Gigafiber Yüksek Hızda İndirme ve Yükleme Yapılması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arkadaşlar merhaba. Forumda bir süredir Gigafiber bağlattıktan sonra TurkNet’in sunduğu hızlara erişemediğini ifade eden kullanıcıların yorumlarına yanıt veriyorum fakat genel bir konu açarak gigafiber ile yeni tanışan ya da tanışacak olan arkadaşlara rehberlik etmek istedim. Bu konuda gigafiber ile vaadedilen hızlarda nasıl indirme ve yükleme yapabiliriz? Bu hızlara ulaşamıyorsak sorun nedir? Bunları yanıtlamaya çalışacağım.

GİGAFİBER KULLANICILARI YÜKSEK HIZDA İNDİRME-YÜKLEME İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

  • Öncelikle kablolu/kablosuz bağlantıda hız ve dalgalanma farkları olabilir. Kablosuz bağlantı için çok çok iyi kalitede bir router a ihtiyacınız var ve bu seçenek biraz maliyetli. Kabloluda ise iyi bir cat 6 kablosu fazlası ile işinizi görecek ve istediğiniz hızlara sorunsuz biçimde erişebileceksiniz.
  • Kablosuz bağlantı için tek başına router yetmiyor maalesef. Kablosuz bağlantıyı kullanmayı düşündüğüz tüm cihazların wifi 6 ve üzeri desteği sunması yüksek hızlara erişmeniz için şart.

HIZ TESTİ YAPIYORUM BAĞLANTIM DÜŞÜK HIZLARDA GÖZÜKÜYOR NEDEN?

  • Bu sorunun çeşitli sebepleri olabilir. Öncelikle iss kaynaklı bir sorun olup olmadığını test etmek için hız testini ilk olarak kablolu şekilde yapın ve Speedtest kullanacaksanız Codit gibi farklı sunucuları seçerek testleri yineleyin.
  • BTK kararı gereği size vaadedilen hızın en az yüzde 75 kadarını iss size sunmak zorundadır. Yani 750/750 altında bir değer almadığınız sürece problem sayılmamakta. Bu değerlerin kablolu/kablosuz ve sunucu seçimine göre değişiklik gösterebileceğini unutmamanızda fayda var.

HIZ TESTİ SONUÇLARIM İYİ ÇIKMASINA RAĞMEN NEDEN İNDİRME-YÜKLEME YAPARKEN DÜŞÜK HIZLARDA KALIYORUM?

  • Galiba herkesin çok takıldığı konulardan birisi bu. Burada birden fazla değişken söz konusu. Öncelikle büyük şirketler de dahil sunucuların indirme-yükleme limiti olduğunu unutmamanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Epic Games ya da Steam üzerinden yapacağınız indirmelerde 1000 mbps hızlarına erişmek çok güç çünkü kaynakların adil ve verimli kullanılması için firmalar hız limiti uygulamakta.

  • En ideal sonucu almanız için benim tavsiyem kablolu bağlantıda Google Drive ve Youtube üzerinden idm ile indirme yapmanız. O zaman gerçekten size sunulan hızlara eriştiğinizi görebilirsiniz. Tarayıcı üzerinden yapacağınız indirmelerde bu hızlara erişemezsiniz çünkü orada da indirme hızı limitli. idm kullanmak önemli. Örnek olması açısından Youtube sunucuları üzerinden 4k 10 saatlik 67 gb boyutunda bir videoyu idm ile indirdim ve sonuç ortada.
    gigafiber hız testi

  • Bir diğer durum ise donanım tarafında yüksek okuma yazma hızlarına sahip bir ssd olması zorunluluğu. idm ya da torrent programları ile yapacağınız indirmelerde yüksek internet hızına sahipseniz diskinizin okuma/yazma hızının da yüksek seviyelerde olması verimlilik ve hız açısından önemli.

  • Bir diğer sorun da ben yaşadığım için burada belirtmek isterim. ipv6. Yeni bir teknoloji olmasına rağmen henüz tüm dünyada yeteri kadar yaygınlaşmadığından şu aşamada mevcut interneti verimsiz kullanmanıza sebebiyet verdiği ve özellikle oyunlarda ping sorunu yaşattığı için ben kapalı tutmanızı öneriyorum.

BAHSEDİLEN TÜM NİTELİKLERİ KARŞILAMAMA RAĞMEN HIZIM HALEN DÜŞÜK NE YAPMALIYIM?

  • Bu aşamada yapmanız gereken tüm saydıklarımı denedikten sonra Türk.net kullanıcı hesabınız üzerinden destek kaydı oluşturmak. Ekipler muhtemelen sorununuzu çözeceklerdir.

Bu yazıda kendi deneyimlerinden hareketle gigafiber ile yüksek hızda download/upload yapabilmek için bir gereklilikler rehberi hazırlamaya çalıştım. Umarım faydası dokunur. Merak ettikleriniz ya da ekleyecekleriniz olursa siz de katkı sunabilirsiniz.

1 Beğeni