FTTX Altyapıyı FTTH Altyapıya Çevirme Taktiği Hakkında

Merhabalar. Oturduğum sitede FTTX yani binaya kadar fiber optik, dairelere bakır kablo ile dağıtım yapılan altyapı var. Bunu FTTH, yani daireye kadar fiber optik dağıtıma çevirmek için yollar arıyorum. Site geneli imza toplamayı düşündüm ancak site yöneticimiz kimse imza vermez diyerek buna karşı çıkmıştı. Türk Telekom’un Kapsama Haritası’nda oturduğum sitenin bulunduğu cadde çıkmıyor nedense. :smiley: (Türk Telekom’a çok kez bildirdim ancak sonuç yok) Bu gün aklıma bir fikir geldi. Online başvuru aşamasından altyapımın görünüp görünmediğini kontrol etmek için formu doldurarak paket seçme aşamasına kadar geldim. Paket seçeneklerinde yalın fiber kampanyaları görünüyordu. Şaşırdım doğrusu. Şimdi ben fiber paketi seçip online başvuru yaparsam daireme kadar fiber çekerler mi acaba? Daha önce böyle bir şey deneyen veya deneyimleyen oldu mu acaba?

1 Beğeni

100 mbps üzeri bir pakete başvur eğer çıkmıyorsa net olarak fiber değildir ve binadaki dolap sesli çalışıyorsa o vdsl oluyor

Merhaba benim düşüncem: fiber kabloların olduğu kutudan dairenize kadar fiber kablo çekin. İnternet başvurusu yapın, Bakır kablo kopuk bunu çektim bana bundan internet verin deyin yüzde doksan yapacaklar.
FTTB de fiber olarak görünür.

Öyle de çok maliyetli olmaz mı?

Evet sesli çalışıyor ve en yüksek paket 100 olarak görünüyor. Ama yanında yalın fiber yazması garip değil mi?

200, 500 ve 1000 Mbps paket yok. Binaya kadar fibere de Telekom fiber dediği için öyle yazıyor. VDSL bağlantı sağlarlar başvuru yaparsanız.

Büyük olasılıkla ethernet ile bağlantı sağlıyorsunuz. Bu durumda yapılabilecek bir altrenatif daha var. Kablonuz iyi ise 1gbps iletebiliyorsa, gpon fiber kutunun içine konur. Size giden kabloyu da sizin için takılan gpona takarsınız mevcut tesisat ile kullanmaya devam edersiniz. Sitenizde bulunan switch portları 100mblik olduğundan en fazla 100 görünüyordur. Eğer modeminiz var ve vdsl kullanıyorsanız orda dslm vardır.

Kablo için bu üreticiyi kullanabilirsiniz. Teklif isteyin veya internet satış siteleri var.

OBK-1x1 | 1000 Metre Hazır Makaralı | Simpleks Fiber Optik Kablo | Dahili Fiber Optik Kablolar

Ben kullandım kabloları sağlam, okadar eğip bükme ve çekmeye rağmen kırılmadı. Evimdeki buatlardan telefon kablosunun ucuna bağlayıp çektim.

O zaman il müdürlüğüne gitmekten başka çarem kaldı. 20-25 senelik binalara daireye kadar fiber sağlıyorlar, tam önümüzden geçiyorlar ama bize yok.

Tavsiyeniz için teşekkürler ancak binamda gpon kutu yok maalesef. :slight_smile: Binamın bodrumunda şu kabinden var. Telefon kablosu üzerinden VDSL hizmet alıyorum.