Google ve Android TV'lerde APK dönemi sona eriyor!

Akıllı televizyonlar söz konusu olduğunda Google TV ve Android TV platformlarıyla pazarın lider isimlerinden biri olmayı başaran Google, yeni bir değişikliğe imza atmayı planlıyor. Yazılım devi bugün, Android TV ve Google TV işletim sistemleri için Mayıs 2023 tarihinden itibaren APK yerine Android App Bundle (AAB) formatına geçileceğini duyurdu.

Haberin detayı

Acaba uygulama bulunabilirliği konusunda sorun olacak mı. Apk’lar kısa sürede yeni formata dönecek mi?
Yoksa amaç sadece TV’lere özel bir market ile sınırlamak mı kullanıcıları ?

Haberin yorumlarında bir çok teroiye karşın şöyle bir şey “Tekelliğini kullanarak mağazaya yönlendirecek. Mağazadan daha fazla para kaldıracak. Abb hiçbirzaman apknin yerini tutmaz. Apk nin içinde bütün cihazlar için gereken kodlar yüklü çekilde gelir. Yazılımı kurarken cihaza göre kurulur. Ama abb her cihaz için farklıdır. İnternetten bulduğun herhangi bir abb dosyası sizin cihaza uymaz.İçinde sizin cihazının için gereken dosyalar eksiktir. Dolaylı olarak mağaza dışı yüklemenin önüne geçmişler.” sanki mantıklı olanı da bu gibi.

Sorunuza gelecek olursak APK ile abb arasında büyük bir fark var. APK da uygulamalar tüm cihazlara uyumlu olurken abb de cihaza özel yazılım yapılması söz konusu diye biliyorum. Market dışı uygulamalar için her zaman bir çözüm vardır. Bekleyip göreceğiz.

1 Beğeni

2018 yılından bu yana kullanımda olan app bundle (aab) neden önemlidir elimden geldiğince açıklamaya çalışayım;

Diyelim ki elimizde X bir uygulamanın apk dosyası var ve boyutu 30mb. Bu uygulamayı cihazımıza kurduk ve depolama alanımızda 45mb yer kapladı. Cihazımız bu uygulamayı açarken, kendi platformumuz/android sürümümüz dışındaki diğer kaynakları da ayağa kaldırıyor. Çünkü içerisinde birçok android platformuna ait kodlar/kaynaklar barınabiliyor. Ertesinde bizim platformumuza özgü olmayan kaynakları ram’den temizlemeye çalışıyor. Bunun için geçen süre de örneğin 5 saniye diyelim.

Geliştirici’nin aynı uygulamayı google playstore’a app bundle olarak yüklediğini ve bizim bu uygulamayı google playstore’dan indirdiğimiz duruma bir göz atalım;

Google geliştirici’nin kendine yolladığı app bundle’ı uygulama’nın desteklediği tüm platformlara özgü olarak optimize ediyor ve yeniden derliyor. Yani sizin platformunuza özel yeni bir apk dosyası oluşturuyor. Haliyle google playstore’dan indireceğiniz boyut, optimizasyon sonucuna bağlı olarak 15mb oldu diyelim, cihazınızda kaplayacağı alan da 25mb oluyor. Açılışta da aynı uygulama gereksiz kaynakları ayağa kaldırmadığı için 3 saniyede açılmaya başlıyor.

Sonuç olarak aynı uygulama için, indirmede bant genişliğinden, kurulumda depolama alanından, açılışta zamandan tasarruf etmiş oluyorsunuz. Harika değil mi?

Diğer yandan uygulama güncellemerinde, sadece ilgili kod/kaynak güncellemelerini alıyorsunuz. Bazen fark etmişsinizdir; 2mb’lık Instagram güncellemesi, 4mb’lık Whatsapp güncellemesi indiriyoruz. Hepsi app bundle sayesinde.

Bildiğiniz üzere Android TV’lerin donanımları/depolama alanları telefonlarımız kadar güçlü değil. Ucuz versiyonlarda depolama alanı 1gb’a kadar düşebiliyor. App bundle sayesinde TV’nize belki 2 katı kadar uygulama yükleyebilir ve bu uygulamaları aynı donanım ile daha hızlı açabilirsiniz. Üstüne üstlük daha da az ram kullanarak.

Gördüğünüz gibi app bundle’ın son kullanıcı tarafında faydası oldukça büyük, geliştiriciler için bazen acı verici olabiliyor. Merak edenler için de app bundle’dan apk dosyası oluşturulup cihaza market dışı yüklenebiliyor. Dünya’nın sonu değil yani.

2 Beğeni