüğü en yüksek upload hızında bağlanıyor çünkü bunun 6 mbite kadar yolu var yazın bu en yüksek değer 2.6ya kadar düşebiliyor kışın 3ün üstüne çıkıyor.
ama iş downloada gelince maksimum hızı aynı şekilde artıp azalıyor ancak bağlantı hızı modemin uygun gördüğü en yüksek bağlantı hızıyla eşleşmiyor
TurkNet sitesinde yazan nms hız profili de bunu doğrulayıcı bir şekilde tek yapılması gereken o hız profilini 35 mbite almak ben de parasını ödediğim interneti alabildiğim tam hızında kullanabileyim

Alamazsınız çünkü;
En fazla, 32mb alabilirsiniz fakat profil tanımlamaları 35/50/75/100 ki zaten sizin paket kampanyası 35mb büyük ihtimal ve SNR değeriniz de kaldıramadığı için 26mb’e kadar alıyorsunuz. Paket bilginizi 100mb olarakta güncellense 26mb alabilirsiniz, altyapınız 26mb yüksek hız veremez,SNR durumuna bakarsak. (Genel olarak)

modemin en yüksek download hızı 35 mbiti geçince mi 35 mbit profil tanımlıyorsunuz?
forumda arama butonunu kullanırsanız TurkNet 'te hız tanımlamalarının 26 mbitte de yapıldığını görebilirsiniz. hatta bu sorunu düzelen bir arkadaşımız var ben o konuyu gördüğüm için buraya yazmaya heves duydum.

Size zaten 35mb tanımlı fakat SNR değerinizden dolayı alamıyorsunuz 35mb. SNR değeriniz, 26mb destekliyor.


  1. O arkadaşın hattı ile senin hattın farklı, onun sorunu farklı olabilir ama senin sorun dediğin olay normal, hattınızın verilebilirliği bu kadar ve bunu ne Türktelekom arttırabilir ne TurkNet.

  2. Kullanıcıların çoğu, sizin gibi 20dB zayıflama Ve SNR zayıflaması olduğu için bu tarz sorunlar yaşamışlar ki normal.

  3. Bir konu ile ilgili araştırma yaparken içeriğine, ayrıntılarına dikkat edin, anlayın. Bilmiyor olabilirsiniz veya öğrenmekte istemiyorsunuzdur, saygı duyarım ama lütfen konuyla ilgili cevap veren, ilgilenen kullanıcıların dediklerini dikkate alabilirsiniz veya size yanıtlanan cevapların, yanlış olduğunu düşünüyorsanız bilgili arkadaşlara da konu ile ilgili sorabilirsiniz ama hepsi, benim verdiğim cevabı verecektir. İyi geceler dilerim. :new_moon_with_face:


Gerçekten de öyle 900 metredeyim diye kaç hafta adslde süründüm. Kaç tane destek kaydı açtıysam hepsi bu kadar metre uzaklığa vdsl verilmediği hakkında ve altyapımı sonuna kadar kullandığımla alakalıydı yanlış hatırlamıyorsam beşinci veya altıncı destek kaydımda açtığım gibi aynı gün vdsl geçirildim. Yardımsever bey uzaklığın çok olduğunu sorun olursa tekrar adsl geçebileceğimi iletti ve ben de kabul ettim. Artık internetim 6 saatten kısa bir zamanda indirme hızım iki katına yükleme hızım on katına çıkmıştı. Nasıl oldu ben de şaşırdım herkesin 15 mbit altyapınız var daha fazla hız alamazsınız dediği hat bir anda 26 mbite çıkmıştı. hem de hiçbir ekibin müdahalesi olmadan. Türkiye’nin genel problemi de bu sanıyorum fiilen eforsuz ve masrafsız yada görece az masraflı şeyler iş söze gelince imkansız ve sürdürülemez hale geliyor.