Gigafiber de Bufferbloat sorunu

Merhabalar.

TurkNet Gigafiber kullanıcısıyım. Verdikleri VMG8623-T50B modemi kullanıyorum fakat bufferbloat testi yaptıgımda “C” çıkıyor. QoS ayarı yapıp öncelik tanıyacagım fakat bu modemde bir türlü bulamadım , sanırım yok. Önceki 20mbps internetimde bile “A+” gibi sonuç alırken 900mbps leri gören internetimde “C” almak çok kötü hissetiriyor açıkcası. Elimde bir Router var fakat onun QoS ayarında ise hızımı max 100mbps sınırlayabiliyorum.

Ne yapabilirim bu durumda, yardımcı olabilecek var mı?

Merhaba @SWARTHY modem arayüzüne giriş yaptıktan sonra menü simgesine basın sonrasında “Ağ ayarları” “QoS” sekmesinden istediğiniz ayar menüsüne erişim sağlayabilirsiniz. İyi günler dilerim.

1 Beğeni

1gbps interneti bufferbloat olmadan kullanmak için baya güçlü bir router lazım. Openwrt kurulabilen x86 routerlara bakmak lazım. Ben 1gbps bufferbloat için raspberry pi4 kullanıyorum. x86 routerlar fiyatına göre daha performanslı.

Xiaomi AX3200 gibi routerlar taş çatlasa en fazla 200mbps’ye kadar iyi bufferbloat performansı verir. O da Openwrt ile. Kendi içinde gelen qos yazılımın sqm kadar işe yarayacağını zannetmiyorum.

1 Beğeni

Merhaba kişisel görüşüm test yapılan sitenin kapasitesinin aşıldığı yönünde. Test için kullanılan site tutarsız çalışmakta.
Benim kullandığım farklı bir yöntem var. nperf.com üzerinden test yapmak istediğiniz ülkeden sunucu seçip çıkan sonuçlarda detaylarda yazan yükte bozulmaya bakabilirsiniz. Görselde benim almanya test sonucum bulunmakta.

Cevap için teşekkürler fakat bu modemdeki qos ayarı diğerlerinden çok farklı , öncelik tanımlayamıyorum, upload hızını belirleyemiyorum

Hocam cevap için teşekkürler fakat sitenin gösterdiği gibi darboğaz yapılıyor. Yoğun kullanımda Ping’im çıkıyor maalesef

Hocam benim qos deme sebebim önceki modemimde bu ayarı kullanarak bufferbloat sorununu çözmüştüm.

Bufferbloat ı çözecek farklı bir işlem var mı ekstra bir router / modem almadan.

Aslında darboğaz değil. İletişimin daha verimli olabilmesi için bantgenişliği yönetimi metodlarından biridir burst metodu.
Burst mode (computing) - Wikipedia
Belli bir veri miktarını çekene kadar limit uygulanmaz. Belirlenen veri miktarına ulaşınca hız limitlenir. Tam bu noktada paketler çok uzun süre bekler. Sonra hız sabit devam eder. Burst th değerinin altına inilince burst mode tekrar aktif olur ve tekrar yüksek hız sonrasında limitleme ve uzun gecikme olarak devam eder. Test yapılan site stabil upload yapamadığında bu döngü tekrarlanır ve gecikme çok yüksek çıkar. Basitçe konu bu.

1 Beğeni

Çok fazla teknik detaylara sahip degilim fakat 50mbps internetimde bufferbloat testinden A+ alıyordum ve oyunlarda internetin yogun kullanıldıgı sürede ping artışı yaşamıyordum. Şimdi 1000mbps lik internet kullanıyrum fakat testte “C” görüyorum, yogun kullanım sırasında pingim artış gösteriyor.

Bunun tam olarak çözümü nedir sizce? Hata degil demişsiniz de , 50mbps internetle yaşamadıgım sorunu 1000mbps de yaşamak bence garip bir durum…

Merhaba darboğaz değildir dedim :slight_smile:

Şöyle bir deneme yaparak bağlantınızı kontrol edebilirsiniz. Dediğim gibi o site sonuçları yanlış görünüyor.

İstediğiniz bir adrese ping atarken nperf üzerinden hız testi gerçekleştirin ve ping süresini gözlemleyin. Ben özellikle amerikadan bir sunucu ile bu testi yaptım.
bu o sitenin sonucu

bunlar ise aynı testi manuel yapma sonuçlarım

Görseller yorumlandığında yük altında gecikmenin o sitenin belirttiği gibi olmadığı görünüyor.

Bu da o sitenin bantgenişliği kullanım grafiği

resim
Dalgalanmalar açıkça görünmekte.

O site çok gerçekçi sonuçlar vermediğini düşünüyorum. Kablolu gigabit destekli bilgisayarda Ping süreleri daha yüksek çıkıyor. Telefonda Samsung İnternet te daha düşük çıkıyor

Bahsi geçen testte raspi4’ün 1gbps qos performansı. sqm ile 850’ye limitledim. İndirme hızının biraz düşük çıkması normal.

1 Beğeni

Bahsettiğim buydu:)

Site bence hatalı göstermiyor. Bugüne kadar hangi testi yaparsam yapayım doğru sonuçlar verdi.

Raspi4 nedir acaba ? Google a baktım da pek anlamadım. Ethernet kartı mı?

Merhaba şubat ayında alınmış ekran görüntüsü. Şu an test yaptığınızda sonuç aynı çıkıyor mu? Eskiden site doğru sonuçlar veriyordu ama bir süredir sonuçları doğru değil.
bu da benim eski testim

Bufferbloat’ı anlamak için illa buradan test yapmaya gerek yok. nperf’ten test yaparken arkada Cloudflare sunucusuna ping atarsın. Öyle test yapınca 940mbps’nin tamamıyla aynı sonucu alıyordum. 1-2ms’den fazla fark etmiyor.

Bende o yöntemi daha sağlıklı buluyorum

Single Board Computer diye geçiyor. Her işe gider. :slight_smile:

Denemeleriniz için yeni site önerim:

@Drahmizm senin bufferbloat ne oldu :smiley:

Huawei OLT lere göre Nokia OLT ler çok kötü sonuç veriyor. Bu konuda çalışma yapıldı ama hala çok fark var, VDSL den kötü :smiley:

Ayarsız VDSL

Ayarsız TT FTTH TurkNet

1 Beğeni