FTTX-v2 to FTTX-V1

Arkadaşlar merhaba,

Bir firmanın altyapı sorgu sayfası üzerinden aldığım detaylı altyapı sonucum:

Adsız

Şu an TurkNet (100download/8upload) kullanıyorum. Biraz araştırdım ve anladığım kadarıyla FTTX-V2 ile hizmet aldığım için 100/8 alabiliyorum maksimum.

Fakat FTTX-V1(GPON) ile hizmet alabilmem mümkün mü? Santral mesafesi yok. Ama port var yazıyor. O kafama takıldı.

Bu arada binama gelen kablonun modeli g657.a2 ve araştırıp gördüğüm kadarıyla GPON destekliyor.

Sorum şu: Bu kabloyu FTTX-V1 portuna taktırabiliyor muyum?
ve GPON altyapı ile 100/8 üzerine çıkabilmem mümkün mü TurkNet ile?

İnternet altyapılarıyla ilgili pek bir bilgim olmadığı için, konu hakkında bilgisi olan birisi yardımcı olursa çok sevinirim.

Sorularınızı sırayla cevaplayayım ;

Bu yaptığınız altyapı sorgulama sitesi en detaylı altyapı sorgulama sitelerinden biridir, doğru bir tercih olmuş.

FTTX-v1 GPON altyapıya hazır durumdasınız. Bu ne demek oluyor. Binanızın içinde ufak bir keşif yaptığınız zaman şu şekilde bir yerel internet altyapı sağlayıcısı hizmetinin FTTH altyapısını kullanabilir konumda olduğunuz belirtilmiş oluyor.

Bu kabinin açık gri renkli hali ile de karşılaşabilirsiniz. Bu şekil bir kabin takıldıysa lütfen yerel internet altyapı sağlayıcınız ile iletişime geçin. Twitter, Linkedin, Mail ya da Genel Müdürlük binasını ziyaret ederek altyapı durumunuz hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

FTTX-v2 dediği VDSL oluyor zaten, kabine kadar fiber, kabinden sonra VDSL sinyali halinde internet.
FTTX-v1 GPON hizmetini pek tabi TurkNet gibi sağlayıcıların sunduğu FTTH biçiminde fiber internet hizmeti olarak alabileceksiniz.

Bununla birlikte hız limiti bulunmakta şimdilik. Kendi GIGAFIBER altyapıları hariç kullandıkları bu yerel FTTH altyapıda en üst hız limiti 100Mbit olmaktadır. Yani en azından TurkNet özelinde yerel altyapı ile bu hız değerlerinin üstüne çıkamayacaksınız.

Dairenize kadar bu görmüş olduğunuz OFDK kabininden (fotoğraf bana aittir.) çıkacak olan OBK fiber optik kabloları ile dairelere birer birer kablo çekilecek olup, bu çekilen fiber kablolar ile evinize kadar fiber hizmetini kullanabileceksiniz.

OBK kablo çekildikten sonra bu kablo size temin edilecek olan ONT terminali cihazına bağlanacak. ONT cihazından da CAT5E/CAT6 kablo aracılığıyla HGW router cihazına sinyal çıkacaktır.

Benim yaşadığım apartmanda şu an yerel altyapının yanında GIGAFIBER altyapısı da faal olarak hizmet vermektedir. Ben Gigafiber kullandığım için yerel altyapı üzerinde tam hakim değilim fakat bilgim bu yönde.

1 Beğeni

Öncelikle bilgi aktarımınız ve zamanınız için teşekkürler. Gösterdiğiniz kutunun tam da dediğiniz üzere açık gri renkteki hali apartman girişinde mevcut. O kutudan evimin içine kadar gri bir kablo çektiler. Hatta kabloyu çeken çalışan, bu kablonun fiber kablo olduğunu ve hatırladığım kadarıyla içinde cam olduğunu söyledi ve dikkat etmemi hatırlattı. Kablonun üzerinde “g657.a2” yazıyor. Biraz bakındım ve birkaç kablo sitesinde GPON yazdığını gördüm.
Yani şimdi anladığımı özet geçerek teyit etmenizi rica ediyorum; 100 megabitin de üzerinde hız verebilecek bir altyapı binamda ve dairemde mevcut. Fakat Telekom’un yerel altyapı kullanımı kısıtlamasından dolayı, TurkNet bunu tam verimli bir şekilde bana veremiyor da 100/8 olarak mı verebiliyor? Bunu arttırmanın hiçbir yolu yok mudur? Gigafiber altyapı başvurusu gerçekleştirdim TurkNet’e birkaç ay önce. Ama şehir merkezine uzak sayılabilecek bir konumda oturduğum için hiç ihtimal vermiyorum. Kaldı ki oturduğum şehrin (Tekirdağ) göbeğinde bile sadece birkaç yerde gigafiber var. Başka da yapabileceğim bir şey yok anladığım kadarıyla. Tekrardan teşekkür ederim.

Altyapınız gpon ftth yani haneye kadar fiber anladığım kadarıyla.TurkNet TT altyapısıyla 100 mbps üstü paket satmıyor. Burada TT’nin bir kısıtlaması söz konusu değil.Eğer 100 mbps üstü hızlara ihtiyacınız varsa başta TT olmak üzere başka firmalardan hizmet alabilirsiniz.

Evet bahsettiğiniz kurulum ile FTTH hizmet alıyorsunuz halihazırda.

TurkNet maalesef yerel altyapı sağlayıcısı firması ile anlaşması gereği 100 Mbit üstü hızları sunmuyor. Sadece kendine ait GİGAFİBER altyapısı ile 1000 Mbit hızları sunuyor.

Sizin yapabileceğiniz tek şey kendi FTTH altyapınıza uygun hizmet sunan başka firmaları araştırmak maalesef. Gerçi bu firmalar da çok yüksek upload hızları veremiyor, download hızlarında hızınız artar ancak. Bu konuda sadece TurkNet teorikte simetrik indirme yükleme hızları sunuyor.