Evime gelen 8 bakır kablo ile Ethernet WAN bağlantısı kurabilir miyim?

Merhabalar,

VDSL2 ile internete bağlanıyorum. Bağlantım ile ilgili birkaç soru sormak istiyorum. Müstakil evde yaşıyorum. DSLAM ile evime uzaklık 50 metre ve kablo ile uzaklık 196 metre. Türk Telekom altyapı haritasında altyapımın hipernet desteklediğini görüyorum.

Evime gelen kablo renkleri:
Siyah-Mavi-Kırmızı-Beyaz
Siyah-Turuncu-Açık Kırmızı-Beyaz
Toplam 8 tane kablo var.

Türk Telekom’um kendi yayınladığı kitaplara bakarak bu kablo sınıflandırmasını öğrendim. Abone başına 4 kablo düşüyor. KDP-PAP 4x2 ile evime kablo gelmesi lazım. Fakat hepsi tek bir kabloda bulunuyor ve bu kablolar ayrılmamış. Tıpkı Ethernet kablosu gibi. Evde benim dışımda abone yok ve 8 kablo sadece benim evime atanmış.

DSL bakır üzerinden tüm kablo renklerini denediğim. Tek beyaza karşılık diğer beyaz hariç tüm renkleri bağladığımda internete bağlandım ve başarıyla çalıştı. SNR değerimi yükseltmek için K1 konnektörün bir tarafına beyaz diğer tarafına mavi ve kırmızıyı birleştirerek internete bağlandım SNR değerim 4-5 db arttı ve ulaşılabilir hızım 45-50 mbps’ten 65-70 mbps’e yükseldi. Bunu deney için yaptım. Şu an ki internet bağlantım bu kablolamayla çalışıyor.

DSLAM ile fttc(saha dolabına/dağıtım kabinine kadar fiber) veya FFTB bağlantı yapıldığını farz edelim. Fiber kablo DSLAM’e, DSLAM’den Ethernet kablosuyla evime internet geldiğini düşünelim. 8 kabloyu Ethernet için RJ45 jakına bağlarsam ve bu Ethernet kablosunu modemin WAN portuna bağlarsam çalışır mı? Tabi ki de fiber bağlantı gibi olmayacak ama merak ettim.

Şimdiden teşekkür ederim.

2 Beğeni