DFS kanalı nedir?

“Dinamik Frekans Seçimi” olarak da bilinen DFS, genellikle askeri radarlar, uydu iletişimi ve hava durumu radarı gibi radar çözümlerine ayrılmış olan 5 GHz Wi-Fi frekanslarını kullanma işlevidir. DFS kanalları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. DFS kanallarını kullanmanın ana avantajı Wi-Fi kanallarının sayısını artırmaktır. Radarlarla 5 GHz frekansında elektromanyetik girişimin engellenmesi için Kanal Kullanılabilirlik Kontrolünün yapılması yasal bir gerekliliktir.

Yönlendiricime ne zaman bir DFS kanalı atanacak? Bu durumda ne olacak?

DFS desteği etkinleştirildiğinde Wi-Fi yönlendiricisi kanal durumunu tespit eder ve açıldıktan itibaren DFS veya DFS dışındaki kanalların kullanımına yönelik bir seçim yapar. Yönlendiriciye DFS dışı bir kanal atandığında yönlendirici hemen 5 GHz frekansında çalışabilir. Ancak yönlendiriciye DFS kanalı atandığında, düzenlemelerden dolayı Kanal Kullanılabilirlik Kontrolü yapılması gereklidir. Kanal Kullanılabilirlik Kontrolü sırasında 5 GHz sinyaline bağlanılamaz. Kanal Kullanılabilirlik Kontrolü ülkeye göre 1 ila 10 dakika sürebilir. Bu sebeple yönlendirici ilk kez çalıştırıldığında DFS kanalları hemen kullanılabilir durumda olmaz.

2.4 GHz frekansı ise Kanal Kullanılabilirlik Kontrolü sırasında kullanılabilir. Kullanıcı 5 GHz frekansını kullanmak için 1 ila 10 dakika beklemek yerine 2.4 GHz bandını kullanabilir.

Normal kullanım sırasında yönlendiricinin kendi kullandığı bir kanalı bir radarın kullandığını tespit etmesi halinde kendisine bağlı Wi-Fi istemcilerine veri aktarımını kesmeleri yönünde iletişim yapacak ve Wi-Fi bağlantısını kullanılabilir durumdaki başka bir kanala taşıyacaktır. Bu davranış, yönlendiriciye bağlı tüm Wi-Fi istemcilerinin farklı bir kanala bağlanana dek ağdan kopmaları anlamına gelecektir.

Bunu engellemek için modern arayüzünden ilgili ayarı kapatabilirsiniz. (5ghz destekli modemler için)

7 Beğeni

80mhz için adam akıllı kullanılabilecek kanal sayısı 1.
5ghz de çok kanal var derlerdi hep ama çoğu işe yaramaz.

2 Beğeni

Modemimde 5ghz’yi 20, 40, 80 ve 160 olarak ayarlayabiliyorum. Bunların farkı nedir? Hangi değerde en yüksek performans alınıyor?

Modeme / Router a olan uzaklığınız ilk önemli faktör. Eğer arada Bir engel yoksa yüksek frekanslar yüksek iletim hızı demektir. 160mhz genelde konuda bahsi geçen DFS sinyali için kullanılır. Ülkemizde DFS sinyalleri kullanılıyor mu? Kullanılıyor ise hangi bölgelerde bilgim yok açıkçası :frowning:

1 Beğeni

Böyle yararlı konu olması ne güzel

1 Beğeni

Evet kullanımda… En azından benim giriş yetkim olan İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya meteoroloji hava radarlarında 500mt yükseklik verisinde kullanılıyor. Zaten bu sebeple şehir merkezlerinde hatalı echo oranı bazen artıyor.

1 Beğeni

Teşekkürler bilgilendirme için. Aradığım cevap buydu :+1:t2: