Forumda çokça fiber bağlantı sorunları yaşayanlar var. Sadece siz değil farkına varmadan bir çok farklı abone de yaşıyor.
Konuyu bilgilendirme için açtım. Yani sorunlarun çoğunluğu neden oluyor bunu anlatmak için.
Aslında çok basit %90’ı bağlantı hataları. Yani fiber konnektör karşılıkları. Karşılıklar kısaca APC-APC , UPC-UPC olmalı. Karışık olmamalı !
Ayrıca eve gelen fiber sinyali 30 altında olmalı. Ne kadar az o kadar iyi demektir. Yanlış bağlantı yapıldığında bu yukarılara çıkıyor maalesef.
Ayrıca normalde bu uçlar füzyon cihazı ile konnektöre kaynak yapılır. Mesela benim eve bağlantımı kendim füzyon cihazım olduğu için yaptım ve değerim 8. mükemmel bir sinyal. Diğer fiber kabloyu hızlı konnektör ile çaktım sinyal 21.
Fakat bu işlemi yapan cihaz ciddi maliyet olunca işin içine Hızlı Konnektör denilen uçlar ve ucuz fiber kesiciler giriyor ki sahada bunlar kullanılıyor.
Burada iş o soketi takanın mahareti ve kullandığı cihazın (Cleaver) kalitesine ve kesici uca bağlı. Bu alet fiber kabloyu 90 derece açı ile keser. Şöyle düşünün, 100₺’ye bıçak olduğu gibi isviçre çeliği 4-5 bin tl’ye bıçak var. Keskinlik fiberde çok fark eder. Kesiti pürüzsüz kesmeli. Bu işi sürekli yapan teknisyen eğer TT yedek vermezse o bıçak ne halde iş yapıyordur bilinmez. Ayrıca 12₺’ye konnektör varken 200₺’ye de vardır belki daha pahalı. Burada fiyat tam uçtaki fiberin dağıldığı ucunda olan malzeme kalitesini belirler.
Sadece bilgi amaçlı yazdım. Fazla detay/teknik yazıp kafa karıştırmak istemedim.
Aslında ONT olmadan direk fiber modem olsa bu sinyali ölçer. Ama maalesef güzel ülkemde yok bu sistem. Niye yok hala çözemedim.
Hocam ben sürekli bu durumu dile getiriyorum ama şöyle bir şey var ben 9 aydır kullanıyorum 2 kere apartmandakini değiştirdiler, 10 gün önce bir tanıdığıma tavsiye ettim tavsiye üzerine abone oldu adam 10 günün sadece bir gün İnternet kullanabildi, başka bir arkadaşım yine bu şekilde, 5 gün ekip gelmedi en sonunda geldi apartman kutusuna takılan konnektör bağlantısında sıkıntı olmuş değiştirirken izliyorum yok usta adam kullanmıyor cleaver, elindeki fiber soyucu ile kesip takıyor, evet kullanıcı sıkıntılı hatalar da olabiliyor, ama birçok arızaya gelen arkadaşın elinde cleaver görmüyorum, ben de gittim pense aldım soyuyorum tırnak makasıyla ucunu kesiyorum takıyorum oluyor doğru ama dBm yüksek oluyor, bu konuda ekipteki arkadaşların daha hassas ve özenli olması gerektiğini düşünüyorum çünkü yeni aboneliklerin çoğunda bu konnektörle ilgili apartmanda veya dairede alan mutlaka bir sıkıntı yaşıyor
Verdiğiniz örnek tam sorunun temeli. İşte uzun uzun yazma nedenim bu. Keşke bu hizmet teslimi imza karşılığı olsa. En azından konuya hakim olanlar dikkat ederler.
Bana gelenler bendeki cihazları görünce ürküyor Basit bir setle bile bu iş yapılır. Önemli olan özen, dikkat ve uygun malzeme.
Hocam bu bir şekilde firmaya da zarar, gelen ekiptekiler abi işimiz bu sürekli bunları değiştirip duruyoruz diyor ,günüm bunlarla geçiyor diyor, ben geçen gün bunu aklımdan geçiriyordum dedim acaba bu kullandıkları konnektörler çok ucuz kalitesiz mi acaba daha pahalı daha iyi konnektörler var mı, ya da daha iyi bir fiber kablo, ya da daha sorunsuz daha kaliteli bir uygulama şekli var mı diye düşünürken sizin yazdıklarınızı okuyunca fusion bağlantı şeklini öğrenmiş oldum girdim araştırdım, kafamdaki bayağı soru işaretleri gitti, bakıyorum tanıdığıma ilk kurulumdan sonra gittim ont üzerinden sinyal 31 dBm çocuk zaten sürekli internet gidip geliyor Bir şey anlamadım abi bu işten falan dedi, konnektörü çıkardım tekrardan sıfırdan soydum tırnak makası ile ucunu kestim taktım 22’ye düşürdüm, o şekilde kullanmaya başladı ertesi gün tekrar söyledi abi dedi kırmızı yanıyor bu, gittim baktım yani konnektörün içinde falan kabloda bir sıkıntı yok bu sefer aşağıdan kırılmış apartman içindeki kutudan, orayı da hiç ellemedim çünkü özel firmanın kutusu çok da detaylı bilgiye sahip değilim, uzun lafın kısası teknik destekten söyle dedim gelsinler baksınlar kutudan kırıldığını da servis geldiğinde öğrendim tabii bu süreçte de 5 günde geldiler baktılar apartman içindeki konnektörün içinde kırılma varmış baktım adam direkt eliyle kesiyor kırıyor takıyor dedim evde sinyal kaç 23, aşağıda apartmandaki kutu çıkışı kaç 18, taktığı konnektörün düzgün olmamasından kaynaklı 5 dBm yükseliş olmuş normal bu değer diyor, memleketin aslında genel sorunu kimse işini layıkıyla yapmıyor belki ellerindeki imkanlardan kaynaklı belki ellerinde güzel cihazlar yok diyeceğim ama adam da zaten hiç cihaz yok cebine 3 tane konnektör koymuş gelmiş 10 dolarlık fiber soyucu ile bu işi yapıyor tamam oluyor da ama hakkıyla olmuyor yani, ben bile çok pahalı olmamakla birlikte ev için cleaver aldım fiber soyucu aldım çünkü yapılan işleri beğenmiyorum içime sinmiyor kendim yapıyorum artık, keşke imkan olsa da sizdeki cihazlardan bende de olsa sizin söylediğiniz şekilde bağlasam kullansam, şimdiki bağlantılar ile 18 dBm olarak kullanıyorum çok şükür bir sıkıntı yok