Gigafiber Montaj Hakkında

Gigafiber kullanan veya bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak. TurkNet gigafiber altyapısı için bulunduğum bölgede kazı çalışması yapmadan altyapı getirmek istemiş.Haliyle belediye de buna izin vermiyor. Gigafiber gelen bölgelere kazı çalışması şartı ile mi izin verildi acaba ? Deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz ?

Hayır gaziosmanpaşa’da kablolar havadan geçirilerek altyapı getirildi.

Pendik Belediyesi ile TurkNet görüşmüş. 2022 yılındayız günümüzde tüm kabloları yer altına alırken kazısısz altyapı yapmak mantıksız diye geri dönüş yapılmış. Belediye fen işleri ile görüştüğümde kazı çalışması olmadan hiçbir belediye izin vermez veremez diye söylediler. Gerçekten komik bir süreç.

İzmir buca da bina üzerinden fiber kablo döşendi. Aslına bakarsanız fiber için havai hat döşemek mantıksız. Hem hassas bir kablo olması hemde günümüzde tüm kabloların yer altına inerken telekomun eski mantığı ile kablo döşemek ömürlük olması açısından sıkıntılı… firma ya kazı izni vermek konusunda zorluk çıkarılıyor. Tmsf de olan türk telekom ve süperonline bu izinleri daha rahat alırken TurkNet gibi firmalara zorluklar çıkarılıyor. Firmada hizmet vermek adına o bölgeye girmek adına bir çıkar yol olarak düşünüyor. Umarım şu tekelleşme olayı çözülür. Belediye kazı yapmadan döşeyemezsin der sonrada kazı izni vermez.

Kazı izni istemeden asla izin vermem diyor belediye yetkilisi. Bir çok belediye bu sisteme müsade ederken kendilerine göre kural üretiyorlar. İzin veren nasıl veriyor yani onu anlatamıyorlar.

Kazı ile yapılması daha iyi o şekilde olması gerekiyor. Fakat hem maliyet artıyor hemde kazı izni verecek mi o da bilinmiyor. Hizmetin gelmesi aksıyor.

Açıktan çekilen fiber kablolar o şartlara dayanacak şekilde üretilmiş hocam. İçinde bükülmesin diye bir çelik tel var elle bükmeniz çok zor kolay kolay kırılmaz.

Yeraltından giden kabloyuda koparıyorlar zaten o yüzden yer altı üstü pek farketmez.

O işler karışık biraz. Belediyeden belediyeye değişiyor.

Misal bahçelievlerde kablolar havadan gidiyor telekomda turknette açıktan fiber çekti.

Bağcılarda da kablolar havadan gidiyor elektrik kablosu dahil sokaklarda direkler üstünde kablolar gidiyor hala. Yer altına alma çalışması vardı kısıtlı yerde yapıldı ve kaldı artık bundan sonrada zor bakır fiyatı uçtu çünkü.

Şimdi bizim burada malum telekom fiber çekerken yine havadan çekiyor sokak kazarak değil ama iş TurkNet 'e gelince belediye izin vermiyormuş.

Çekişli üstüne çelişki var. İki belediyede akp tarafından yönetiliyor. Altyapı şartlarıda eşit. Birinden çekilirken birinde sadece malum telekom çekiyor diğerine izin yok.

Çok kafa kurcalayan bir mesele. Ayrıca bu kazı işini isteyen belediyeler zamanında sokaklara menhol çekseydi her firmada kullanabilseydi böyle olmazdı. Eski varşova paktı üyesi ülkerlerde kurulan altyapılar çok düzgün sokakları güzel düsenlemişler.

Biz gibi alman standartına uyanlar sıkıntı yaşıyor. Almanyada da fiberden çok telefon altyapısı var şuanda.

Kimin ne yaptığı belli değil. Boşverin varsa imkanınız altyapı olan yere siz gidin işiniz daha kolay olur.

Nasrettin hoca fıkrası gibi ülkeyiz zaten.

1 Beğeni

Şu anda şanslı azınlıktan biri olduğumu düşünüyorum. Havadan da olsa 19 mayısta gigafiber kabloları döşendi. Daha kutular takılmadı ama kablo döşendiyse bundan sonra bir şekilde gelir diye düşünüyorum… aslında kapımdan türk telekom fiberi de süperonline fiberi de geçiyor. Süperonline site olmadığı için vermedi. Türk telekomda 50 mbit vdsl kullanıyormuşum zaten iyi bir altyapımım olduğu için fiber döşemedi ama yan binama getirdi. Bizim bina da beş hane var. Yan bina da 4 hane var. Onlarda hiç altyapı yokmuş. İnterneti TurkNet e taşımak istediğimde sorun çıktı. Halihazırda kullandığım internet varken altyapı sorgulamasında altyapı görünmüyordu. Telekom müdürlüğüne gittim. Bana verdikleri cevap devre arızası var. Bir kaç güne düzeltiriz oldu. Ama günden beri hiç bir şey değişmedi.

Herşey bitti derken birgün geldi birileri kablo döşüyor. Türk telekom deseler binaya çivi çaktırmayacaktım ama TurkNet diyince 2 delikte benden çakın dedim. :slight_smile:

Gigafiber bağlansın balkonumun içinden geçen telekom kablolarını da söktüreceğim. Zamanında direk kırıldı diye bizim balkona bağlamışlardı. Altyapı arızalı ama sende var demeyi bildiler

1 Beğeni

Hocam bu mesele 2 senedir böyle devam ediyor gigafiber için. Yaklaşık 5-6 senedir de fiber için proje var diğer iss ler tarafından. Ama tek çivi çakılmadı. Sadece talebi aldık süre veremiyoruz diyor tüm servis sağlayıcılar. Pendik olarak %80 adsl kullanıyoruz. Sadece cadde ve sitelere çekiyorlar. Diğerlerinin ki can değil mi yani ? Bizde hizmete para vergi vs.ödüyoruz.Gerçekten dediğin gibi şaka konusu olabilir. Gebze örneğin anlaşma imzaladı bunlar izin veriyor da siz niye vermiyorsunuz madem Tt getiremiyor getirene saygı duy. TurkNet 'te arkasını pek kovalamıyor ama duyumlarım öyle yetkililer tarafından.

TurkNet gelince gelirler umarım sorun çıkmadan alırsınız. Bağlantı oluşturulana kadar hala sıkıntı mevcut bir anda durabilir proje.

Proje hala planlama sürecinde görünüyor fakat belediye kazı istediği sürece TurkNet sıva üstü kablolama için direttiği süre boyunca olumsuz olacak gibi gözüküyor. Türknetin Pendik ilçesine girmesi %80 müşteri çekmesi demek.