Bufferbloat ve Ön Yükleme Gecikmesi

Herkese Merhaba,

Öncelikle forumdaki bufferbloat ile ilgili konulara göz gezdirdim. Ancak çoğunluğu oyunlardaki ping vb şeylerden şikayetçi. Benim problemim ise bir videonun ilk yüklenmeye başladığı zamanın uzun olması. Özetle;

Twitter’da bir videoyu açmaya çalıştığımda yüklenir gibi oluyor ancak video başlamak yerine başa sarıp tekrar play tuşu beliriyor ekranda. (Sayfayı yenilemiş gibi düşünün. Tam anlatamamış olabilirim.)

YT’da bir videoyu başlatmaya çalıştığımda ekranın ortasındaki yükleniyor işareti geliyor. 4K ve 1080P videolarda da bu sorun oluyor. Ancak her videoda denk gelmedim.

Discord üzerinde bir ses kanalına katılmaya çalıştığımda RTC Bağlanıyor yazıyor ve yaklaşık 10 saniyelik bir gecikme ile ses sunucusuna bağlanıyorum. Ancak normal kullanımda “genelde” bir problem yok. Nadir de olsa kırmızıya döndüğü de oluyor bağlantı ikonunun. Canlı yayın açıyorum ve discordda ses iptal oluyor. Bağlanmıyor sunucuya. Kimi zaman da herkesin sesi gidiyor, bağlantım kesiliyor vs.

DC Ses sunucusu değerleri aşağıdaki gibidir.
Ortalama ping: 61 ms
Son ping: 49 ms
Giden paket kayıp oranı: %0.0

Bu sorun yaklaşık olarak son 5 gündür oluyor. Aşağıya yaptığım bir kaç testi ve modem değerlerini ekliyorum. Başka nelere bakmam lazım ki sorunun kaynağını bulup çözeyim ?


Chrome üzerinde yapılan test sonucu: Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform

Edge üzerinde yapılan test sonucu: Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform

Speedtest: Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test

Modem değerleri;
2023-01-22_13-38-50

Teşekkür ederim şimdiden.

Not: Modem: Archer C1200 | AC1200 Wireless Dual Band Gigabit Router | TP-Link Türkiye

Sadece 1080 ve 4K da bunu yapıyor ise bilgisayarın doğru şekilde yüksek çözünürlüğü oynatamıyor olabilir. YouTube video oynatıcısından meraklısı için istatistikler ekranından detaylı framedrop vs gibi istatistikleri görebilirsin.

Merhaba,

Bilgisayar özelliklerim aşağıdaki gibi. Her videoda olmuyor ancak Discord üzerinde bir ses kanalına katıldığımda / çıkıp tekrar katıldığımda ve ekran paylaştığımda yaklaşık 10 saniyelik bir gecikme ile bağlanıyorum.

MSI RTX 3070 TI
AMD Ryzen 9 7950X
ASUS ROG Strix B650E-F
G.Skill 32GB(2x16) Trident Z5 RGB 6400mhz CL32 DDR5 Ram

Aynı şekilde Twitter üzerinde bir video izlemek istediğimde de 10 saniyelik gecikme sonucu tekrar play tuşuna basmak zorunda kalıyorum. Bu bahsettiğim şeyler kablolu bağlantıda gerçekleşiyor.

Not: YT, Discord ve Twitter testlerini aynı ağa bağlı telefonum üzerinden yaptım ve hiç bir sorun yaşamadım.
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform Testini telefondan (5 Ghz Wi-Fi) yaptım ve yine F değerini aldım.

Bu durumda sorunun kaynağını nasıl tespit edebilirim ?

QoS ayarlarından hızını düşürmeyi denedin mi?

90 mbps den basla düşürmeye bakalım. Bı değişiklik olacak mı.

Yukarıdaki kısmı 900 - 990 vb değerler yaptım. Her iki sonuçta da hızım 50 Mbps ile sınırlandı ve soruna çözüm olmadı maalesef ki.

DNS olarak Cloudflare kullanıyorum şu an. O da işe yaramadı. Sorun bilgisayar tarafında galiba. Ancak nedense daha önce böyle bir şey yokken son 5 gündür olmaya başladı. Bir değişiklik de yapmadım bilgisayarda.

Düzenleme:
Modemi ve bilgisayarı ikinci kez kapatıp açmam sonucu hem YT hem Discord hem de Twitter’daki videoların açılışı anında gerçekleşiyor ve Discord’daki bir ses kanalına giriş anında oluyor. RTC bağlanıyor yazısı görünmüyor.

Ancak Bufferbloat değeri yine F. Sorun neden oldu ve ne “kısmen” çözdü hala anlamış değilim :confused: