Ankastreden Modeme Kablo Çekimi

Merhaba, konuyu umarım doğru yere açıyorumdur. Danışmak istediğim belli başlı şeyler var.

Aynı binada yan dairemde oturan kuzenim yaklaşık 70 mbps hız alabiliyor. TurkNet’in sitesinden sorgulayınca benim de aynı hızı alabildiğim görünüyor ama modem arayüzünden baktığımda gördüğüm hızlar çok daha farklı. ekran görüntüsü olarak hız testi sonucunu ve modem arayüzünde görünen sonuçları da ekleyeceğim.

Binamız eski bir bina olduğundan ikimiz de ankastreden çıkan kabloyu bina dışından getirip pencerelerden geçirerek modeme ulaştırıyoruz. Benim merak ettiğim şey şu, ankastreden gelen kabloyu 8 sene önce çektim ve ince bir kablo. Kablonun üstünde PDV 1x2x0.50 yazıyor model olarak sanırım. Kuzenimin kablo markasını ve modelini bilmiyorum. Acaba ben de yeni bir kablo çeksem hız değerlerim normale döner mi? Hangi kabloyu çektirmemi önerirsiniz yardımlarınıza ihtiyacım var.

CAT6 %100 bakır kablo kullanabilirsiniz. Bunda 8 damar vardır. 2 damarını RJ11 uç ile takarak DSL modeminize bağlayabilirsiniz. Daha sağlıklı ve sorunsuz bağlantı alırsınız.

1 Beğeni

Kablonun kalitesi markası kalınlığı DSL hızını neredeyse hiç etkilemez, DSL için önemli olan tek şey kabloda kopukluk olmaması ve bağlantı noktalarının sağlam olmasıdır. Ankastre’deki bağlantıya bakın pas falan var mı?

1 Beğeni

Kendim yapabileceğimi pek sanmıyorum, elektrikçi çağırıp söylediklerinizi aynen talep etsem halleder muhtemelen.

Merdivenim olmadığı için bağlantıya bakamadım ama ankastre kutusu nispeten yağmur, kar görebilecek bir noktada. Kablom 8 senelik ve binanın dışından daireme geliyor. Eskimiş ve yıpranmış olması ihtimalini düşündüm. Ayriyeten kablo modeme bağlanmadan önce yaklaşık 30 santimlik bir ek de yapılmış.

Evet, elektrikçi taleplerinizi gerçekleştirebilir. Muhtemelen kablonuz korozyona uğramış gibi görünüyor. Eğer ankastre de çok fazla su almadıysa, genel olarak bölgenizde kullanıcılar, o kutudan hizmet alan kullanıcılar sorun yaşıyor mu? Biliyor musunuz? Yüksek ihtimal kablo değişiminin faydası olacaktır.

Sorun yaşadıklarını sanmıyorum. Bugün elimde olan eski bir modemi bağladım Huawei HG658c V2 modem. Kuzenimde de aynı modem var. Aynı binadayız karşı dairemde oturuyor kendisi. Modem arayüzümüzden örnekler bırakıyorum aşağı. Aramızda bu kadar fark olmasına sebep olacak temel şey nedir çok merak ediyorum cidden.

ChatGPT 'e yorumlattım. Verdiği cevaplar aşağıdaki gibidir. Çok detaylı inceleme fırsatım olmadı. Belki size bi fikir verir.

Her iki DSL hattının değerlerini karşılaştırarak yorumlayalım:

1. Hat:

• Yukarı akım hızı: 14.318 Kbps
  • Aşağı akım hızı: 75.631 Kbps
  • Maksimum yukarı akım hızı: 13.755 Kbps
  • Maksimum aşağı akım hızı: 83.640 Kbps
  • SNR Margin (Gürültü Güvenliği Katsayısı) Yukarı: 7.8 dB
  • SNR Margin Aşağı: 7.1 dB
  • Hat zayıflaması (Attenuation) Yukarı: 1.2 dB
  • Hat zayıflaması Aşağı: 11.6 dB

2. Hat:

• Yukarı akım hızı: 15.353 Kbps
  • Aşağı akım hızı: 60.385 Kbps
  • Maksimum yukarı akım hızı: 23.125 Kbps
  • Maksimum aşağı akım hızı: 63.658 Kbps
  • SNR Margin Yukarı: 12.1 dB
  • SNR Margin Aşağı: 8 dB
  • Hat zayıflaması Yukarı: 0.1 dB
  • Hat zayıflaması Aşağı: 5.5 dB
  • CRC Hataları Yukarı: 35
  • CRC Hataları Aşağı: 660

Karşılaştırmalı Yorum:

1. Hız Kıyaslaması:
  • 1. Hat, 2. Hattan daha yüksek bir hızda senkronize olmuş (75 Mbps vs. 60 Mbps). Ancak, maksimum kapasiteye yakın çalışıyor.
  • 2. Hat ise daha düşük hızda çalışıyor, ancak yukarı yönlü hız avantajı var (15.353 Kbps vs. 14.318 Kbps).
  1. SNR Margin (Gürültü Güvenliği Katsayısı):
  • 2. Hat daha iyi SNR değerlerine sahip (özellikle yukarı yönlü 12.1 dB).
  • 1. Hat ise 7-8 dB seviyelerinde, ki bu stabilite açısından sınır değerlere yakın. 6 dB ve altı, kopmalara yol açabilir.
  1. Hat Zayıflaması (Attenuation):
  • 2. Hat, 1. Hattan daha az zayıflamaya sahip (5.5 dB vs. 11.6 dB), bu da hattın daha kısa mesafede veya daha kaliteli kablolarla çalıştığını gösterir.
  • Yukarı akım için de 2. Hat mükemmel seviyede (0.1 dB), 1. Hat ise 1.2 dB.
  1. Hata Oranları (CRC Hataları):
  • 2. Hat daha fazla CRC hatası üretmiş (660 aşağı yönlü, 35 yukarı yönlü).
  • 1. Hat ise hata oranlarını göstermiyor, ancak daha stabil olabilir.

Genel Sonuç:

• 1. Hat, daha yüksek hızda çalışıyor ancak SNR seviyesi sınırda. Eğer kopmalar yaşanmıyorsa problem yok ama stabilite sorunu olabilir.
  • 2. Hat, daha stabil bir hat gibi duruyor, daha iyi sinyal kalitesine sahip ama CRC hataları var ve maksimum hız kapasitesine çok yakın çalışıyor.
  • Eğer 2. Hat’ta sık sık internet kesilmeleri oluyorsa, hız biraz düşürülerek CRC hataları azaltılabilir.
  • 1. Hat’ta ise SNR değerleri düşük olduğu için hattın stabil çalıştığından emin olmak lazım.
1 Beğeni

Diğer cihazın değerleri daha iyi , karşı apartmanda bile olsa farklı bir rotadan gittiği için sonuçlar farklı çıkabilir ancak kaliteli bakır bir kablo çekimi daha iyi olacaktır.